top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Terreuraanslag Jeruzalem: 7 doden, 3 ernstig gewonden; IDF versterkt eenheden


Premier Netanyahu op de plaats van de aanslag. Screenshot YouTube


Zeven mensen zijn vrijdagavond vermoord bij een terreuraanslag in de wijk Neve Yaakov in Jeruzalem. Twee andere mensen raakten ernstig gewond, en één lichtgewond. De aanval werd uitgevoerd door Hayeri Alkam, 21 jaar oud uit Oost-Jeruzalem, die een Israëlische identiteitskaart heeft.


Volgens de politie arriveerde de terrorist om 20.13 uur met de auto bij de synagoge in de wijk Oost-Jeruzalem en opende het vuur op mensen buiten de synagoge en andere voorbijgangers.

De terrorist Hayeri Alkam. Screenshot social media


De 21-jarige Hayeri Elkam arriveerde in de straat in een witte Toyota Corolla, en stapte uit op een afstand van ongeveer 100 meter van de synagoge. Hij schoot eerst een vrouw en een oudere man neer, daarna een motorrijder en bleef schieten op twee mensen die bij een bushalte stonden, en schoot vervolgens twee anderen neer.


Hij wachtte buiten de synagoge tot de mensen eruit kwamen waarna jij het vuur op hen opende.


Vijf mensen werden ter plekke doodverklaard, twee overleden in het ziekenhuis. De doden zijn een vrouw van 70 jaar, een man van 60 jaar, een vrouw van 60 jaar, een man van 50 jaar, een man van 30 jaar, een jonge man van 25 jaar, een jonge man van 20 jaar.


Na zijn moordpartij vluchtte hij met de auto weg naar de Palestijnse wijk Beit Hanina - enkele honderden meters verderop - waar hij ongeveer vijf minuten later door opgeroepen agenten werd ontdekt.


De politie zei dat de terrorist werd doodgeschoten nadat hij uit de auto stapte en het vuur opende op de agenten terwijl hij te voet probeerde te ontsnappen. Een bij de aanval gebruikt vuurwapen is in beslag genomen.

Beelden van de schietpartij tussen terrorist en agenten:

Politiecommissaris Kobi Shabtai vertelde verslaggevers ter plaatse dat "dit een ernstige en complexe aanval is met een groot aantal slachtoffers". Hij voegde eraan toe dat de politie het gebied doorzoekt "om uit te sluiten dat er meer mensen betrokken zijn bij de aanval die vrij rondlopen."


Minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben-Gvir arriveerde ter plaatse en vertelde een van de bewoners daar: "We moeten steeds meer burgers bewapenen."


De minister van Binnenlandse Veiligheid Itamar Ben Gabir, die de Shabbat tafel verliet, arriveerde ter plaatse en sprak met bewoners, maar sprak vanwege de sabbat niet met de media. "Het is mind control. Ik verliet de Shabbat tafel, je hebt gelijk, de bewijslast ligt bij ons. Zo kan het niet verder", zei hij tegen de aanwezigen ter plaatse. Hij sprak hen aan en riep met hen mee: "Dood aan de terroristen". De bewoners schreeuwden tegen hem: "Het gebeurde tijdens jouw dienst. We worden vermoord." Daarna riepen ze "Dood aan de Arabieren, dood aan de linksen"


De plek van de aanslag:


Premier Benjamin Netanyahu, die ook ter plaatse kwam, noemde de aanval "een van de ergste die we de afgelopen jaren hebben gezien", en zei: "Onze harten gaan uit naar de families van de vermoorden, en natuurlijk wensen we de gewonden voor hun volledige herstel.


Minister van Defensie Yoav Galant, die in de VS verblijft wegens de verloving van een van zijn kleinkinderen, onderbreekt zijn bezoek en zal met de eerste beschikbare vlucht naar Israël vliegen.


Na de beoordeling gaf IDF-chef Herzi Halevi instructies om de strijdkrachten op de Westelijke Jordaanoever en langs de veiligheidsbarrière te versterken en zich voor te bereiden op een mogelijke escalatie in de regio.


Na de aanval sprak de Amerikaanse president Joe Biden met Netanyahu aan de telefoon en bood hij "de komende dagen alle passende middelen van steun aan de regering en het volk van Israël aan", aldus het Witte Huis.

167 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page