top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Toespraak premier Lapid tijdens de herdenkings-ceremonie voor de gevallenen tijdens Protect Edge


Foto Amos Ben-Gershom / GPO


Hieronder volgen de opmerkingen van premier Yair Lapid tijdens de staatsherdenkingsceremonie zondag, voor degenen die zijn gevallen tijdens Operatie Protective Edge, op de berg Herzl in Jeruzalem:


"Acht jaar zijn verstreken sinds degenen die vijftig dagen van Operatie Protective Edge probeerden, toen de IDF in Gaza vocht.


In die vijftig dagen hebben onze troepen ernstige schade toegebracht aan de terroristische infrastructuur, maar hebben we ook zware verliezen geleden aan de frontlinie en het thuisfront.


In de oorlog tegen Hamas, een brute en moorddadige terroristische organisatie, hebben we niet alleen gelijk, maar zijn we ook sterk. Het beste leger in het Midden-Oosten en de meest geavanceerde technologie naast onze economische en diplomatieke bekwaamheid - deze garanderen onze veiligheid.


Ik was een kabinetslid tijdens Operatie Protective Edge. Niets bereid je voor op het moment dat je troepen de strijd in stuurt. Elke soldaat die niet naar huis is teruggekeerd, staat in onze ziel gegrift. We hebben een heilige plicht om onze gevallen soldaten, Hadar Goldin en Oron Shaul, naar huis te brengen voor begrafenis.


De staat Israël, generatie na generatie, dankt zijn veiligheid aan zijn helden: aan de zeventig gesneuvelde soldaten van Operatie Protective Edge, aan elk van de gesneuvelde soldaten van Israëls oorlogen, en aan degenen die woest vochten en ook veilig naar huis konden terugkeren. Zij zijn het echte defensieve schild, ze zijn onze ijzeren koepel.

Foto Amos Ben-Gershom / GPO


Het afgelopen jaar heeft de Israëlische regering een nultolerantiebeleid aangenomen als het gaat om terreur vanuit Gaza. Elke vijandige activiteit werd beantwoord met een onmiddellijke reactie die het de vijand heel duidelijk maakte: stel ons niet op de proef.


Dit beleid is professioneel uitgevoerd door de veiligheidsdiensten en heeft zichzelf bewezen. Dingen die onvermijdelijk leken, zoals brandende ballonnen, koffers gevuld met contant geld en sporadisch geweervuur ​​uit Gaza - werden bijna volledig tot stilstand gebracht.


Om de volgende operatie Protective Edge te voorkomen, moet de staat Israël zich aan twee principes houden: de eerste is nultolerantie voor terrorisme, nul beperking van schietpartijen of aanvallen op Israëli's. Degenen die ons komen vermoorden, wij zullen opstaan ​​en hen eerst doden.


Het tweede principe is dat we de burgerbevolking in Gaza moeten laten beseffen dat ze een ander leven kunnen leiden. Om Hamas onder druk te zetten om te stoppen met schieten op Israël. Daartoe hebben we het aantal werkvergunningen voor Israël dat wordt afgegeven aan de inwoners van Gaza verhoogd en blijven we het plan 'Economy for Security' promoten.


Lange tijd waren de enige twee opties die op tafel lagen het bezetten van Gaza of eindeloze gevechten. Het is onze taak om betere oplossingen te vinden. De kracht van de IDF geeft ons vrijheid van handelen in Gaza, maar ook economische en diplomatieke vrijheid van handelen.


Terrorismebestrijding is geen politieke kwestie. Op het slagveld en op begraafplaatsen is er geen rechts of links. Het is niet belangrijk wie seculier of religieus is, Druzen of Joods. We staan ​​allemaal samen tegen Hamas.


Uit onze diepe pijn voor onze gevallen soldaten, moeten we samen groeien als één natie. De gevallen soldaten van Operatie Protective Edge stierven niet alleen om de Israëlische samenleving van binnenuit uiteen te laten vallen. De beste manier om hen te herdenken is door de zaak te herdenken waarvoor ze hun leven hebben opgeofferd: veiligheid voor elke burger en een grote, sterke en verenigde staat Israël.


Onze vijanden moeten weten dat we samen tegen hen staan; dat de Israëlische samenleving sterker is dan enig meningsverschil; dat de kracht van Israël in eenheid ligt; in leven en dood kan niemand ons scheiden.


Als we voor elkaar kunnen sterven, moeten we weten hoe we voor elkaar moeten leven. Als we samen tegen de vijand kunnen vechten, moeten we ook samen kunnen vechten voor een gemeenschappelijk goed.


Op deze dag, in deze tijden, waarin binnenlandse verdeeldheid en breuken de Israëlische samenleving bedreigen, kijk ik rond op deze begraafplaats en herinner ons er allemaal aan - dat de dingen die ons samenbinden groter zijn dan die wat ons onderscheidt. Onze kracht zit in onze eenheid.


41 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page