top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Stap terug in de tijd van Jezus in het Magdala Center aan het Meer van Tiberias


Magdala Hotel en archeologisch park. Foto met dank aan Magdala Tourism Center


Ecotoerisme, ja. Spiritueel toerisme? Ja, ook dat idee ligt achter het Magdala Center aan de oever van het Meer van Galilea.


Het is een plek waar toeristen kunnen verblijven in het gloednieuwe Magdala Hotel, kunnen zwemmen in het zwembad, over het prachtige terrein kunnen wandelen - en een betekenisvolle spirituele ervaring kunnen hebben.


Het hotel ligt naast een van de belangrijkste archeologische vondsten van de afgelopen 50 jaar, de Magdala Stone.


Toen arbeiders in 2009 begonnen met het graven van de fundering voor het hotel nabij Migdal Junction, in de buurt van Tiberias, ontdekten ze de ruïnes van een synagoge uit de eerste eeuw. Het is de oudste synagoge die is opgegraven in Galilea, en een van de zeven eerste-eeuwse synagogen die in Israël zijn ontdekt.


Archeologen ontdekten kleurrijke fresco's en mozaïeken, samen met stenen zitjes en zuilen.


Fresco van de Magdala synagoge. Foto met dank aan Magdala Hotel


Na meer graven in een kleine kamer aan de zijkant van de synagoge, vonden ze de Magdala Stone.


Het beeldhouwwerk van de steen omvat een zevenarmige menora vergelijkbaar met die in de tempel van Jeruzalem, olie- of wijnkannen, een strijdwagen en een rozet met zes bloembladen bovenop de steen.


De Magdala Stone waar het werd ontdekt. Foto door David Delgado


Helemaal per ongeluk? Mensen in het Magdala Center noemen het door de hemel gezonden.


Toen ds. Juan María Solana, de pauselijke aangestelde die verantwoordelijk was voor de Notre Dame of Jerusalem Center, een bedevaart pension, besloot een retraitecentrum te bouwen in Galilea, stelde hij zich een plek voor waar toeristen en pelgrims konden genieten van comfortabele accommodatie in een spirituele sfeer


Hij wist niet dat zijn vroege concept van spiritueel toerisme zou leiden tot een archeologische ontdekking een paar lagen onder de grond.


"Ik denk dat het feit dat Solana het Magdala Center hier wilde bouwen voordat de ontdekking werd gedaan, door de voorzienigheid is", zegt David Delgado, marketing- en ontwikkelingsdirecteur van het centrum.


"Door de ontdekking van de ruïnes kan het project veel meer waarde krijgen in historische, culturele en spirituele zin."


Een gerestaureerde visvijver uit het oude dorp in het centrum van de lobby van het Magdala Hotel. Foto met dank aan Magdala Tourism Center


Daterend uit de tijd van Alexander de Grote


Tijdens een rondleiding door de archeologische vindplaats schilderde Magdala Center-gids Vader Eamon Kelly een portret van het leven in de oude stad Magdala.


Geleerden geloven dat de badplaats werd gesticht in de Hellenistische periode, te beginnen in 332 vChr. toen Alexander de Grote het land veroverde. Het werd een bloeiende stad.


Dominee Eamon Kelly in de lobby van het Magdala Hotel, sprekend tot een groep pelgrims bij de Magdala Stone. Foto door Diana Bletter


"Je kunt je de winkeliers, vissers en stedelingen voorstellen," zei Kelly tegen ISRAEL21C.


Het archeologische park bevat de ruïnes van een grote marktplaats met meer dan 20 kamers waar producten, vers gevangen vis, aardewerk en geweven goederen werden verkocht.


Hoewel archeologen tot nu toe slechts 10 procent van Magdala hebben blootgelegd, ontdekten ze ook mikvaot (joodse rituele baden) gevoed door ondergrondse bronnen die vandaag de dag nog steeds functioneren.


Een oud mikwe (ritueel bad) in Magdala. Foto door Felipe Arcila


Er is ook een cluster van huizen die in een raster zijn gerangschikt, als door een moderne stedenbouwkundige, en een visserswerkgebied, waar haken en gewichten voor visnetten zijn gevonden.


Aan de kust is er een kade met een meersteen die het niveau van de zee eeuwen geleden aangeeft.


Luchtfoto van de overblijfselen van een synagoge uit de eerste eeuw in Magdala. Foto met dank aan Israel Antiquities Authority


Magdala was gelegen aan een belangrijke handelsroute, de Via Maris.


Omdat de site het 'kruispunt van de joodse en christelijke geschiedenis' wordt genoemd, mijmerde Kelly ook: 'Wie zou er nog meer langs de weg hebben gelopen?'


Vooroordelen genezen


Sommige geleerden speculeren dat dit de geboorteplaats was van Maria Magdalena, een joodse vrouw die soms Maria van Magdala wordt genoemd. Volgens de christelijke evangeliën reisde ze met Jezus mee als een van zijn volgelingen.


Andere onderzoekers geloven dat "Magdalena" een eretitel zou kunnen zijn van Hebreeuwse en Aramese woorden die "toren" of "vergroot" betekenen.


Het doel van het Magdala Center is om een ​​eerste-eeuwse Galilea-ervaring in de 21e eeuw te simuleren.


Voor christelijke pelgrims is dit een authentieke locatie om te wandelen waar Jezus misschien heeft bezocht en les heeft gegeven, waardoor bezoekers in contact komen met het leven van Jezus en zijn volgelingen.


De oprichters van het Magdala Center hopen dat de site positieve relaties zal opbouwen met diverse christelijke gelovigen en de verzoening tussen christenen en joden zal helpen bevorderen, door te voorzien in wat paus Franciscus 'de cultuur van ontmoeting' noemt.


"Het is een uitdaging om in de echte wereld te leven," zei Kelly. "We proberen vooroordelen te genezen."


De archeologische vindplaats trekt bezoekers van over de hele wereld en het personeel van het hotel bestaat uit joden, christenen, moslims en Druzen. Kelly verwelkomde onlangs een groep Franciscaner monniken uit het buitenland.


Diepere betekenis

De indrukwekkende kapel op het middenterrein heet Duc in Altum, Latijn voor 'in de diepte steken'.


Kelly legde uit dat dit ‘de woorden waren die Jezus tegen Petrus zei, waardoor hij diep in het water moest gaan’. Het is ook een oproep aan mensen om op zoek te gaan naar een diepere betekenis in hun leven.


De kapel van de hertog in Altum in Magdala, met zijn boot die uitkijkt op de oude haven. Foto met dank aan Magdala Hotel


De kapel streamt live-uitzendingen van christelijke diensten.


Het atrium is gewijd aan vrouwen, met zeven pilaren die vrouwen vertegenwoordigen die Jezus volgden en een achtste pilaar om 'vrouwen van alle geloof' te eren.


Er is een grote boot in een breed gebogen raam met uitzicht op een haven uit de eerste eeuw om te repliceren waar Jezus predikte, zei Kelly.


"Je zou niet geloven hoeveel mensen hier geweldige spirituele ervaringen hebben gehad," zei Kelly. "Het is levens veranderend."


Klik hier voor informatie over een bezoek aan het Magdala Center en hotel.


202 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page