israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Succesvolle gesprekken in Marokko, nieuwe overeenkomsten getekend en binnenkort dagelijkse vluchten


Minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid (L) en Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken Nasser Bourita (R) ondertekenen drie raamovereenkomsten in Rabat. Foto Shlomi Amsalem/GPO


De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Yair Lapid, heeft tijdens zijn tweedaagse bezoek aan Marokko een aantal belangrijke overeenkomsten tussen beide landen ondertekend, waaronder die waardoor er binnenkort dagelijkse vluchten tuusen Israël en Marokko zullen worden uitgevoerd.


Andere overeenkomsten maken dat er voor de eerste keer in ruim 20 jaar weer Marokkaanse in Israël zullen zijn doordat de militaire antiterreureenheid van Marokko een team naar Israël stuurt om deel te nemen aan een internationale oefening.


Ook hebben de Israëlische en Marokkaanse cyberdefensie-agentschappen een samenwerkingsovereenkomst aangekondigd.


Andere kaderovereenkomsten die zijn ondertekend hebben betrekking op politiek overleg tussen de ministeries en samenwerking op het gebied van cultuur, jeugd en sport.


In een mogelijk teken dat er persoonlijke chemie is tussen de beide ministers viel op dat de ondertekeningsceremonie pas plaatsvond nadat de twee samen hadden gezeten voor een besloten bijeenkomst die ver buiten de toegewezen tijd duurde.


In een toespraak zei de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken, Bourita, dat onderhandelingen de enige manier zijn om tot een definitieve en alomvattende oplossing te komen voor twee staten die in totale vrede naast elkaar leven."


Hij voegde eraan toe dat de Marokkaanse koning Mohammad VI een veilig Israël wil “gebaseerd op de grenzen van 1967”.


Wat betreft de banden tussen Israël en Marokko, zei Bourita dat de bilaterale relatie "niet zoals alle andere" is, daarbij verwijzend naar de status van de Joodse gemeenschap in het koninkrijk en de banden tussen Joden in Israël en Marokko.


"Lapid zei in een toespraak dat "de enige oorlogen die enige betekenis hebben, zijn die tegen armoede, tegen onwetendheid, tegen pandemieën en ziekte," waarna hij het koranvers citeerde: "Als ze naar vrede neigen, zou jij daar ook naar moeten leunen."


"Naties en mensen worden afgemeten aan hun vermogen om de ander echt te zien", vervolgde Lapid. “Om het lijden van de ander te zien, hun hoop, hun behoefte aan verandering. Dit moment zou niet zijn aangebroken als we niet hadden besloten elkaar te zien.”


"Vandaag de dag zijn we geen goede politici, we zijn goede ouders", zei Lapid, omdat "de overeenkomsten die we zullen ondertekenen onze landen innovatie en kansen voor de komende jaren zullen bieden ten voordele van onze kinderen en hun kinderen ."


45 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws