top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Student ontdekt zeldzame wilde amandelstruiken in de woestijn. Tot deze ontdekking bestond er slechts één dergelijk item in Israël

De struiken worden gekenmerkt door dunne takken die tijdens de bloei bedekt zijn met amandelbloemen. Foto door Ohad Binyamini via ISRAEL21C


Toen Eran Sapir, een natuurliefhebber uit Ma'ale Mikhmas in de woestijn van Judea , een paar weken geleden door het gebied wandelde, kwam hij een ongewoon uitziende struik tegen. Zo ongebruikelijk dat hij besloot op een later tijdstip terug te gaan om het nauwkeuriger te inspecteren - en hij ontdekte dat het eigenlijk een bijna uitgestorven wilde amandelstruik was.


“Ik kwam daar vóór Shabbat met mijn vader, en ik zag van verre een retama-struik. Voor mij zag het er heel anders uit, maar omdat we niet genoeg tijd hadden, besloten we zondagochtend meteen terug te gaan, zodat ik op tijd voor school zou zijn. We gingen erheen en na twintig minuten vond ik hem, net voor de bloei”, vertelt Sapir aan ISRAEL21c.


“Een tijdje bleef ik met mijn vader en broer teruggaan naar de beek, en we vonden een andere struik in bloei. Tijdens een nieuwe reis door het gebied vonden we er nog een die momenteel bloeit. Het is een buitengewone vondst. Zeer zeldzaam en heel bijzonder”, voegt hij eraan toe.

Een zeldzaam voorbeeld van de Amygdalus Arabica die groeit in de woestijn van Judea. Foto door Eran Sapir via ISRAEL21c


De struik die Sapir vond is een Amygdalus Arabica , een soort wilde amandelstruik die inheems is in bepaalde delen van het Midden-Oosten. Het wordt gekenmerkt door dunne groene takken die het grootste deel van het jaar geen blad hebben, maar tijdens de bloei bedekt zijn met kleine amandelbloemetjes.


De Society for the Protection of Nature in Israel (SPNI), waar Sapir van plan is een gids te worden, merkt op dat de amandelsoort Amygdalus ongeveer 36 soorten struiken en bomen omvat die te vinden zijn van Centraal-Azië tot aan Europa. De Amygdalus Arabica werd ondertussen voor het eerst ontdekt in Israël in 1977, maar is de laatste jaren een zeldzame verschijning geworden.


“De Amygdalus Arabica is een boom die voorkomt in de bergen van Turkije en Iran, en er zijn ook enkele voorbeelden in Jordanië, waar hij ongelooflijk zeldzaam is en op de rand van uitsterven staat”, legt Ohad Binyamini van SPNI aan ISRAEL21c uit.


“In het verleden waren er een aantal berichten over Amygdalus Arabica in de oostelijke stromen van de Binyamin-regio, maar de laatste paar jaar wisten we slechts van twee van dergelijke items, die niet ver uit elkaar groeiden in de Mikhmasj-stroom die stroomt in de Prat-stroom”, voegt hij eraan toe.

Een zeldzame wilde amandelstruik bungelt aan een klif in de woestijn. Foto door Amit Mendelson via ISRAEL21c


“Ongeveer twee jaar geleden stierf een van de struiken, waarschijnlijk als gevolg van overbegrazing in het gebied, en er bleef nog maar één struik over die aan de kliffen van de Mikhmash-stroom bungelde”, besluit Binyamini. “De ontdekking van Eran is belangrijk en zeer interessant, en ik hoop dat er middelen zullen worden gevonden om de beperkte populatie van de Amygdalus Arabica in Israël te behouden, ten behoeve van toekomstige generaties.”2.904 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page