israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Toespraak president Herzog bij de herdenking van de terreuraanslagen in Toulouse


Foto Kobi Gideon / GPO


President Isaac Herzog sprak zondag tijdens de herdenkingsceremonie ter gelegenheid van een decennia sinds de terreuraanslagen in Toulouse en Montauban. President Emmanuel Macron, leiders van de Joodse gemeenschap, hoofden van Joodse organisaties in Frankrijk, voormalige Franse presidenten Nicolas Sarkozy en François Hollande, voormalige Franse premiers, lokale leiders en vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap namen ook deel aan de herdenking.


De schietpartijen in Toulouse en Montauban vonden plaats in maart 2012. Het betrof drie terreuraanslagen op Franse soldaten en joodse burgers in Toulouse en Montauban, waarbij zeven mensen werden vermoord, waaronder drie kinderen.


Belangrijkste punten uit de toespraak van president Isaac Herzog :


"Vandaag is het tien jaar geleden sinds de verschrikkelijke dag van de moord, hier in Toulouse, op Rabbi Jonathan Sandler, zijn zonen Arié en Gabriel, en het kleine meisje Myrian Monsonego. Ik zal hun begrafenisstoet nooit vergeten toen ze werden begraven in Jeruzalem, de eeuwige hoofdstad van het Joodse volk, van waaruit ik vandaag met mijn vrouw Michal hierheen ben gekomen.


Broeders en zusters, we staan ​​hier vandaag om duidelijk te zeggen: terreur zal ons niet verslaan. Onze wederzijdse verantwoordelijkheid, onze geest en ons glorieuze erfgoed - deze kan niemand onderdrukken.


Iedereen die op zoek is naar een rechtvaardiging voor haat, moet weten dat haat geen reden heeft. Er is geen rechtvaardiging voor de moord op onschuldige kinderen in Toulouse; er is geen enkele reden of rechtvaardiging voor terreurdaden, waar ze ook mogen worden gepleegd, en er zal ook nooit een reden zijn. Dit is pure en bodemloze haat, gemotiveerd door een extremistische en vervormde versie van de islam, die nooit een kans voorbij laat gaan om joden aan te vallen, en zoals we helaas hebben gezien ook moslims en christenen.


Zelfs vandaag horen we over antisemitische incidenten over de hele wereld en zijn we getuige van onvoorstelbare haat op sociale media. We moeten blijven werken op politiek, gerechtelijk en onderwijsniveau; we moeten racisme en antisemitisme duidelijk en vocaal veroordelen; we moeten het bestrijden zonder compromissen.


De goedkeuring van de IHRA (International Holocaust Remembrance Alliance) definitie van antisemitisme is een belangrijke stap van de Franse regering om antisemitisme te bestrijden, en ik wil mijn dank uitspreken. Ik wil u ook bedanken voor de grote inspanning van de Franse regering en de veiligheidsautoriteiten in de afgelopen jaren om de veiligheid van Joodse gemeenschappen te waarborgen.


De vormen van antisemitisme omvatten uitingen en daden van haat tegen de staat van de Joden, de staat Israël, en de wens om deze te vernietigen. Iran is de belangrijkste aanjager van deze agenda. Het voedt het, wakkert het aan en wakkert antisemitisme aan. De Iraanse Revolutionaire Garde speelt een centrale rol in de verspreiding van terreur en haat.


De familie van naties moet samen staan ​​en Iran niet meer brandstof op de vlammen van haat laten strooien - voordat het te laat is. De staat Israël zal geen enkele poging accepteren om ons fundamentele bestaansrecht als natie in ons thuisland te betwisten of te bedreigen. Ik dank u, mijnheer de president, voor uw steun en voor het feit dat Frankrijk in deze kwestie achter Israël staat.


We komen hier samen in een tijd waarin de lucht van Europa zwart is geworden door artillerierook en de levens van miljoenen mensen worden verwoest terwijl ze hun huizen ontvluchten. De aanblik van dit onvoorstelbare menselijke lijden en van de bloeiende steden die verwoeste oorlogsgebieden zijn geworden, is hartverscheurend.


Ik prijs de inspanningen van het Europese leiderschap en uw eigen belangrijke inspanningen, voorzitter Macron, en ik waardeer ze enorm. De staat Israël stelt alles in het werk om een ​​einde te maken aan de vernietiging, de ondergang, de tranen en het ongerechtvaardigde en nutteloze verlies van mensenlevens. We werken met al onze middelen om humanitaire hulp te verlenen aan degenen wier wereld is ingestort. Vanaf hier bid ik dat deze tragedie zal eindigen en dat we snel dagen vol hoop mogen verdienen."


35 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws