israelnieuws tags israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

StoreDot komt met batterij voor elektrische voertuigen die in 10 minuten oplaadt


De nieuwe 4680 cilindrische batterijcellen van StoreDot die elektrische voertuigen in slechts 10 minuten oplaadt. Foto StoreDot


Het Israëlische bedrijf StoreDot, de pionier van extreem snelladende batterijtechnologie voor elektrische voertuigen, heeft zijn baanbrekende siliciumdominante technologie onthult die wordt toegepast in extreem snelladende (XFC) cilindrische cellen. In een wereldprimeur demonstreerde het bedrijf de vormfactor van het prototype 4680 die in slechts 10 minuten volledig is opgeladen.

De extreem snel opladende cilindrische cellen van StoreDot maken gebruik van een 4680-formaat, - 46 millimeter breed en 80 millimeter lang - het formaat dat bij steeds meer wereldwijde autofabrikanten de voorkeur geniet, met name elektrische autogigant Tesla.


Baanbrekend werk voor deze baanbrekende technologieën werd gestart aan de Warwick University in het VK in samenwerking met de strategische partner van StoreDot, BP. Het is verder ontwikkeld met experts van over de hele wereld.


Tijdens Tesla's Battery Day 2020 introduceerden Drew Baglino, SVP Powertrain and Energy Engineering, en Elon Musk, CEO, de 4680-batterij. Foto via Tesla.


Het werk is gedekt door vijf patenten op het gebied van celontwerp en maakt gebruik van StoreDot's continuous tab-technologie. Een dergelijk celontwerp verhoogt de doorvoer en lost veiligheids- en prestatieproblemen op die doorgaans worden geassocieerd met de harde behuizing van cilindrische cellen. Testen in de StoreDot-faciliteit hebben veelbelovende lage niveaus van interne weerstand aangetoond. Cilindrische celmonsters voeren nu de productielijnen op bij EVE Energy

Deze doorbraak betekent dat wereldwijde autofabrikanten de XFC-batterijen van StoreDot kunnen gebruiken, die een 50% kortere laadtijd opleveren tegen dezelfde kosten, zowel in zakjes als in cilindrische celvorm. Beide formaten ondergaan een opschalingsproces bij EVE Energy en zullen in 2024 klaar zijn voor massaproductie.


Bovendien zal de hele industrie, met zo'n veelzijdigheid in formaten, in staat zijn om gebruik te maken van StoreDot's nieuw geïntroduceerde Boost Charging Technology (BOOCT)-toepassing, waarvoor patent is aangevraagd.


Dr. Doron Myersdorf, CEO van StoreDot, zei in de persverklaring: “Het doel van extreem snel opladen van een cilindrische cel in slechts 10 minuten stond vanaf dag één op de technologische roadmap van StoreDot. Na drie jaar van krachtige ontwikkeling en testen, gebruikmakend van meerdere vectoren van onze onderzoeken van wereldklasse, ben ik enorm trots op de effectieve samenwerking over onze hele wereld die deze belangrijke prestatie mogelijk heeft gemaakt. Het is zeer belangrijk dat we fabrikanten van elektrische voertuigen de keuze aan celformaten kunnen bieden, gebruikmakend van onze XFC-technologie die de huidige barrières voor het bezit van elektrische voertuigen zal overwinnen: bereik en oplaadangst.


“We zijn verheugd dat onze siliciumdominante XFC-batterijcelchemie aanpasbaar is en kan worden toegepast op verschillende verpakkingsformaten, om aan de veranderende marktbehoeften te voldoen. Zowel onze cilinder- als zakcelvormfactoren zijn ontworpen om veilig, betrouwbaar en stabiel te zijn en zullen naar verwachting tegen 2024 op grote schaal worden geproduceerd. We zijn in vergevorderde besprekingen met een aantal wereldwijde autofabrikanten en we zijn van plan hen te voorzien van verschillende XFC cellen, waardoor een snelle overgang naar een emissievrije, geëlektrificeerde toekomst mogelijk is.”


Deze eerste toepassing ter wereld van cilindrische cellen met extreem snelle lading van silicium-dominante anodes betekent een aantal aanzienlijke uitdagingen die moesten worden opgelost in vergelijking met pouch-technologieën. 4680 cilindrische celformaat vereist een unieke chemische aanpassing om grotere interne drukken, gasafgifte en het vermijden van potentiële lekkage te compenseren.


StoreDot is in gesprek met toonaangevende autofabrikanten. Het heeft nu de mogelijkheid om de auto-industrie een duidelijke technologische roadmap te bieden met behulp van silicium-dominante XFC-technologie en vervolgens naar de toekomstige generatie extreme energiedichtheid (XED), gebaseerd op solid-state technologieën die op het punt staan ​​om in 2028 in massaproductie te gaan.
161 weergaven1 opmerking
bottom of page
israelnieuws