top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Straatartiest viert de oprichters van de Machane Yehuda markt van Jeruzalem

Detail van de nieuwe muurschildering van Solomon Souza op een gebouw naast de markt aan Jaffa Road. Foto door Solomon Souza via ISRAE21c


Mordechai Tzion Tzidkiyahu richtte in 1967 Tzidkiyahu Deli op in de Machane Yehuda-markt in Jeruzalem (“de shuk”). Toen hij eerder dit jaar overleed, vroeg zijn zoon – die het familiebedrijf voortzette en uitbreidde – straatkunstenaar Solomon Souza om zijn vader visueel te vereeuwigen.


“Dat bracht me terug naar de shuk”, zegt Souza, de 30-jarige Britse emigrant die jarenlang zo’n 250 portretten van historische figuren op de luiken van de marktkramen schilderde. (Klik hier om het artikel in ISRAEL21c uit 2015 over het project te lezen.)

Op deze marktkraam in de Agas (Peer)straat van Machane Yehuda hangen nu portretten van de oorspronkelijke eigenaren van het huis, Bachora en Meir Banai. Foto door Solomon Souza via ISRAEL21c


Souza woont vlakbij, maar de afgelopen vijf jaar heeft hij zijn artistieke aandacht op andere delen van de hoofdstad gericht, maar ook op Tel Aviv, Safed (Tzfat) en veel verder weg, waaronder Londen en Goa.


Souza vertelt ISRAEL21c dat een paar weken nadat hij het Tzidkiyahu-portret in Agrippas Street, net buiten de markt, had voltooid, er contact met hem werd opgenomen door de familie van een andere onlangs overleden Machane Yehuda-handelaar, Ezra “Azura” Shrefler. Shrefler richtte in 1958 het beroemde arbeidersrestaurant Azura op.


“Ik realiseerde me dat deze iconen van de shuk ons ​​verlaten”, zegt Souza, en hij wilde hun afbeeldingen levend houden voor de massa’s lokale shoppers en toeristen die vandaag de dag de markt bezoeken.


Hij nam contact op met Tali Friedman, hoofd van de Machane Yehuda Merchants Association, en zij vertelde hem dat de markt haar honderdjarig bestaan ​​vierde .

“Het project werd duidelijk”, zegt Souza. “Alles klikte.”


Friedman gaf Souza de opdracht om de grondleggers van de shuk te schilderen en een enorme muurschildering aan te brengen op de muur van de voormalige Etz Chaim Yeshiva naast de markt aan Jaffa Road.

De indrukwekkende muurschildering van Solomon Souza, uitgevoerd ter ere van de honderdste verjaardag van de Machane Yehuda-markt, torent hoog boven Jaffa Road in Jeruzalem uit. Foto door Solomon Souza via ISRAEL21c


Souza stond ISRAEL21c vriendelijk toe zijn foto's van enkele portretten te delen, maar we kunnen de identiteit van slechts een handjevol portretten onthullen om het spoilereffect te voorkomen. Hij legt uit dat er in de toekomst een boek en een speciale tour gepland zijn om de verhalen van deze geschilderde persoonlijkheden van Machane Yehuda volledig vorm te geven.

Dit portret toont Yoram Amir, een kunstenaar, activist en natuurbeschermer uit Jeruzalem die in 2019 stierf. Foto door Solomon Souza via ISRAEL21c


“Ik heb tot nu toe meer dan veertig portretten gemaakt en er zijn nog veel meer verhalen die verteld moeten worden. Ik zou graag nog veel meer personages willen schilderen”, vertelt Souza aan ISRAEL21c. “Het liefst willen we honderd jaar lang honderd verhalen vertellen.”


Voor elk schilderij heeft hij slechts een paar uur nodig. Het echt tijdrovende deel van de taak is het vinden van een gelegenheid om bij afstammelingen van zijn onderwerpen te zitten om de verhalen van zijn onderwerpen te horen en foto's van hen op te graven waarmee hij kan werken.

Solomon Souza schilderde zijn portret van Chanina Penina Sabag, grootmoeder van Tali Friedman, hoofd van de Merchants Association, vanaf een foto. Foto door Solomon Souza via ISRAEL21c


Vervolgens moet hij het ‘canvas’ vinden en voorbereiden, of het nu een muur, deur of luik is, op de markt, die meer dan 600 bedrijven omvat, waarvan de meerderheid van de tweede of derde generatie is.


“We moeten de families erbij betrekken omdat deze personages geliefd zijn bij hun kinderen”, zegt Souza.


“Als ze naar de markt komen, zien ze elke ochtend hun abba [vader] of saba [grootvader] op hun luiken. Het is heel persoonlijk. Ik zie het in hun ogen als ze contact maken en het geeft me nachas ”, zegt hij, waarbij hij het Jiddische woord gebruikt voor plezierige trots.

“Dit is een geweldig project geweest.”

Rabbanit Bracha Kapach, die aan de rand van de shuk woonde, won in 1999 de Israëlprijs voor haar vele decennia van liefdadigheidswerk, waaronder het voeden van de armen van Jeruzalem. Foto door Solomon Souza via ISRAEL21c


Hier zijn enkele aanvullende portretten die Souza in de shuk heeft geschilderd. We zullen geduldig moeten wachten op het boek of de tour om erachter te komen wie ze zijn.

Een vrouw in het blauw is een van de portretten in Machane Yehuda. Foto door Solomon Souza via ISRAEL21c


Wie is de man met de bruine pet in Machane Yehuda? Foto door Solomon Souza via ISRAEL21c


Deze twee heren verschijnen op de luiken van slagerij Atleez in Machane Yehuda. Foto door Solomon Souza via ISRAEL21c


Dit knappe bruidspaar verschijnt in de marktwinkel van Uri & Sons Deli en Catering. Foto door Solomon Souza via ISRAEL21c


Ondertussen werkt Souza aan verschillende straatkunstprojecten die verband houden met de oorlog, in de hoop het publiek in deze moeilijke tijd wat hoop en schoonheid te brengen.
176 weergaven0 opmerkingen

댓글


bottom of page