top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Tientallen oud-CEO's van ministeries van Economische Zaken tegen de juridische revolutie


Foto via GPO


Tientallen oud-CEO's van ministeries van Economische Zaken waarschuwden maandagochtend tegen de juridische revolutie.


In een document ondertekend door onder meer oud-CEO's Keren Turner die diende als directeur-generaal Financiën en Transport onder minister Israel Katz , Shaul Meridor die diende als hoofd van de begrotingsafdeling van het ministerie van Financiën en als directeur-generaal van het ministerie van Energie onder voormalig minister Yuval Steinitz , en Yossi Kuchik die diende als directeur-generaal van het ministerie van premier onder voormalig premier Ehud Barak, zo wordt beweerd dat de gevolgen van de legale revolutie voor de economie en de samenleving in Israël buitengewoon ernstig zijn.


"Er bestaat ernstige bezorgdheid dat de verzwakking van het rechtssysteem zal leiden tot langdurige schade aan het groeitraject van de economie en de levenskwaliteit van de inwoners van Israël", schreven de voormalige CEO's in het document


De schade aan het vermogen van de overheid en bedrijven in het bedrijfsleven om financieringsbronnen aan te trekken, zal leiden tot een afname van de omvang van investeringen, en dit zal in de eerste plaats schade toebrengen aan de Israëlische hightech-industrie, de groeimotor van de economie," vervolgden de voormalige CEO's. -Tech zal hun centra buiten de landsgrenzen verplaatsen. Bovendien zal de combinatie van schade aan de hightechindustrie en aantasting van individuele rechten door de verzwakking van het rechtssysteem naar verwachting ook leiden tot een fenomeen van 'brain drain' - immigratie die gevolgen heeft voor de economische weerbaarheid van de staat van Israël."


"Afgezien van de onmiddellijke gevolgen van de stappen van de regering, bestaat er een ernstige bezorgdheid dat de verzwakking van het rechtssysteem zal leiden tot langdurige schade aan het groeipad van de economie en de levenskwaliteit van de inwoners van Israël. Deze beoordeling is gebaseerd op studies die het meest worden geciteerd in economisch onderzoek, onder andere van Nobelprijswinnaar Douglas North, en van economen die tot de belangrijkste ter wereld behoren zoals Andrey Shleifer en Daron Acemoglu.Deze studies tonen aan dat het bestaan ​​van veel politieke macht in de handen van de heersende groep, zonder sterke balansen en remmen, is een hoofdoorzaak van economische achterstand."
"Er bestaat ernstige bezorgdheid dat de verzwakking van het rechtssysteem zal leiden tot langdurige schade aan het groeitraject van de economie en de levenskwaliteit van de inwoners van Israël", schreven de voormalige CEO's in het document.


Onder de ondertekenaars van het document bevinden zich veel CEO's die in de verschillende regeringen van Netanyahu hebben gewerkt. Volgens hen is "de waardering en stabiliteit van de Israëlische economie onder meer te danken aan de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht en de openbare dienst, en het schade toebrengen en verlagen van hun kwaliteit zal leiden tot schade aan de Israëlische economie, een verlaging van de kredietwaardigheid en moeilijkheden bij het aantrekken van kapitaal in de hightechindustrie."


De ondertekenaars verklaarden: "De studies tonen aan dat schade aan de kwaliteit van overheidsinstellingen bijna onomkeerbaar is. Een institutioneel evenwicht dat groei ondersteunt, is een delicate zaak, en een afwijking daarvan kan langdurig zijn, aangezien schadelijke politieke en economische instellingen de neiging hebben om bestendigen zich gedurende vele decennia."


"We spreken onze diepe bezorgdheid uit over de stappen van de regering die naar verwachting de onafhankelijkheid van het gerechtelijk apparaat en de openbare dienst zullen schaden, en die naar onze mening ongekende schade zullen toebrengen aan de Israëlische economie", voegden ze eraan toe. "De Israëlische economie staat hoog aangeschreven bij de instellingen en internationale economische beoordelingsinstanties. Deze beoordeling is tot stand gekomen dankzij een langdurige en voortdurende inspanning van regeringen aan beide zijden van de politieke barrière, en is onder meer te danken aan de onafhankelijkheid van de justitie en de openbare diensten.

"Deze beoordeling en het vertrouwen dat daarmee gepaard gaat, zijn essentieel voor het functioneren en de welvaart van de Israëlische economie, een kleine en open economie die een wederzijdse relatie onderhoudt met de grootste economieën ter wereld", beweerden de voormalige CEO's van Israëlische bedrijven.


Zo werd de verrassende verlaging van de kredietwaardigheid van Poolse staatsobligaties in januari 2016 door het ratingbureau S&P gerechtvaardigd door de schending van de onafhankelijkheid van het Grondwettelijk Hof en de openbare omroep genoemd.


De schade aan het vermogen van de overheid en bedrijven in het bedrijfsleven om financieringsbronnen aan te trekken, zal leiden tot een afname van de omvang van investeringen, en dit zal in de eerste plaats schade toebrengen aan de Israëlische hightechindustrie, de groeimotor van de economie," vervolgden de voormalige CEO's. Hightech zal hun centra buiten de landsgrenzen verplaatsen. Bovendien zal de combinatie van schade aan de hightechindustrie en aantasting van individuele rechten door de verzwakking van het rechtssysteem naar verwachting ook leiden tot een fenomeen van 'brain drain' - immigratie die gevolgen heeft voor de economische weerbaarheid van de staat van Israël."


"Afgezien van de onmiddellijke gevolgen van de stappen van de regering, bestaat er een ernstige bezorgdheid dat de verzwakking van het rechtssysteem zal leiden tot langdurige schade aan het groeipad van de economie en de levenskwaliteit van de inwoners van Israël. Deze beoordeling is gebaseerd op studies die het meest worden geciteerd in economisch onderzoek, onder andere van Nobelprijswinnaar Douglas North, en van economen die tot de belangrijkste ter wereld behoren zoals Andrey Shleifer en Daron Acemoglu. Deze studies tonen aan dat het bestaan ​​van veel politieke macht in de handen van de heersende groep, zonder sterke balansen en remmen, is een hoofdoorzaak van economische achterstand."
78 weergaven0 opmerkingen

Σχόλια


bottom of page