israelnieuws tags israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Tekst van opiniestuk van minister van Defensie Benny Gantz in Marokkaanse krant en tijdschrift


Minister van Defensie Gantz met zijn Marokkaanse collega. Foto GPO


Hoe snel normalisatie de tijden doet veranderen blijkt wel uit een opiniestuk dat minister van Defensie Gantz schreef, en wat werd gepubliceerd in het Marokkaanse Franse tijdschrift "L'Observateur Du Maroc" en in de Arabische krant "Ahdath Maghrebia". Gezien het belang willen wij u de letterlijk vertaalde tekst niet inthouden.


“Op een dag, in de niet zo verre toekomst, zal ik in mijn woonkamer zitten met mijn kleinkinderen", zo begint minister Gantz het artikel,"en ik zal ze het verhaal vertellen van mijn bezoek aan Marokko en over de dag dat we geschiedenis heeft geschreven door defensiebetrekkingen tussen onze landen tot stand te brengen. Ik zal ze vertellen dat, hoewel velen Israëlisch-Marokkaanse banden associëren met de baanbrekende Abraham-akkoorden, ons verhaal lang geleden begon - en het is verankerd in het erfgoed van de Marokkaans-Joodse gemeenschap.”


Gantz vertelt ook een bijzonder verhaal over Zijne Majesteit, koning Mohammed VI: “De erfenis van koning Mohamed V resoneert tot op de dag van vandaag. Vorige week bezochten een joodse man, rabbijn Elhadad en zijn dierbaren het Koninkrijk op zoek naar hun Marokkaanse roots - net zoals veel Israëli's die het land bezoeken en opnieuw contact maken met eerdere generaties. Bij een tragisch incident viel Rabbi Elhadad en raakte zeer ernstig gewond. Lokale doktoren vochten om zijn leven te redden - zozeer zelfs dat ze de dokter van Zijne Majesteit raadpleegden. Ondanks hun enorme inspanningen overleed Rabbi Elhadad - moge zijn nagedachtenis een zegen zijn. Toen Zijne Majesteit, koning Mohammed VI en zijn adviseurs hoorden van dit gruwelijke ongeluk, namen ze contact op met de familie en regelden een privévliegtuig om Rabbi Elhadad te laten vliegen om in Israël te worden begraven in een religieus ritueel. Er was geen pers, geen fanfare.


Minister Gantz sprak over de uitbreiding van de normalisering. “Als chef van de generale staf van de IDF, heb ik in tientallen militaire operaties gevochten, maar ik ben nooit vergeten dat de belangrijkste strijd van allemaal de strijd om vrede en stabiliteit is. Dit kan alleen worden bereikt als we sterk blijven en onze betrekkingen met onze bondgenoten versterken. Gezien de recente positieve ontwikkelingen heb ik er alle vertrouwen in dat we zullen samenwerken met onze Marokkaanse vrienden en met de leiding van onze grote bondgenoot de Verenigde Staten, om de betrekkingen van Israël met Jordanië, Egypte, de leden van de Abraham-akkoorden, nieuwe partners in de regio als met onze Palestijnse buren.”


Minister Gantz wees op het belang van bilaterale betrekkingen: “Na jaren van informele samenwerking voor de preventie van terrorisme hebben we deze week een historische stap gezet in de banden tussen Israël en Marokko, door onze defensiebetrekkingen te formaliseren door een memorandum over defensiesamenwerking te ondertekenen van begrip (MOU). Het MOU stelt een kader vast van waaruit we samenwerking kunnen ontwikkelen op het gebied van terrorismebestrijding, het delen van inlichtingen, militaire training, professionele werkgroepen en industriële samenwerking. Wat nog belangrijker is, deze overeenkomst erkent onze gedeelde visie van vrede en stabiliteit voor onze mensen, voor de regio, voor de wereld."


"Ons partnerschap is van vitaal belang tegen de uitdagingen die de regionale en mondiale vrede bedreigen. Onze beide landen worden geconfronteerd met de uitdagingen van fundamentalistisch terrorisme, grens- en luchtdreigingen. Het kader dat we in het MOU hebben bepaald, zal ons de middelen verschaffen om samen te werken om om onze naties te verdedigen."


Minister Gantz ging ook in op Israëls grootste veiligheidsuitdaging: “De staat Israël maakt zich vooral zorgen over de regionale agressie van Iran en zijn nucleaire ambities. Ik maak van deze gelegenheid gebruik om het belang van wereldwijde actie tegen Iran te benadrukken – aangezien het niet alleen een uitdaging voor Israël is. Het is in de eerste plaats een mondiale en regionale uitdaging.”


Minister Gantz sloot het stuk af met een boodschap voor de toekomst: “Israël en Marokko vieren de geschiedenis van onze gedeelde gemeenschappen. Ons toerisme bloeit en de relaties tussen mensen groeien. Onze economische samenwerking werpt vruchten af ​​voor onze beide naties. Dit is het moment om samen te werken om zich ontwikkelende bedreigingen het hoofd te bieden, om ervoor te zorgen dat onze naties in vrede en stabiliteit kunnen bloeien."


56 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws