top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Terwijl tienduizenden demonstranten bij de Knesset zijn, gaan Netanyahu bondgenoten door


Screenshot Twitter


Tienduizenden Israëli's, schattingen spreken over 100.000, – vlaggen hijsend, op hoorns blazend en “democratie” en “nee tegen dictatuur” scanderend – protesteerden maandag buiten het parlementsgebouw toen de regering van premier Benjamin Netanyahu formeel een controversieel plan lanceerde om het rechtssysteem van het land te herzien.


Het was het grootste protest buiten de Knesset in jaren en weerspiegelde de diepe verdeeldheid over het plan, aldus Ynet.

Ondanks een pleidooi van de boegbeeld-president van het land om de wetgeving on hold te zetten, keurden de bondgenoten van Netanyahu dinsdag een reeks wetswijzigingen goed tijdens een stormachtige commissievergadering. De stemming stuurt de wetgeving nu naar het voltallige parlement voor een reeks stemmingen - een openingssalvo in een strijd die naar verwachting weken zal duren.


“Ze horen onze kreet. Ze horen de krachtige stem van de waarheid', zei oppositieleider Yair Lapid vanaf het podium buiten het parlement. "Ze horen het en ze zijn bang."


Netanyahu en zijn aanhangers zeggen dat de voorgestelde veranderingen nodig zijn om een ​​rechterlijke macht die te veel macht uitoefent, in toom te houden. Maar zijn critici zeggen dat de gerechtelijke revisie neerkomt op een staatsgreep en de Israëlische democratie zal vernietigen. Ze zeggen ook dat Netanyahu, die terechtstaat voor een reeks beschuldigingen van corruptie, een belangenconflict heeft.


De demonstranten, schattingen spreken van 100.000, kwamen uit het hele land. Treinladingen mensen kwamen in volle treinen aan in Jeruzalem, stroomden roltrappen op in het centraal station van de stad terwijl ze 'democratie' scandeerden, juichten en fluiten en met de nationale vlag zwaaiden.


In het parlement protesteerden wetgevers van de oppositie vocaal tegen de voorgestelde hervorming om benoemingen te beoordelen voorafgaand aan een stemming in de commissie die het wetsvoorstel ter stemming naar het voltallige parlement zou sturen. Tijdens een weerbarstige sessie stonden leden van de oppositie op de vergadertafel en schreeuwden terwijl een belangrijke Netanyahu-bondgenoot probeerde de stemming vast te houden. De moties werden aangenomen met 9 tegen 7 stemmen in de commissie.

Drommen mensen marcheerden naar de Knesset, de Israëlische wetgevende macht, een dag nadat de boegbeeld-president van het land er bij de regering van Netanyahu op aandrong haar voorgestelde wijzigingen in de rechterlijke macht uit te stellen – stappen die volgens critici het Hooggerechtshof van het land zullen verzwakken en de democratische checks and balances zullen uithollen.


Netanyahu heeft uitgehaald naar de politie, aanklagers en rechters van het land en zei dat hij het slachtoffer is van een samenzwering in de stijl van een diepe staat om hem te verdrijven. Zijn critici zeggen dat hij wordt gemotiveerd door een persoonlijke wrok en dat zijn campagne Israëls democratische systeem van checks and balances zal vernietigen.


De wetgeving die maandag in de commissie is goedgekeurd, zou de parlementaire meerderheid van Netanyahu de bevoegdheid geven om alle rechters van het land te benoemen – een stap die volgens critici de weg zou kunnen effenen voor het afwijzen van zijn proces. Een tweede wijziging zou de bevoegdheid van het Hooggerechtshof wegnemen om de wettigheid van belangrijke stukken wetgeving, bekend als basiswetten, te beoordelen.


Zijn coalitie is ook van plan om nog een wet aan te nemen die het parlement de macht zou geven om beslissingen van het Hooggerechtshof die het niet leuk vindt, ongedaan te maken.


Alles bij elkaar genomen, zeggen critici dat dit het systeem van checks and balances van het land zal vernietigen en een proces zal ontketenen dat vergelijkbaar is met dat in autoritaire landen als Polen en Hongarije.
142 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page