top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Ter gelegenheid van de Internationale Holocaust Herdenkingsdag Yad Vashem's Book of Names bij de VN


Foto Yad Vashem


Gelijktijdig met de Internationale Herdenkingsdag van 2023 ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Holocaust, zullen Yad Vashem, het World Holocaust Remembrance Centre in Jeruzalem en de permanente missie van Israël bij de Verenigde Naties een nieuwe tentoonstelling installeren, ontwikkeld door Yad Vashem, getiteld "The Book of Names van slachtoffers van de Holocaust."


Tijdens de Holocaust probeerden de nazi's de identiteit van elke Joodse man, vrouw en kind uit te wissen. Sinds de jaren vijftig heeft Yad Vashem onvermoeibaar gewerkt aan het verzamelen van de namen van de zes miljoen Joden die in de Holocaust zijn vermoord.


"The Book of Names of Holocaust Victims" herdenkt elk van de 4.800.000 personen wier namen worden herdacht in Yad Vashem's Central Database of Shoah Victims' Names. Elke naam, geboortedatum, geboorteplaats en plaats van overlijden wordt duidelijk afgedrukt op metershoge pagina's en verlicht door een zachte strook licht die tussen elke pagina ligt. De monumentale omvang van het boek getuigt van het collectieve, onmetelijke verlies voor het hele Joodse volk en voor de mensheid. De blanco pagina's van het laatste deel van het boek symboliseren de namen die nog moeten worden ingewisseld, geregistreerd en voor altijd herdacht door Yad Vashem.


Foto Yad Vashem


Deze tentoonstelling wordt geïnstalleerd in het hoofdkwartier van de Verenigde Naties als onderdeel van de Holocaust en het Outreach-programma van de Verenigde Naties over de Holocaust- activiteiten voor de Internationale Holocaustherdenkingsdag. Het openingsevenement vindt plaats op 26 januari 2023 in aanwezigheid van VN-secretaris-generaal António Guterres , Yad Vashem-voorzitter Dani Dayan en permanent vertegenwoordiger van Israël bij de Verenigde Naties Ambassadeur Gilad Erdan.


Yad Vashem zal The Book of Names installeren op het hoofdkwartier van de Verenigde Naties voor de Internationale Holocaustherdenkingsdag. Het openingsevenement wordt live uitgezonden op donderdag 26 januari om 13:30 uur EST (19.30 uur in Nederland) via de Facebook-pagina van Yad Vashem en via UNTV. The Book of Names is tot en met 17 februari 2023 te zien in New York en kan door het publiek worden bekeken. Het boek zal vervolgens naar Yad Vashem, Jeruzalem, worden gebracht, waar het vanaf april 2023 permanent te zien zal zijn.141 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page