israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Stel je een stad voor waar je niet naar een parkeerplaats hoeft te zoeken


Zoeken naar parkeerplaats. Screenshot YouTube


Parkeren in de straten van de stad kan een nachtmerrie zijn. Volgens de laatste statistieken duurt het rondrijden op zoek naar een plek gemiddeld 26 minuten en is het goed voor een derde van de verkeersopstoppingen in de stad.


En als je eindelijk die parkeerplaats vindt, kun je een fikse boete krijgen als je je betaalapp niet activeert.


De in Jeruzalem gevestigde startup Wisesight is gemaakt om die parkeerpijnpunten en nog veel meer te verlichten.


Door gebruik te maken van de kracht van big data, het internet der dingen en kunstmatige intelligentie, komt deze multifunctionele oplossing zowel automobilisten als gemeenten ten goede.


Akiva Armon, CEO van Wisesight, vertelt ISRAEL21c dat het idee wortel schoot toen hij een chauffeur zag rijden die het smalle blok van zijn schoonzus in Tel Aviv omcirkelde op zoek naar een parkeerplaats.


Akiva Armon, CEO van Wisesight. Foto met dank aan Wisesight via ISRAEL21C


Vanaf zijn uitkijkpunt bij een raam boven de straat zag Armon op de volgende hoek een plekje vrij. Had hij die informatie maar kunnen overbrengen.


Hij was niet de eerste die hieraan dacht. Er zijn inderdaad apps die automobilisten naar lege parkeerplaatsen leiden met behulp van de wijsheid van de menigte. En er zijn apps die het parkeergeld afhandelen.


Wisesight heeft die diensten, en nog veel meer, gebundeld in zijn app-vrije oplossing voor een probleemloze parkeer-en-betaalervaring.


'Wij zijn de Israëlische gekken die probeerden uit te vinden hoe ze dat allemaal moesten doen', grapt Armon.


Wisesight heeft 7,5 miljoen dollar opgehaald en is tot nu toe actief in acht Israëlische steden. Er zijn proefprojecten gestart in de gemeenten Jeruzalem, Pittsburgh en Dubai, en op grote parkeerterreinen in Los Angeles International Airport, Hoover Dam, Londen en Oekraïne.


Alles is geautomatiseerd


Wisesight werkt samen met de klantgemeente of de parkeerbeheerder en gebruikt aangesloten sensoren en live videobeelden om de geparkeerde voertuigen op straat en op kavels in kaart te brengen.


Foto via Wisesight.


De vastgelegde gegevens kunnen worden gebruikt om verkeers- en parkeerpatronen te analyseren, automobilisten naar vrije plekken te leiden, parkeerplaatsen te categoriseren (bijvoorbeeld per uur, dagelijks, abonnement, uitgeschakeld), gereserveerde plekken te bewaken en de veiligheid te verbeteren dankzij de videocomponent.


Parkeerplaatsexploitanten kunnen bezette en lege parkeerplaatsen bijhouden en differentiële prijzen instellen om de verdeling van voertuigen gelijkmatiger te stimuleren. Wisesight zou in de toekomst zelfs autobezitters kunnen helpen hun geparkeerde auto te vinden met behulp van GPS en realtime video.


Voor nu is betalen de belangrijkste use case. Studies tonen aan dat mensen de helft van de tijd uit hun auto stappen zonder hun parkeer-apps te activeren, opzettelijk of per ongeluk. Dit vertaalt zich in veel parkeerboetes en veel misgelopen inkomsten.


Wisesight is ingebed in de betalingsapps die worden gebruikt in zijn partnersteden (in Israël zijn dat Pango en Cellopark) en kan de eigenaar van het voertuig een sms-herinnering sturen, een factuur genereren of indien nodig stadsparkeerinspecteurs waarschuwen.


Oprichting van een Amerikaanse dochteronderneming


"In de VS werken we samen met vier van de zes grootste integrators van de parkeerindustrie", zegt Armon, een elektro-optische ingenieur die vroeger betrokken was bij de ontwikkeling van militaire projecten, waaronder het Arrow 3 antiballistische raketsysteem.


Hij en vier andere ingenieurs met een vergelijkbare achtergrond in de defensie-industrie - Reem Rokach, Itai Kadosh, Eliran Cohen en Erez Rokach - brachten hun verzamelde kennis naar Wisesight.


Wisesight oprichters, van links, Reem Rokach, Eliran Cohen, Akiva Armon, Erez Rokach en Itai Kadosh. Foto met dank aan Wisesight via ISRAEL21C


“We wilden een positieve invloed hebben op zoveel mogelijk mensen. Daarom kwamen we bij de parkeersector. Het treft zoveel mensen elke dag, meerdere keren per dag”, zegt Armon.


“Met ons IoT-systeem om parkeerplaatsen volledig automatisch te beheren en te bewaken, is het onze visie om parkeerboetes weg te werken en soepel betalen mogelijk te maken.”Gemeenten die Wisesight technologie hebben geïntegreerd in hun smart-cities-diensten, profiteren onder meer van hogere inkomsten en minder verkeer veroorzaakt door mensen die hun auto proberen te parkeren, merkt Armon op.


"En chauffeurs zijn gelukkiger omdat niemand ze probeert te belazeren met parkeerboetes en verwarrende parkeerregels", zegt hij.


De startup heeft 20 werknemers en richt een Amerikaanse dochteronderneming op, Wisesight USA, in Phoenix.


Voor meer informatie, klik hier

83 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws