top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Stephen Spielberg werkt aan document over 7 oktober met getuigenissen van overlevenden

Screenshot YouTube


Steven Spielberg werkt aan een nieuw project dat zich zal richten op het documenteren van de getuigenissen van overlevenden van de verschrikkingen van de gebeurtenissen van 7 oktober.


Dat maakte de regisseur van joodse afkomst deze week aan de pers bekend in een verklaring namens zijn productiebedrijf, het Institute for Visual History and Education (USC Shoah Foundation), een non-profit Holocaust-stichting die zich inzet voor de herdenking van de Holocaust in de bioscoop, meldt N12News.


“Ik had nooit gedacht dat ik tijdens mijn leven onbeschrijfelijke barbaarsheid tegen Joden zou meemaken”, aldus de directeur in een verklaring.


Het werk van de stichting, een historisch archief opgericht door Spielberg in 1994, dat zich inzet voor het verzamelen van tienduizenden getuigenissen van overlevenden en getuigen van de Holocaust, strekt zich ook uit tot het initiatief voor de strijd tegen antisemitisme, dat getuigenissen verzamelt van hedendaagse antisemitisme. De getuigenissen die over 7 oktober worden verzameld, zullen deel uitmaken van de getuigenissen van antisemitisme in CATT, een initiatief dat, volgens de directeur, “een poging is om ervoor te zorgen dat de stemmen van de overlevenden zullen worden gebruikt als een krachtig instrument om met de gevaarlijke opkomst van antisemitisme en haat".


De directeur voegde er ook aan toe dat “beide initiatieven, het opnemen van interviews met overlevenden van de aanslagen van 7 oktober en het voortdurend verzamelen van getuigenissen van de Holocaust, onze belofte aan de overlevenden proberen waar te maken: dat hun verhalen zullen worden opgenomen en gedeeld, in een poging om bewaar de geschiedenis en werk aan een wereld zonder antisemitisme of enige haat. We moeten verenigd en standvastig blijven in deze inspanningen.


In de boodschap uitte Spielberg zijn shock over de terroristische daden die plaatsvonden in Israël, die sindsdien hebben geleid tot een toenemende golf van antisemitisme over de hele wereld – en die velen aan de Holocaust deden denken. De 76-jarige Spielberg, die de Oscarwinnende film 'Schindler's List' regisseerde, merkte in deze context op dat 'overlevenden van de Holocaust de dapperste onder ons zijn, en hun rapporten een blijvend getuigenis zijn van de veerkracht van de menselijke geest.'


De woorden van de gewaardeerde regisseur komen te midden van kritiek op hem, naar aanleiding van zijn stilzwijgen sinds het uitbreken van de oorlog. In een open brief die vorige maand namens de president van het Holocaust Survivors Fund in de VS, David Schacter , aan Spielberg werd gestuurd, werd gesteld dat het stilzwijgen van de regisseur "een troost is voor onze vijanden".
884 weergaven1 opmerking
bottom of page