israelnieuws tags israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Tijdens wandeling vindt familie een 1400 jaar oud figuur van klei


Foto Israel Antiquities Authority / familie Lavi


Toen de familie Lavi afgelopen zaterdag een wandeling maakte door de heuvels ten zuiden van de stad Modiin, vonden ze tot hun verbazing een sierlijke 1400 jaar oude kleifiguur op de grond.


De Israel Antiquities Authority (IAA) zei dat toen de familie het artefact tegenkwamen ze meteen contact met IAA opnam.


Het gezicht was het decoratieve uiteinde van een kandelaar uit de 6e-7e eeuw in het Byzantijnse tijdperk, volgens onderzoek van Dr. Itamar Taxel, het hoofd van de afdeling keramische specialiteiten van de IAA.


Familie Lavi. Foto via IAA


Hoewel het geen bijzonder zeldzame vondst was, was het een "mooi" object, zei Issy Kornfeld, de archeoloog die arriveerde om het artefact op te halen.


“De kleikaarsen werden gebruikt voor verlichting en waren een typische vondst uit deze periode. Maar niet elke kaars had een houder, en zeker niet een ontworpen,” zei hij.


"De kaars waartoe de houder behoorde, werd gebruikt voor de praktische functie van verlichting, maar ook als sierobject", voegde hij eraan toe.


Eli Eskosido, directeur van de IAA, bedankte de familie Lavi voor het uitvoeren van een "daad van goed burgerschap" en het overhandigen van het artefact aan het staatsorgaan.


Hij merkte op dat sterke regenval twee weken geleden veroorzaakt door de krachtige winterstorm Barbara waarschijnlijk de aarde had opgeruimd en de weg had vrijgemaakt voor de ontdekking van meer artefacten.
106 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page
israelnieuws