top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Terreuraanslag Oude Stad Jeruzalem: 8 gewonden; terrorist om 7.20 uur gepakt


Screenshot Twitter


Bij een schietpartij op een bus in de Oude Stad van Jeruzalem zijn zondag acht mensen gewond geraakt waaronder twee ernstig. De politie heeft na een jacht van 6 uur de terrorist gepakt.


De schutter opende het vuur op een bus in de buurt van de Westelijke Muur en verwondde daarbij een zwangere vrouw en een man. Een 19-jarige man raakte lichtgewond en drie anderen lichtgewond.


Twee werden naar het Hadassah University Hospital gebracht en zes naar het Shaare Zedek Medical Center, ze zijn allemaal volledig bij bewustzijn.


Volgens de veiligheidsdiensten werden er schoten gelost op een bus op een weg in de buurt van de Westelijke Muur, en ook op een nabijgelegen parkeerplaats bij het graf van koning David, net buiten de Zionpoort van de oude stad.


Onder de gewonden bij de aanval was een 35-jarige zwangere vrouw die werd neergeschoten terwijl ze in een nabijgelegen auto zat, meldden Hebreeuwse media. Haar buikletsel werd door artsen beschreven als "complex" en haar leven zou in gevaar zijn. Het Shaare Zedek ziekenhuis zei dat ze een spoedbevalling had ondergaan en dat de pasgeborene in ernstige maar stabiele toestand verkeerde.


Onder de gewonden waren ook naar verluidt vier leden van een chassidische Satmar familie die woensdag als toerist uit de Verenigde Staten kwamen. De ouders, zoon en dochter wachtten op een taxi bij een bushalte toen ze werden doodgeschoten in de buurt van King David's Tomb. De vader van het gezin zou in ernstige toestand verkeren, verdoofd en aan een beademingsapparaat, terwijl de moeder in matige toestand verkeerde, aldus The Times of Israël.


"Ik stopte de bus bij het King David's Tomb-station, de bus was vol. We openden de oprit voor iemand in een rolstoel, en toen begon het schieten. Iedereen viel schreeuwend op de grond. Ik probeerde te ontsnappen, maar de bus kon niet rijden met de oprit open," vertelde de buschauffeur, Daniel Kanievsky, aan de openbare radio van Kan.


De politie sloot de oude stad af en blokkeerde zowel de toegang als de uitgang naar het gebied en naar het Westelijke Muurplein. Er waren ook politiehelikopters in het gebied om te helpen bij het zoeken naar de vermoedelijke terrorist.


Hamas-woordvoerder Fawzi Barhoum prees de aanval als een moedige daad van verzet en noemde het "een natuurlijke reactie op de bezetting en de kolonisten en hun dagelijkse misdaden tegen Palestijnen."


De burgemeester van Jeruzalem, Moshe Leon, arriveerde op de plaats van de aanval, waar hij bijeenkwam met de politiecommissaris, hoofdinspecteur Yaakov Shabtai en districtscommandant Doron Turgeman, die hem informeerden over de details van het incident, meldde Ynet.


Premier Lapid zei in een reactie: "De veiligheidstroepen werken eraan om de hatelijke terrorist te pakken te krijgen en zullen niet stoppen totdat hij is gepakt", zei premier Yair Lapid. "Laat het bekend zijn dat iedereen die ons kwaad probeert te doen, een prijs zal betalen voor het schaden van burgers."


UPDATE: Volgens een woordvoerder van de Israëlische politie is de man die ervan wordt verdacht de schietpartij in Jeruzalem te hebben uitgevoerd, zondagochtend vroeg gearresteerd hij is meegenomen voor verhoor en zijn wapen is in beslag genomen. Na een urenlange klopjacht zei de politie in een verklaring dat de verdachte zichzelf heeft aangegeven samen met het pistool dat blijkbaar bij de schietpartij is gebruikt.


343 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page