israelnieuws tags israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Technion: De psychosomatische reactie van de hersenen kan daadwerkelijke genezing veroorzaken


De onderzoeksgroep van prof. Asya Rolls. Foto door Nitzan Zohar/Technion Woordvoerder's Office via ISRAEL21C


Je telefoon pingt. Het is een bericht van een vriend die je gisteravond voor een drankje hebt ontmoet, die zojuist positief heeft getest op Covid-19.


Je keel begint te krassen. Een korte hoest sputtert uit. Stijgt je lichaamstemperatuur? Je rent om een ​​PCR-test te doen. Wanneer de resultaten negatief zijn, realiseer je je dat het allemaal in je hoofd zat - een psychosomatische reactie.


Onderzoekers van het Technion – Israel Institute of Technology in Haifa wilden het verband onderzoeken tussen de perceptie van ziekte door de hersenen en het echte werk.


Ze veroorzaakten ontstekingen bij muizen en nadat de ontsteking was afgenomen, activeerden de onderzoekers de neuronen in de hersenen van de muizen die actief waren tijdens de eerste ontsteking, meldt ISRAEL21C.


Het resultaat was dramatisch: de ontsteking kwam opnieuw naar voren in hetzelfde gebied als voorheen. Het simpelweg "herinneren" van de ontsteking was voldoende om het te reactiveren.


De onderzoekers vroegen zich toen af: als de hersenen ziekte kunnen genereren, kunnen de hersenen die dan ook uitschakelen?


Het antwoord was een volmondig ja. Bij muizen met een actieve ontsteking zorgde het onderdrukken van de neuronen die het zich herinnerden voor een onmiddellijke vermindering van de ontsteking.


Er is geen garantie dat dit experiment bij mensen zou werken. Maar het verhoogt de mogelijkheid van een nieuwe therapeutische weg voor de behandeling van chronische ontstekingsaandoeningen zoals de ziekte van Crohn en psoriasis.


Het vermogen van de hersenen om psychosomatisch ziektes te veroorzaken is meer een kenmerk dan een bug, legt prof. Asya Rolls uit van de faculteit geneeskunde van Technion, uit.


MD-PhD-studente Tamar Koren, links, en prof. Asya Rolls. Foto door Nitzan Zohar/Technion Woordvoerder's Office


"Het lichaam moet zo snel mogelijk op een infectie reageren voordat de aanvallende bacteriën of virussen zich kunnen vermenigvuldigen", zei ze.


“Als bepaalde activiteit – bijvoorbeeld het consumeren van bepaalde voedingsmiddelen – het lichaam eenmaal heeft blootgesteld aan infecties en ontstekingen, heeft het een voordeel om je voor te bereiden op de strijd wanneer iemand op het punt staat dezelfde activiteit opnieuw te ondernemen. Een kortere responstijd zou het lichaam in staat stellen de infectie sneller en met minder inspanning te verslaan."


Het onderzoek werd geleid door Tamar Koren, een MD-PhD-student in het lab van Rolls. Andere deelnemers waren Dr. Kobi Rosenblum van de Universiteit van Haifa en Dr. Fahed Hakim van het EMMS Hospital in Nazareth.


De studie werd ondersteund door de European Research Council (ERC) Starting Grant, het Allen and Jewel Prince Centre for Neurodegeneratieve aandoeningen van de hersenen, het Howard Hughes Medical Institute (HHMI) en de Wellcome Trust.


Klik hier om het volledige artikel in Cell te lezen.


13 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws