israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Stedelijk vervoer gaat de lucht in


Cityhawk maakt gebruik van krachtige kanaalventilatoren, wat resulteert in superieure controle, stabiliteit, snelheid, veiligheid en geluidsreductie. Foto Urban Aeronautics via ISRAEL21C


Urban Aeronautics (UA) , een toonaangevend Israëlisch lucht- en ruimtevaartbedrijf, zorgt voor een revolutie in de toekomst van stedelijke mobiliteit. Het bedrijf ontwierp en ontwikkelt momenteel vliegtuigen ter grootte van een auto die veilig en snel transport zullen bieden via naadloze stadsintegratie.


De CityHawk, ontworpen door Boeing-veteraan Dr. Rafi Yoeli en Israel Aerospace Industries, maakt gebruik van een nieuwe technologie genaamd Fancraft die twee interne kanaalventilatoren bevat die het vaartuig in de lucht houden. Vanwege het interne ontwerp heeft het Urban Aeronautics VTOL-vliegtuig geen vleugels of blootgestelde rotoren en kan het landen en vliegen in uitdagende ruimtes waar conventionele luchtvaartvoertuigen geen toegang toe hebben, meldt ISRAEL21C.


"Onze visie", zegt Haran Ben-Eliahou, vice-president van Urban Aeronautic, "is om een ​​voertuig voor stedelijke mobiliteit te creëren. Alles is compact en ingesloten in het voertuig om veilig transport mogelijk te maken en de mogelijkheid om op elk dak of beschikbare stadshoek te landen. "

Ben-Eliahou legt uit dat de primaire use-cases voor VTOL-vliegtuigen pendeldiensten zijn tussen luchthavens en stadscentra en dienen als medische luchtambulances om slachtoffers van ongevallen te vervoeren. "Er zijn veel plaatsen waar helikopters geen toegang toe hebben en met een Cityhawk kun je levens redden door eerder aan te komen dan een gewone ambulance."


De ambulance. Foto Urban Aeronautics

Ontworpen volgens de bestaande FAA-vereisten, maakt Cityhawk gebruik van krachtige kanaalventilatoren, wat resulteert in superieure controle, stabiliteit, snelheid, veiligheid en geluidsreductie. Na meer dan 300 testvluchten heeft de technologie duidelijk het potentieel aangetoond om te vliegen in druk terrein, inclusief stedelijke, bosrijke en bergachtige gebieden waar het moeilijk is voor roterende helikopters en andere vliegtuigen om veilig te opereren.

Steden over de hele wereld, waaronder LA, Vancouver, Singapore, Parijs en Londen, zetten hun eerste stappen in de richting van de implementatie van deze revolutionaire luchtvaart met commerciële vluchten die al in 2025 worden verwacht. Morgan Stanley verwacht dat de VTOL-shuttle-industrie tegen 2025 een bedrijf van $ 123 miljard zal zijn en tegen 2030 zal stijgen tot meer dan $ 300 miljard. Tegen 2040 zal het naar verwachting $ 1,5 biljoen bedragen.

In slechts vijf jaar zullen duizenden VTOL-vliegtuigen wereldwijd passagiers van luchthavens naar stadscentra vervoeren. De infrastructuur die voor deze apparaten nodig is, stelt Ben-Eliahou, zal meer een beperkende factor zijn dan het vliegtuig zelf.

“Dat is wat ons product zo uniek maakt. Omdat het niet afhankelijk is van veel nieuwe infrastructuren, kan het een bijna naadloze integratie met de stad maken. " Het ontwerp van Urban Aeronautics heeft interne rotoren die resulteren in een intrinsiek veiligere werking, kortere doorlooptijden en een veel grotere passagiersstroom op schaal, waardoor UA een voordeel heeft ten opzichte van concurrerende modellen die op de markt komen.


