top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

"Toen we een bericht ontvingen dat 'vanavond de nacht is', beseften we dat het echt was"

Foto IDF woordvoerder


Dit artikel verscheen eerder op de Hebreeuwse website van de IDF en is geschreven door Yuval Tor Shalom.


Terwijl je gefascineerd werd door de schermen, bereidden zij zich voor op bijzonder dramatische uren, waarin elke seconde cruciaal is. We hoorden van Majad 'Hat' en de leden van Squadron 107 over de spannende momenten achter de schermen van de succesvolle onderscheppingen

Foto IDF woordvoerder


"Om 01.30 uur in de ochtend ontdekten we de eerste lanceringen - ballistische doelen die veel explosief materiaal bevatten, en we realiseerden ons dat dit echt was", beschrijft luitenant-kolonel A. het begin van de dramatische nacht , waarin tientallen vanuit Iran gelanceerde luchtdreigingen op Israëlisch grondgebied met succes werden onderschept. Dit is een ongekend cijfer: 99% onderschepping van vijandige UAV's en kruisraketten.

Majoor A. Foto IDFR woordvoerder


Zelfs bij het 107 squadron hadden ze zich op dit moment voorbereid en wisten ze precies wat ze moesten doen als het signaal werd gegeven. “Toen we een bericht ontvingen dat ‘vanavond de nacht is’,” herinnert de plaatsvervangend squadroncommandant, majoor A. zich, “bewapenden we onmiddellijk alle vliegtuigen, en de technische afdeling bevoorraadde ze met lucht-luchtraketten (tegen doelen). Reservisten, vliegtuigbemanningen en zelfs strijders uit het noorden en het zuiden arriveerden en begonnen in actie te komen, om ervoor te zorgen dat geen enkel doelwit ons grondgebied zou schaden.''

Foto IDF woordvoerder


‘Op momenten als deze’, zo voegt Kapitein G, een gevechtsnavigator bij het squadron, ‘hangt er een gevoel van spanning in de lucht, verwachting, vaardigheid, een verlangen om op te stijgen en het squadron, de familie en de vrienden te beschermen. bij het opstijgen weet je precies wat je moet doen, voor momenten als deze heb je gemobiliseerd en getraind. Je herkent de lancering en weet dat deze onderweg is, dus je moet hem eerst vernietigen - voordat hij thuiskomt.


De momenten die volgden beschrijft Majd 'Hat' als een geweldig gevoel en een enorm voorrecht: "Voor de eerste keer ter wereld demonstreerden de jagers het vermogen om met langeafstandsraketten en explosieven in grote hoeveelheden om te gaan. Om te weten dat jullie erin slagen lanceringen van deze omvang, die heel snel een ramp zouden kunnen veroorzaken, te dwarsbomen, is een kwestie van trots."

Foto IDF woordvoerder


“Alle veiligheidstakken van de IDF waren erbij betrokken en wisten precies hoe te handelen”, benadrukt hij, “zodra ze samenwerkten en met een voorbeeldige kalmte, konden we de uitdaging op de best mogelijke manier het hoofd bieden.”


"Dit is onze taak, we bereiden ons voortdurend voor op deze extreme scenario's", voegt luitenant-kolonel A toe, "van 0 tot 100, van een situatie van absolute routine tot het moment dat we een doelwit op het scherm zien - we doen alles om de vijand een stap voor te zijn."
815 weergaven1 opmerking

1 Comment


Ton van Hagen
Apr 16

Zo kan je zien dat je niet moet proberen om Israël te raken, #David heeft niet voor niks #Goliath verslagen.

En aan de andere kant was het weer een goede leer voor de krijgsmacht

Like
bottom of page