top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Terug naar de kibboets: de overlevende die probeerde de boerderij te redden die ze achterliet


Hila Fenlon, "Ergens werd iets onderbroken, iets in ons leven werd onderbroken". Fot N12News.


Vijf minuten, dat is de tijd die Hila Fenlon heeft om haar levenswerk te redden. Al snel wordt ze echter gedwongen het water in de kas dicht te draaien, omdat er volgens haar niets te redden valt: geen fruit en niets meer te doen.


Ze zaaide jarenlang al haar dromen in de grond en slaagde er zelfs in de vruchten van succes te plukken. "Een deel sluit ik de waterkraan af, een deel zeg ik Kaddish (gebed voor de doden), en een deel probeer ik te redden. Ik zal proberen vrijwilligers te werven, we zullen zien of ze ons binnenlaten", zegt ze tegen N12News.


Het omliggende gebied is de groenteschuur van de staat Israël, en nu staan ​​tienduizenden dunams aardappelen , tomaten, aubergines, wortelen, zoete aardappelen en meer er verlaten bij. De nederzetting Hila, Netiv Hatara, de nederzetting die het dichtst bij Gaza ligt, op slechts honderd meter van de Gazastrook, is eveneens een gesloten militair gebied.


Foto N12News


"Je draait je om en je ziet dat er niemand is", zegt ze pijnlijk. "Het is heel moeilijk om rond te lopen en je huis te zien, de plek waar je bent opgegroeid. Alles staat gewoon stil, als we niet weten of we zullen terugkeren, wanneer we zullen terugkeren en waar we zullen terugkeren. We hebben iemand in de stoel die het op de beste manier heeft gedefinieerd: 'Hoe kunnen we hier terugkomen en hoe kunnen we niet?'".


Fenlon probeert de vraag te beantwoorden of het überhaupt mogelijk is om terug te keren naar de kibboets waar zij, en vele anderen, woonden. "We zijn met deze vraag bezig, het voelt ineens niet meer als thuis. We zien de verhalen en het leger als een taal - en die is niet meer van jou. Ergens is iets in ons leven onderbroken, we willen het opnieuw opbouwen , maar op dit moment zijn we vluchtelingen in ons land."


Foto N12News


Het lijkt erop dat er vooral onzekerheid heerst over de evacués. "Ze praten met ons over een lange, lange tijd, maar wat is een 'lange, lange tijd'? Zijn het vele, vele weken? Vele, vele maanden? Ik weet niet of iemand het weet."


Foto N12News


Op 7 oktober, om kwart voor zes in de ochtend, drongen Hamas-terroristen drie punten binnen in de Tiende Lane. Een van de paragliders die in het Moshav-gebied arriveerde, landde in het gebied achter de kinderspeelplaats - en onmiddellijk begonnen de terroristen met hun moordpartij.


Foto N12News


Zes uur lang vochten de noodploeg en de bewoners tegen de terroristen, totdat de veiligheidstroepen arriveerden. Sindsdien mogen de 1.000 inwoners – van wie de meesten in de landbouw werken – daar niet meer naar binnen. Hila had vijf minuten de tijd om haar huis binnen te gaan en wat herinneringen op te halen. De laatste keer dat ze het huis zag, was toen ze er met haar kinderen uit werd gered na 10 uur onderduiken in stilte en volledige duisternis in de MMD.


Foto N12News


Hoewel dit de grootste schade is die ooit aan boeren in Israël is toegebracht, heeft het ministerie van Financiën niet eens het budget voor directe steun aan boeren vrijgegeven dat hun al vóór de oorlog zou worden gegeven – 270 miljoen Shekels (€65 miljoen) die waren opgesloten om nu duizenden gezinnen lucht te geven om te ademen.578 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


Jaap van Duin
Jaap van Duin
Nov 06, 2023

In april Netiv HaAsara bezocht

Like
bottom of page