Foto Urban Aeronautics

Urban Aeronautics werkt samen met enkele van de toonaangevende namen in de lucht- en ruimtevaartindustrie, waaronder Boeing en Safran, de Franse onderneming voor lucht- en ruimtevaartcomponenten, met plannen om FAA-goedkeuring te krijgen en tegen 2026 volledig gecertificeerd te zijn.

“Het ontwikkelen van een vliegtuig kost tijd, maar onze plannen staan ​​klaar”, zegt Ben-Eliahou. "Onze uitgebreide ervaring met personeel dat voor IAI en andere grote commerciële luchtvaartbedrijven heeft gewerkt, geeft ons een sterk team om die plannen uit te voeren en op de markt te brengen."

Terwijl de eerste versies van de CityHawk zullen draaien op een standaard straalmotor die vliegtuigbrandstof gebruikt, verwacht het bedrijf dat toekomstige productiemodellen zullen draaien op elektrische motoren die worden aangedreven door waterstofbrandstofcellen. Het bedrijf is van plan het VTOL-vliegtuig te ontwerpen en te produceren en werft momenteel financiering om een ​​volledige ontwikkeling te starten. "Er is veel hype rond VTOL-producten", zegt Haran.


"De toekomst van dit type transport is erg spannend." Urban Aeronautics is actief op zoek naar bronnen en investeerders om massatransport vanuit de lucht te realiseren. Urban Aeronautics kondigde onlangs een overeenkomst aan met de stedelijke luchtmobiliteitsdienst Ascent om zijn vliegtuigen op de markt te brengen. Het heeft ook een memorandum van overeenstemming met Hatzolah Air opgesteld om de CityHawk te ontwikkelen, produceren en op de markt te brengen voor medische noodhulp (EMS) -toepassingen.

Eliezer Gross, de CEO van Besadno Group, die een partnerschap is aangegaan met UA en de verbinding tussen Hatzolah Air en UA heeft gefaciliteerd. "Een van de belangrijkste doelen van Hatzolah is om ergens binnen enkele minuten te zijn", legt Gross uit.

“Op het gebied van EMS ziet Hatzolah Air, een in de VS gevestigde EMS-operator, de onmiddellijke levensreddende voordelen van UA-technologie. In tegenstelling tot helikopters kunnen we overal binnen enkele minuten landen. Er is een echte synergie tussen Hatzolah Air's visie om binnen enkele minuten de zorg voor patiënten te verbeteren en het vermogen van UA om snel toegang te krijgen tot anders moeilijke stedelijke locaties. Het kan 45 minuten tot een uur duren om een ​​patiënt tijdens de spits in een stad als New York naar een ziekenhuis te brengen. In tegenstelling tot een auto of ambulance kan CityHawks over het verkeer vliegen, landen in een gebied ter grootte van een grote parkeerplaats en patiënten binnen enkele minuten naar een ziekenhuis vervoeren."

Volgens de voorwaarden van de Hatzolah Air / UA-overeenkomst zal Hatzolah Air de in Israël gevestigde Urban Aeronautics helpen om de CityHawk te ontwikkelen, produceren en op de markt te brengen voor de noodhulpmarkt. Volgens Hatzolah Air-president Eli Rowe is er een potentiële markt voor 800 van de EMS-versie van het vliegtuig. Andere partners zijn onder meer Boeing, Adama, Safran en HyPoint.

Het bedrijf wordt geleid door veteranen van IAI, Northrop Grumman en Boeing, waaronder enkele van de meest ervaren ingenieurs in de branche. CEO Nimrod Golan-Yanay diende 25 jaar bij de Israëlische luchtmacht (IAF) en ging met pensioen met de rang van luitenant-kolonel. Oprichter en president Dr. Rafi Yoeli was voorheen groepsleider bij IAI en senior engineer bij Boeing.

Het is de bedoeling dat de CityHawk zijn ontwikkeling en FAA-certificering voor gebruik in noodgevallen voltooit en binnen drie tot vijf jaar klaar is voor productie. Voor meer informatie klik hier70 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws