top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Tijdens de Gaza oorlog proberen artsen levensreddende hittepleisters uit


Rescue Heat-patch in gebruik op een gewonde soldaat. Foto met dank aan Rambam Health Care Campus


Een innovatieve hittepleister die in Israël is ontwikkeld om het verlies van lichaamswarmte bij trauma-, shock- en onderkoelingspatiënten te verminderen, wordt nu uitgeprobeerd in de Gaza-oorlog, waarbij geavanceerde prototypes van de technologie worden verzonden naar artsen die soldaten in militaire elite-eenheden behandelen.


Rescue Heat is gemaakt van slim materiaal dat zich aan het lichaam hecht en bevat een gepatenteerd verwarmingselement dat wordt geactiveerd zodra het wordt geschud en blootgesteld aan lucht. De pleister warmt vervolgens op tot een temperatuur van maximaal 41,6* Celcius, wat helpt de lichaamstemperatuur te verhogen tot een gezonde 36,6* Celcius, aldus ISRAEL21c.


“In geval van trauma, zoals een verwonding op het slagveld, kan het lichaam shock ervaren en warmte verliezen om veel verschillende redenen, zoals het bloedverlies zelf, het onvermogen om de lichaamstemperatuur op peil te houden door de perifere bloedvaten te vernauwen, en soms ook gewoon door liggend op koude grond”, legt de medisch adviseur van Rescue Heat uit, Dr. Amit Lehav, directeur van de kinderanesthesie-eenheid op de Rambam Health Care Campus in Haifa en een militaire arts die nu in Gaza dient.


“Zodra de lichaamstemperatuur onder de 35 graden Celsius zakt, komt het lichaam in een staat van stress terecht en werken de verschillende lichaamssystemen niet meer goed”, voegt hij eraan toe. “In termen van letsel en bloedingen is het grootste gevaar in deze situaties dat onderkoeling de bloedstolling schaadt, wat ertoe kan leiden dat het bloeden niet stopt en het levensgevaar toeneemt.”


De prototypepatches van Rescue Heat worden getest op gewonde soldaten. Foto met dank aan Rambam Health Care Campus


Momenteel omvatten de methoden voor het opwarmen van patiënten passieve methoden zoals isolatie om verder warmteverlies te voorkomen, of actieve methoden zoals externe warmtebronnen of verwarmde dekens of tassen. Deze kunnen inefficiënt of onveilig zijn.

De oplossing van Rescue Heat, zo beweren de ontwikkelaars, belooft een efficiënte en snelle warmteafgifte dankzij het directe contact van de pleister met de huid, waardoor de vereiste temperatuur binnen 20 minuten kan worden bereikt, en is veilig dankzij een bovenste temperatuurbegrenzer.


Bovendien merken ze op dat de patch draagbaar, gemakkelijk te gebruiken, goedkoop is en een hoge warmtecapaciteit heeft die ongeveer acht uur gebruik ondersteunt.

De Rescue Heat-patch bevindt zich nu in een vergevorderd prototypestadium. Prototypes werden onofficieel verspreid via Lehav, voor feedback onder legerartsen die in Gaza dienden. Deze feedback zal in de laatste ontwikkelingsfasen worden meegenomen.


“We hebben zelf experimenten uitgevoerd, en nu zijn deze artsen het aan het onderzoeken”, vertelt medeoprichter van Rescue Heat, Adi Shalev, aan ISRAEL21c. 


“We staan ​​nu onder grote druk, omdat deze artsen zeggen dat het product geweldig is en dat we op moeten schieten en goedkeuring van de regelgevende instanties moeten krijgen, zodat ze het kunnen gebruiken.”


Na publiciteit in de Israëlische media heeft het bedrijf ook vragen ontvangen van reddingseenheden in het buitenland, zegt Shalev.


Binnen het volgende kwartaal van het jaar verwacht Rescue Heat goedkeuring te krijgen van de regelgevende instanties in Europa, de Verenigde Staten en Israël.


Het bedrijf zamelt nu geld in en wil twee belangrijke markten betreden: redding en behandeling van de gewonden in het veld voordat ze het ziekenhuis bereiken; en opwarming van pre- en postoperatieve ziekenhuispatiënten om temperatuurgerelateerde stollingsproblemen te voorkomen.
516 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page