top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Sterke banden binden Silicon Valley aan Silicon Wadi


Silicon Valley-reuzen zoals Google hebben nauwe banden met Israël. Foto door Greg Bulla op Unsplash


Een nieuw rapport van het in San Francisco gevestigde Bay Area Council Economic Institute, "Silicon Valley to Silicon Wadi: California's Economic Ties with Israel", benadrukt de diepe banden tussen de wereldwijde innovatie-economieën van Californië en Israël.


Op basis van uitgebreid onderzoek en bijna 100 interviews, onderzoekt het rapport de economische voetafdruk van Californië in Israël, de economische aanwezigheid van Israël in Californië, de belangrijkste technologieën waarop die activiteit is gericht, en toekomstige mogelijkheden voor samenwerking, schrijft ISRAEL21C.


De relatie tussen het Californische Silicon Valley en het Israëlische Silicon Wadi, gebaseerd op gedeelde waarden en op elkaar afgestemde belangen, wordt weerspiegeld in groeiende durfinvesteringen, grootschalige overnames van Israëlische bedrijven, succesvolle door Israël opgerichte eenhoorns en openbare bedrijven in Silicon Valley, en uitgebreide zakelijke en binationale O&O.


"Aan getrokken door de zoektocht naar technisch talent, begonnen Silicon Valley-bedrijven hun migratie naar Israël in het midden van de jaren zeventig, een beweging die is doorgegaan tot het punt waar tegenwoordig Californische R&D-centra alomtegenwoordig zijn", stelt het rapport. “De voetafdruk van Silicon Valley is het sterkst zichtbaar in de geconcentreerde investeringen in software en IT-diensten.


Meer hoogtepunten van het rapport:


  • Van januari 2003 tot februari 2021 hebben Californische bedrijven 147 buitenlandse directe investeringsprojecten uitgevoerd in Israël. Software en IT-services waren het leidende veld, gevolgd door halfgeleiders, financiële diensten en communicatie.

  • 103 Californische bedrijven hebben tussen 2003 en 2021 in totaal $ 22,4 miljard geïnvesteerd in Israëlische bedrijven.

  • In Californië gevestigde bedrijven zijn verantwoordelijk voor 20 procent van alle acquisities van Israëlische bedrijven wereldwijd en voor 42% van alle acquisities door in de VS gevestigde bedrijven.

  • Van de 402 multinationale ondernemingen met een aanwezigheid op het gebied van innovatie in Israël, hebben 96 hun hoofdkantoor in Californië, en 80 daarvan komen uit de Bay Area.

  • Californië herbergt 140 Israëlische bedrijven die 6.248 banen ondersteunen, goed voor $615 miljoen aan lonen.

  • Californië is de thuisbasis van 22 door Israël gestichte technologie-Unicorns, het grootste aantal van alle Amerikaanse staten.

  • Drie van de vijf grootste Israëlische acquisities in de geschiedenis en zeven van de top 15 acquisities werden gedaan door Californische bedrijven, waaronder Mobileye en Moovit door Intel, Mellanox door NVIDIA en Waze door Google.

Bedrijven met hoofdkantoor in Silicon Valley, zoals Applied Materials, KLA Corporation, IBM, Oracle, Cisco, Salesforce en Intel, zijn voorbeelden van de rol die Israël speelt in de wereldwijde R&D- en bedrijfsstrategie van multinationale ondernemingen.


"Intel is met 14.000 werknemers zowel het grootste technologiebedrijf van Israël als de grootste particuliere werkgever", stelt het rapport.


Kijkend naar de toekomst, wijst het rapport op veelbelovende gebieden voor toekomstige samenwerking zoals biotech, datawetenschap en veiligheid, met name geavanceerde crypto grafische systemen zoals postquantum cryptografie.


“Het inbedden van intelligentie aan de randen van computers, bijvoorbeeld via intelligente voertuigen en snelwegsystemen, creëert nieuwe beveiligingsproblemen. Met meer intelligentie in het netwerk, is er een groeiende vraag hoe het te beveiligen, en met de wereld op een keerpunt tussen data-enabled connectiviteit en systemische kwetsbaarheid, bestaat er een rijke kans voor samenwerking met Israël op gebieden zoals AI en cyberbeveiliging ', voorspelt het rapport.
31 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page