israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

Terreuraanslag Bnei Brak: 5 doden


Drie van de slachtoffers van de dodelijke aanslag in Bnei Brak op 29 maart 2022 van links naar rechts Amir Khoury, Ya'akov Shalom en Avishai Yehezkel. Foto's via familie


Bij de terreuraanslag dinsdagavond in Bnei Brak zijn 5 mensen om het leven gekomen, waaronder mogelijk twee buitenlandse werknemers. De angst bestaat dat de komende dagen het aantal terreuraanslagen zich zal uitbreiden met de start van de Ramadan komende vrijdag.


Drie slachtoffers van de terreuraanslag zijn bekend: politieagent Amir Khouri, 32, Yaakov Shalom, 36, vader van 4 kinderen, uit Bnei Brak die in zijn auto werd doodgeschoten en Avishai Yehezkel, 29 ook uit Bnei Brak, die een 8 maanden zwangere vrouw en 2 kinderen achterlaat.


De terrorist die de aanslag pleegde werd door veiligheidsdiensten geïdentificeerd als Diaa Hamarsheh, 26, een Palestijn uit de stad Ya'bad bij Jenin op de Westelijke Jordaanoever die illegaal in Israël was.Zijn terreuraanslag werd uitgebreid gevierd door terreurgroepen Hamas, Hezbollah Islamic Jihad, Fatah terwijl er bij het huis van de terrorist uitgebreid feest werd gevierd en zoetigheden uitgedeeld.
Volgens Channel 13 arriveerde de terrorist rond 20.00 uur per auto in Bnei Brak waar hij in Jabotinsky Street op voorbijgangers begon te schieten.


Op beelden van de terreuraanval is te zien hoe de aanvaller, gewapend met een M-16 automatisch geweer, daarna een supermarkt binnengaat en op een jonge man schiet, die naar een nabijgelegen gebouw ontsnapt. De schutter richtte vervolgens zijn geweer op een andere persoon die op een fiets reed, maar miste en opende toen het vuur op een passerende auto, bestuurd door Shalom. De auto kwam na de eerste schoten tot stilstand, waarna de aanvaller dichterbij kwam en door het raam schoot op de bestuurder, die om het leven kwam.Op dat moment waren er zes minuten verstreken sinds het begin van de moordpartij. Hamarsheh begaf zich vervolgens naar Herzl Street, waar hij Yehezkel neerschoot, die zijn kind beschermde tegen het geweervuur.


Terwijl Hamarsheh door Herzl Street liep, kwamen twee agenten op een politiemotor hem tegemoet en begonnen te schieten. Hamarsheh beantwoordde het vuur en richting Khoury, die later aan zijn verwondingen stierf. De tweede politieagent slaagde erin Hamarsheh te doden, waarmee een einde kwam aan de dodelijke aanval.

Amir Khoury, 32, een Israëlische Arabier uit de noordelijke Israëlische stad Nof Hagalil, komt uit een familie van politieagenten.


Na oproepen van minister Benny Gantz, die eerder op de dag de Palestijnse president Abbas had bezocht in Ramallah, veroordeelde de Palestijnse president publiekelijk de aanslag, iets wat hij voorheen nooit deed.


Ook opvallend was dat het Amerikaanse moslim congress lid Ilhan Omar de aanslag in een tweet.Na de aanslag werden in Bnei Brak spontane demonstraties gehouden waarbij "Dpood aan Arabieren" werd geroepen.De Israëlische veiligheidsdiensten zijn inmiddels in de allerhoogste staat van Paraatheid gebracht, vooruitlopend op de komende vrijdag te starten ramadan


Premier Bennett zei in een verklaring dat "Israël ziet na een periode van stilte een gewelddadige uitbarsting van degenen die ons willen vernietigen, degenen die ons tot elke prijs willen kwetsen, wiens haat tegen de Joden, tegen de staat Israël hen tot waanzin drijft. Ze zijn bereid om te sterven - zodat we niet in vrede zullen leven".


"We hebben momenteel te maken met een nieuwe golf van terrorisme", vervolgde hij, de veiligheidstroepen van de staat Israël zijn de beste ter wereld. Ze zijn opgewassen tegen de taak en, net als in de vorige golven, zullen we ook deze keer zegevieren."


Bennett betuigde ook zijn medeleven aan de nabestaanden van de omgekomen slachtoffers.
109 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page
israelnieuws