top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Tabak gebruiken om in het laboratorium gekweekt vlees te maken


Dr. Amit Yaari, CEO en medeoprichter van BioBetter. Foto door Alexander Seleznyov via ISRAEL21C


Zou de tabaksplant de sleutel kunnen zijn om de kweekvleesindustrie een vliegende start te geven? Het zou zo maar kunnen.


De in Kiryat Shemona gevestigde food-tech startup BioBetter heeft een op tabak gebaseerd platform ontwikkeld om goedkope massaproductie mogelijk te maken van de groeifactoren die nodig zijn om vlees te maken in een laboratorium.


BioBetter schat dat zijn nieuwe technologie duizenden tonnen groeifactoren zou kunnen genereren voor $ 1 per gram, waardoor de prijs van een in het laboratorium gekweekte burger of steak drastisch zou dalen. Een bron schat dat de huidige groeifactoren die worden gebruikt in gekweekt vlees $ 2 miljoen per gram kosten om te produceren.


"Geschat wordt dat groeifactoren en celcultuurmedia 55% tot 85% van de marginale kosten kunnen uitmaken bij de productie van op cellen gebaseerde voedingsmiddelen", zegt Dana Yarden, een van de medeoprichters van BioBetter tegen ISRAEL21C.


Groeifactoren zijn eiwitten die in mensen en planten worden aangetroffen en die cellen in staat stellen te differentiëren en te prolifereren. Ze kunnen worden vervaardigd door gist of bacteriën te vergisten, maar het is een complex proces dat cleanroom faciliteiten vereist. Insuline en transferrine kunnen ook als groeifactoren worden gebruikt, maar ze moeten bij vee worden verzameld.


De gepatenteerde technologie van BioBetter maakt gebruik van de groene biomassa van de hele tabaksplant als een "bioreactor" voor hoogwaardig gezuiverd eiwit.


Het technologieplatform van BioBetter. Foto door Alexander Seleznyov via ISRAEL21C


"De tabaksplant heeft duidelijke voordelen als winterharde vector voor de productie van groeifactoren uit een niet-dierlijke bron", legt Amit Yaari, CEO van BioBetter, uit.


“Het groeit snel, verzamelt een grote biomassa en kan vier oogsten per jaar opleveren. Het is ook geschikt voor de aanmaak van een groot aantal complexe eiwitten.”


Yaari wees erop dat tabak "een overvloedig gewas is dat geen plaats heeft in de voedsel-en-voederketen vanwege de extreem bittere smaak en het gehalte aan ongewenste alkaloïden. De tabaksplant heeft een enorm potentieel om een ​​sleutelelement te worden in de toekomst van voedsel.”


Medeoprichters van BioBetter, van links: Prof. Oded Shoseyov, Dr. Amit Yaari, Dr. Dana Yarden, Avi Tzur. Foto door Alexander Seleznyov via ISRAEL21C


BioBetter werd in 2015 opgericht door Prof. Oded Shoseyov , een seriële ondernemer en onderzoeker aan de Rehovot-campus van de Hebreeuwse Universiteit; Yarden, een biotech bedrijfsexpert; en Avi Tzur, een industrieel met een visie om de tabaksplant op een positieve manier te gebruiken. Tzur was ook de eerste investeerder in de technologie.


Het bedrijf heeft momenteel 23 onderzoekers in dienst en heeft $ 5 miljoen opgehaald bij particuliere investeerders en VC Alpha Capital Anstalt.

41 weergaven0 opmerkingen
bottom of page