top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Studie: ouders die buiten roken, brengen nog steeds hun kinderen in gevaar


Screenshot YouTube


Veel ouders denken dat ze hun kinderen beschermen door buiten op de veranda of patio te roken. Uit een nieuwe studie blijkt echter dat deze praktijken niet voldoende zijn om de meeste kinderen te beschermen tegen schadelijke blootstelling aan tabaksrook.


In deze unieke Israëlische studie testten onderzoekers op nicotine in het haar van kinderen van wie de ouders roken. Bij zes van de tien kinderen van ouders die roken beperken tot de veranda of buitenshuis, werd nicotine in het haar gevonden.


Dit was de tweede fase van het onderzoek. Resultaten van de eerste fase , gepubliceerd in september 2021, onthulden we dat 70 procent van de kinderen van rokende ouders meetbare nicotinedeeltjes in hun haar had.


Voor de huidige studie onderzochten de onderzoekers de gegevens per locatie van ouderlijk roken en ontdekten dat 62% van de kinderen van ouders die buitenshuis roken nicotine in hun haar hadden.


Hun aanbeveling: „Roken moet volledig worden vermeden binnen een straal van 10 meter van het huis. Evenzo moeten rokers in open ruimtes minstens 10 meter afstand houden van de kinderen.”


Prof. Leah (Laura) Rosen van de School of Public Health aan de Sackler Faculteit der Geneeskunde, Universiteit van Tel Aviv. Foto door Debbi Cooper via ISRAEL21c


De studie werd geleid door prof. Leah (Laura) Rosen van de School of Public Health van de Sackler Faculteit Geneeskunde, Universiteit van Tel Aviv.


"Het is bekend dat roken buiten het huis, zelfs als de deuren en ramen volledig gesloten zijn, kinderen niet volledig beschermt tegen blootstelling aan tabaksrook", zei Rosen, erop wijzend dat in veel Israëlische huizen de veranda's direct grenzen aan de woonruimtes. en kan zelfs gedeeltelijk open zijn, waardoor rook naar binnen kan drijven.


“Eenmaal in huis wordt de rook opgenomen in de omgeving, bijvoorbeeld in de meubels of muren of tapijten, en wordt vervolgens gedurende weken of maanden geleidelijk in de lucht afgevoerd. Verder kan deze resterende rook, bekend als rook uit de derde hand, vanuit de omgeving in het lichaam worden opgenomen door te slikken of door de huid, vooral bij baby's en kleine kinderen, "zei ze tegen ISRAEL21c.


“Bovendien brengen rokende ouders de gifstoffen van de tabaksrook over op hun huid, op hun handen, in hun haar, op hun kleding. Daarom wordt aanbevolen om na het roken, voor contact met kinderen, tanden te poetsen, handen te wassen en om te kleden.”


Aan het onderzoek namen ook prof. David Zucker van de afdeling Statistiek en Datawetenschap, Hebreeuwse Universiteit, Jeruzalem deel; Shannon Gravely van de afdeling Psychologie, Waterloo University, Canada; Michal Bitan van de afdeling Computerwetenschappen, het College of Management; Anna Rule van het Department of Health and Environmental Engineering, Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, Baltimore; en Vicki Meyers van het Gertner Institute for Epidemiology and Public Policy Research, Sheba Medical Center.


Het onderzoek is gepubliceerd in het International Journal of Environmental Research and Public Health .

90 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page