israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Tel Aviv steekt Parijs voorbij en is duurste stad ter wereld


Screenshot YouTube


Mede door de stijgende inflatie die de kosten van levensonderhoud wereldwijd doen stijgen, is Tel Aviv 's werelds duurste stad om in te wonen, blijkt uit de nieuwe lijst die is samengesteld door Economist Intelligence, de onderzoeks- en analyseafdeling van het eerbiedwaardige tijdschrift The Economist.


De WCOL-index van de EIU 2021, die de kosten van levensonderhoud in 173 steden over de hele wereld bijhoudt, laat zien dat Tel Aviv nu de duurste stad ter wereld is en steeg de stad van de vijfde plaats in 2020 naar de eerste plek, nog voor Parijs, dat voorheen de eerste plaats innam.


Parijs en Singapore werden gezamenlijk tweede, gevolgd door Zürich en Hong Kong. New York stond op de zesde plaats, met Genève op de zevende plek gevolgd door Kopenhagen, Los Angeles en Osaka in Japan.


Damascus blijft 's werelds goedkoopste stad, met prijzen die, omgerekend naar Amerikaanse dollars, sinds vorig jaar zijn gedaald.


Gemiddeld zijn de prijzen voor de goederen en diensten die onder WCOL vallen, met 3,5% op jaarbasis gestegen in lokale valuta, vergeleken met een stijging van slechts 1,9% vorig jaar. De transportkosten stegen het snelst in de enquête van dit jaar, voornamelijk vanwege de stijgende olieprijzen die de prijs van loodvrije benzine met 21% dreven, maar de categorieën recreatie, tabak en persoonlijke verzorging lieten ook sterke stijgingen zien. Deze cijfers zijn exclusief voor vier steden die lijden aan een zeer hoge inflatie: Caracas, Damascus, Buenos Aires en Teheran.


De onderzoeksgegevens werden verzameld tussen 16 augustus en 12 september 2021, toen de vrachttarieven en grondstofprijzen over de hele wereld bleven stijgen en blijven gevoelig voor verschuivingen als gevolg van de Covid-19-pandemie. In combinatie met de fluctuerende vraag van de consument en verschuivingen van wisselkoersen, hebben de resulterende aanbodproblemen de prijsstijgingen in de grote steden van de wereld aangewakkerd.


De stijging van Tel Aviv weerspiegelt voornamelijk de kracht van de Israëlische munteenheid, de shekel, ten opzichte van de Amerikaanse dollar (de WCOL-index wordt vergeleken met de prijzen in New York City) en stijgingen van de prijzen voor levensmiddelen en transport.


Download hier het gratis rapport " Wereldwijde kosten van levensonderhoud 2021 "
69 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws