top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Tel Aviv's regerende 'Doe Het Zelf' koningin doet het onmogelijke


Micol Zanzuri. Screenshot YouTube


Micol Zanzuri is deels interieurontwerper, deels timmerman, stijlbeïnvloeder en entertainer. De vrolijke video's van de inwoner van Tel Aviv op Fashion Attack , haar YouTube-kanaal, trekken duizenden mensen over de hele wereld.


In haar bruisende stijl geeft Zanzuri eenvoudige doe-het-zelf-instructies (doe-het-zelf) voor een breed scala aan projecten, zoals het maken van hoogwaardige fauteuils, het mooier en functioneler maken van een keuken, het bouwen van een groene muur en 'magisch beddengoed'.Elke dag krijgt ze berichten van mensen in tientallen landen die haar advies vragen over hoe ze hun huis kunnen verbeteren of haar bedanken voor haar praktische, gratis klustips.


Zanzuri is een geanimeerde 34-jarige, met een energieke manier om kijkers ervan te overtuigen dat ze elk project dat voor hen ligt kunnen volbrengen. Haar houding is: "Als ik het kan, kan jij het ook."


Ook haar leven leest als doe-het-zelf, iets wat ze gaandeweg creatief heeft uitgevonden.


Zanzuri werd geboren in Rome en groeide op in een joods gezin dat oorspronkelijk uit Tripoli kwam. Ze zei dat haar huis gevuld was met Italiaanse, Tripolitaanse en Amerikaanse invloeden.


De samensmelting van culturen inspireert haar werk. De woonkamer van haar appartement in Tel Aviv ziet eruit als een mengelmoes van het Engelse platteland (er groeit nepklimop op de nepbakstenen muur) en een chique Italiaanse inrichting.


Ze is altijd ijverig geweest. Op 16-jarige leeftijd opende ze haar eerste winkel op eBay, waar ze artikelen verkocht die ze op de vlooienmarkten van Rome had gekocht en opgeknapt. Haar verdiensten gingen naar collegegeld aan het Marangoni Institute of Design in Milaan.


Toen ze nog studeerde, begon ze Fashion Attack, met stapsgewijze tutorials voor doe-het-zelfprojecten die 'vodden in rijkdom kunnen veranderen'.


Vanaf het begin kreeg de zender zoveel volgers dat Zanzuri werd uitgenodigd om te spreken op radio- en tv-shows in heel Italië, en begon hij een tweewekelijkse column te schrijven in het Italiaanse modeblad Grazia .


Een zonnige plek om opnieuw te beginnen

Tijdens haar studie in Milaan opende Zanzuri nog een online winkel, Styligion, een marktplaats voor opkomende modeontwerpers. Vervolgens verhuisde ze op 21-jarige leeftijd naar Duitsland om het bedrijf uit te breiden.


Zanzuri kon meer dan 40 nieuwe ontwerpers introduceren, waaronder toekomstige trendsetters en beroemdheden.


Na een aantal jaren nam ze een pauze en reisde ze naar Australië om te surfen. Terwijl ze daar was, besefte ze dat ze naar een zonnige plek moest verhuizen, en Israël leek een natuurlijke keuze. Zanzuri verhuisde zeven jaar geleden naar Israël.


"Elke keer dat ik in het verleden verhuisde, was het per ongeluk", zei Zanzuri tegen ISRAEL2C. "Deze keer deed ik het met opzet." Ze voegde eraan toe dat Israëli's veel op Italianen lijken, behalve dat ze 'nog opgewondener' zijn.


Ze zei dat ze in Tel Aviv wil blijven omdat "hoe je je verhoudt tot een plek anders is als je je toegewijd voelt om daar te wonen."


Ze is nu getrouwd met een Israëliër, Zari Traore, en verwacht haar eerste baby.


'Ze bellen me allemaal'

Tegenwoordig ontwerpt Zanzuri huurwoningen en beheert hij 30 verschillende panden in Italië, Duitsland en Israël. Ze houdt van dit werk, maar werkt het liefst met particuliere klanten.


