top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Stamcel doorbraak: Het corrigeren van de onbalans tussen mannen en vrouwen in medicatie


Foto door Joshua Coleman op Unsplash


Er is een groeiend besef dat genderverschillen een aanzienlijke invloed hebben op de gezondheid, inclusief het risico op het ontwikkelen van bepaalde ziekten en het ziekteverloop.


Vrouwen hebben bijvoorbeeld een hoger risico op het ontwikkelen van auto-immuunziekten zoals multiple sclerose en reumatoïde artritis, terwijl mannen meer kans hebben op besmettelijke aandoeningen, waaronder Covid-19.


Veel medicijnen worden echter in de eerste plaats – en vaak alleen – op mannen getest. Dat is een belangrijke reden waarom de meeste medicijnen die uit de schappen worden gehaald een groter risico vormen voor vrouwen.


Farmaceutische bedrijven proberen nu behandelingen en medicijndoseringen aan te passen aan geslacht.


Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Hadassah in Jeruzalem hebben op dit gebied een doorbraak bereikt door gebruik te maken van genetisch identieke mannelijke en vrouwelijke stamcellen die van dezelfde persoon zijn geoogst.


Hoe kan één persoon zowel mannelijke als vrouwelijke stamcellen hebben?


De sleutel was het vinden van een patiënt met het Klinefelter-syndroom - een genetische aandoening waarbij een man twee X-chromosomen en één Y-chromosoom heeft in plaats van de gebruikelijke X en één Y.


Deze patiënt had nog een anomalie: zijn bloed bevatte ook kleine subpopulaties van normale mannelijke (XY) en normale vrouwelijke (XX) chromosomen. Hierdoor konden de onderzoekers genetisch identieke stamcellen afleiden in zowel mannelijke als vrouwelijke vorm.


De geëxtraheerde en geïsoleerde stamcellen kunnen uitgroeien tot elk celtype in het lichaam en helpen de onderzoekers zo te bepalen of de gezondheidsverschillen tussen geslachten te wijten zijn aan de geslachtschromosomen of het hormonale profiel van het individu.


"De wereld van de medische wetenschap erkent tegenwoordig het grote belang van het verschil tussen vrouwen en mannen", verklaarde onderzoeksleider Dr. Benjamin Reubinoff, een senior OB-GYN en directeur van het Sidney and Judy Swartz Stem Cell Research Center aan het Goldyne Savad Institute van Hadassah van gentherapie, aan ISRAEL21C.


"De Amerikaanse National Institutes of Health heeft haar beleid in de afgelopen jaren gewijzigd en vereist nu dat al het medisch onderzoek dat zij financiert gelijkelijk wordt uitgevoerd op beide geslachten", merkt Reubinoff op.


"Het unieke stamcelsysteem dat we hebben ontwikkeld, zal leiden tot nieuwe ontdekkingen over genderverschillen, kan helpen de werkzaamheid en toxiciteit van medicijnen te vergelijken en bijdragen aan de ontwikkeling van betere medicijnen die zijn aangepast aan mannen en vrouwen."


Onder de vele verschillen in hoe mannen en vrouwen op medicijnen reageren, zijn verschillen in effectiviteit en bijwerkingen.


"Voor het eerst hebben we nu cellen die genetisch absoluut identiek zijn, maar in zowel mannelijke als vrouwelijke versies," voegde Reubinoff eraan toe.


"We zullen precies weten op welke manieren de cellen zich anders gedragen in mannelijke en vrouwelijke vormen, in plaats van te proberen deze informatie uit grote studies te halen."


De studie werd uitgevoerd als onderdeel van het proefschrift van arts-onderzoeker dr. Ithai Waldhorn. De resultaten zijn gepubliceerd in Stem Cell Reports , het wetenschappelijke tijdschrift van de International Society of Stem Cell Research.

68 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page