top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Steun voor Hamas op Westelijke Jordaanoever verdrievoudigd, 88% wil dat Abbas aftreedt

Screenshot YouTube


Uit een vandaag gepubliceerde opiniepeiling onder Palestijnen in oorlogstijd blijkt een toename van de steun voor de terreurgroep Hamas, zelfs in de verwoeste Gazastrook, en een overweldigende afwijzing van de door het Westen gesteunde president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, waarbij 88% zegt dat hij moet aftreden, meldt The Times of Israel.


Uit peilingen blijkt dat 57% van de respondenten in Gaza en 82% op de Westelijke Jordaanoever van mening is dat Hamas gelijk had met de lancering van zijn aanval op 7 oktober, waarbij ongeveer 1.200 mensen in Israël, voornamelijk burgers, werden vermoord en meer dan 240 mensen werden gegijzeld.


Een grote meerderheid gelooft de beweringen van Hamas dat het handelde om de Al Aqsa Moskee in Jeruzalem te “verdedigen” en de vrijlating van Palestijnse veiligheidsgevangenen te bewerkstelligen. Slechts 10% zegt te geloven dat Hamas oorlogsmisdaden heeft begaan, terwijl een grote meerderheid zegt geen video's te hebben gezien waarop te zien is dat de terroristen wreedheden begaan.


Over het geheel genomen wil 88% dat Abbas aftreedt, een stijging van 10 procentpunten ten opzichte van drie maanden geleden. Op de Westelijke Jordaanoever roept 92% op tot het aftreden van de tachtigjarige die leiding heeft gegeven aan een regering die algemeen wordt gezien als corrupt, autocratisch en ineffectief.


Tegelijkertijd zegt 44% op de Westelijke Jordaanoever dat zij Hamas steunen, tegen slechts 12% in september. In Gaza geniet de terreurgroep 42% steun, tegen 38% drie maanden geleden.


De steun voor de Palestijnse Autoriteit (PA) is verder afgenomen; bijna 60% zegt nu dat de PA moet worden ontbonden.


Nu onderzoeksresultaten wijzen op een verdere erosie van de legitimiteit van de PA, in een tijd waarin er geen duidelijk pad is naar het hervatten van geloofwaardige onderhandelingen over de Palestijnse staat, is de standaard voor het naoorlogse Gaza een open Israëlische controle, zegt opiniepeiler Khalil Shikaki.


“Israël zit vast in Gaza,” vertelt Shikaki aan The Associated Press voorafgaand aan de publicatie van de resultaten van het onderzoek door zijn Palestijnse Centrum voor Beleid en Onderzoeksonderzoek (PSR).504 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page