"Op die manier groeit mijn bedrijf door mond-tot-mondreclame", zei ze. "Mijn klanten nodigen hun moeders, vrienden en neven en nichten uit voor het sabbatdiner, ze zien wat ik met hun huis heb gedaan en voor ik het weet, bellen ze me allemaal om hun appartement opnieuw te doen."


Een woonkamer die Micol Zanzuri ontwierp in Rishon LeZion. Foto door Micol Zanzuri via ISRAEL21C


Om de paar maanden dwaalt Zanzuri door de straten van Tel Aviv, met een gereedschapskist in haar handtas (ze zegt: "Je weet maar nooit!") en biedt willekeurige vreemden een gratis make-over aan in hun appartement.


Ze zegt dat de make-overs, waarin ze voor-en-na-foto's toont samen met video's, inclusief doe-het-zelf-suggesties, erg populair zijn."Mensen denken niet dat het mogelijk is om hun leefruimte te verbeteren, die misschien oud en krap is en niet goed ontworpen, maar ik laat ze zien hoe," zei Zanzuri.


Dit gaat leuk worden

Merav Shapira had het gevoel dat ze de loterij had gewonnen toen Zanzuri aanbood haar keuken in Tel Aviv opnieuw te doen. Shapira zei dat ze "zo dankbaar was dat Micol keer op keer de tijd nam" om haar ruimte te transformeren, waarvan ze altijd dacht dat het onmogelijk was.


Een keuken in Tel Aviv voordat Micol Zanzuri het verbouwde. Foto door Micol Zanzuri via ISRAEL21C


Dezelfde keuken in Tel Aviv nadat Micol Zanzuri hem had verbouwd. Foto door Micol Zanzuri via ISRAEL21C


"Hoe moeilijker het is, hoe leuker ik het vind, want ik hou van uitdagingen", zei ze. "Ik denk altijd: dit wordt leuk, dit wordt een avontuur."


Ze zei dat ze een recente klant had die zelden kookte, dus ze hadden geen grote tafel nodig. Maar om de paar maanden nodigden ze hun hele familie uit, waaronder veel mensen.


"Ik overtuigde de timmerman ervan dat hij een kleine tafel kon bouwen die kon uitgroeien tot een grote tafel", zei ze. "Hij dacht niet dat het mogelijk was, maar ik heb het hem laten zien."


Haar benadering van interieurontwerp is vergelijkbaar met hoe ze modeontwerp leerde.


"We zouden bijvoorbeeld jurken schetsen, en dan zouden we moeten naaien wat we net hebben getekend", zei ze. “Zo leerden we hoe we het voor elkaar moesten krijgen. Ik heb alle basis geleerd. Dat is nog steeds wat ik doe. Ik weet nu hoe ik dingen moet maken en dan weet ik dat het kan.”


Een beter huis

Zanzuri heeft formeel geen timmerwerk gestudeerd; ze leerde het op YouTube.


"Wat ik op YouTube heb geleerd, leer ik op YouTube", zei ze. “Een kijker vertelde me dat ik niet moest schreeuwen in mijn video's. Dat ben ik gewoon.” Ze wil haar kijkers inspireren door haar enthousiasme.


Zanzuri vergeleek de stijlen van verschillende steden en zei: “Milaan is chic, New York is underground en Tel Aviv is shabby chic. Mensen houden hier graag van een coole look die uniek is.”


Micol Zanzuri renoveert een badkamer. Foto met dank aan Micol Zanzuri via ISRAEL21C


Ze zei dat ze dol is op het idee om mensen te helpen hun huis mooier te maken zonder veel geld uit te geven.


"In plaats van uw geld te gebruiken, kunt u uw tijd gebruiken en het zelf doen", zei ze. Op die manier "kunt u een geweldige look bereiken voor een lagere prijs."


“Ik wil mensen laten zien dat het mogelijk is om van hun huis een beter thuis te maken.”


Klik hier voor meer informatie


105 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page