top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Toespraak president Herzog bij 50ste herdenking Jom Kipoer oorlog van het IDF Armoured Corps


Foto Amos Ben Gershom


President Isaac Herzog sprak donderdagavond de jaarlijkse herdenkingsceremonie toe in Yad LaShiryon, Latrun, voor de gevallen militairen van het IDF Armoured Corps, dit jaar ter gelegenheid van de 50e verjaardag van de Jom Kipoeroorlog.

In zijn toespraak ging hij in op de belangrijkste regionale ontwikkelingen en de voortdurende uitdagingen waarmee Israël en de Israëlische samenleving worden geconfronteerd.

President Herzog zei: “Dit zijn uitdagende en moeilijke – zelfs gevaarlijke – dagen voor ons als samenleving en als land. Sociaal, economisch en vooral vanuit veiligheidsperspectief vormt de interne crisis een bedreiging. We zien de foto’s en rapporten van onze vijanden die zich verheugen en zich verheugen - wanneer ze het debat tussen ons ten onrechte interpreteren als een interne desintegratie, God verhoede het - is dit een waarschuwingssignaal. Zo bijvoorbeeld in de woorden van Dr. Maravuch Nazar, een hoge geestelijke in de Arabische wereld en een bekende en fervente hater van Israël, die onlangs werd geïnterviewd in een programma met de titel: 'Een imminent feit - Israël nadert desintegratie.' In zijn interview zei hij dat 'Israël niet in een oogwenk tot een einde zal komen... er zijn voorlopige tekenen hiervan en deze zijn duidelijk:een kloof binnen de Israëlische samenleving en interne geschillen”.

De president vervolgde: ‘Net voor Jom Kipoer, en op het moment dat we de verjaardag van die verschrikkelijke oorlog vieren, is het tijd voor zelfonderzoek, voor het leren van lessen en voor het tonen van nationale verantwoordelijkheid. Als we geen lessen trekken uit de Jom Kipoeroorlog – als we gevangen blijven zitten in paradigma’s, als we met onze kop in het zand blijven lopen, als we kansen missen op een vredig thuis in onszelf. Hiervoor zal een hoge prijs moeten worden betaald. Nationale veerkracht en staatsveiligheid houden rechtstreeks verband met de interne Israëlische situatie. Onze gekozen functionarissen moeten dit goed internaliseren.”

De president bracht hulde aan de toewijding en opoffering van het pantserkorps samen met alle soldaten van de IDF en zei: “De lessen uit de Jom Kipoeroorlog zijn talrijk en belangrijk – van cruciaal belang is de bereidheid tot oorlog. Nooit, nooit, mogen we onvoorbereid betrapt worden. We moeten niet vervallen in arrogantie, zonder afschrikking en waarschuwing. Maar een even centrale les is de bereidheid tot vrede, de erkenning van kansen, waarvan we later leerden dat ze het gezicht van het hele Midden-Oosten kunnen veranderen. De vredesovereenkomsten met Egypte en Jordanië, en de Abraham-akkoorden die een paar jaar geleden zijn ondertekend, hebben bewezen dat het Israëlische verlangen naar vrede rechtvaardig is, en dat de staat Israël al zijn buurlanden de hand heeft gereikt en zal blijven reiken. dichtbij en veraf."

De president benadrukte: “Ik verwelkom van harte de belangrijke ontwikkelingen met betrekking tot de mogelijkheid van een historisch akkoord met het Koninkrijk Saoedi-Arabië. Saoedi-Arabië is een heel belangrijk land, en ik geloof dat een relatie gebaseerd op partnerschap en vriendschap tussen ons de basis kan zijn voor een historische verandering in de geschiedenis van de staat Israël en het hele Midden-Oosten. Deze kans hangt uiteraard van veel factoren af, maar ik hoop en geloof met heel mijn hart dat deze zal worden gerealiseerd.”

Hij concludeerde: “Ik wil jullie vertellen – de helden van de Jom Kipoeroorlog, en familieleden van de nabestaanden van de gevallenen: jaren geleden konden we ons dergelijke ontwikkelingen nauwelijks voorstellen. Maar het historische proces van de integratie van de staat Israël in het Midden-Oosten, een proces dat begon met het vredesakkoord met Egypte en zich uitstrekt tot de bestaande fase van contacten met Saoedi-Arabië, is aan u te danken! Dankzij uw heldenmoed, dankzij uw opoffering en dankzij het compromisloze geloof in de gerechtigheid van ons pad – in de verdediging van ons vaderland en in het nastreven van vrede. Daar is het allemaal begonnen.”

41 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page