top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Toespraak president Herzog bij herdenkingsceremonie voor Shimon Peres


Foto Amos Ben-Gershom / GPO


De Israëlische president Isaac Herzog en First Lady Michal Herzog hebben vandaag (woensdag) deelgenomen aan de staatsherdenkingsceremonie op de berg Herzl, voor de negende president van de staat Israël, wijlen Shimon Peres, ter gelegenheid van de zevende verjaardag van zijn dood.

In zijn toespraak bracht president Herzog hulde aan Shimon Peres als “een leider van visie en hoop, een leider die de veiligheid van Israël opbouwde”.

Hij vervolgde met te zeggen: “De staat Israël bevindt zich al bijna negen maanden midden in een acute constitutionele en sociale crisis, die de samenleving, de economie en vooral de veiligheid van de staat Israël op gevaarlijke wijze heeft geschokt. Ik heb al gezegd, en ik zal het herhalen: er is geen weg naar een oplossing zonder dialoog, er is geen weg vooruit zonder te luisteren en wederzijds respect. We moeten begrijpen dat als één partij wint en één partij wordt verslagen, we allemaal verliezen.”

Hij voegde eraan toe: “Ik sta hier met grote bezorgdheid en grote ongerustheid, en benadruk nogmaals: we moeten de moeilijke en gevaarlijke crisis tussen de verschillende takken van de regering oplossen, en het gezonde en correcte machtsevenwicht tussen hen bepalen. De democratie in de Israëlische samenleving moet behouden blijven – gebaseerd op de rechtsstaat, wat uiteraard de volledige naleving van de beslissingen van de rechtbank inhoudt. Dit zijn dagen van zelfonderzoek en introspectie – en iedereen zou goed moeten nadenken over de gevolgen van onze daden. Ik doe opnieuw een beroep op de gekozen functionarissen: het is tijd om verantwoordelijkheid te tonen, de realiteit in de ogen te kijken en op alle mogelijke manieren te handelen om een ​​brede consensus te bereiken.”

Hij vervolgde: ‘Ik weet dat het verre van gemakkelijk is, en soms ondraaglijk. Maar het is tijd om contact op te nemen, tijd om op dezelfde manier te reageren, het is tijd om het te proberen. De overgrote meerderheid van het publiek wil dat er een einde komt aan deze crisis, dat deze controverse van de dagelijkse agenda wordt gehaald en dat ze gaan samenwerken aan de dingen die er echt toe doen. Vooral vandaag de dag, nu de polarisatie en verdeeldheid op een hoogtepunt zijn, en het erop lijkt dat sommigen van ons het moeilijk vinden om zich een gedeelde en hoopvolle toekomst voor te stellen, geloof ik dat we de visie moeten overnemen die Shimon Peres altijd met zich meedroeg: dat zelfs in de beginjaren Het toppunt van angst is dat we ons moeten concentreren op het rustig vinden van een uitweg uit de crisis door middel van dialoog. Samen."

De president voegde eraan toe: ‘Crisis is een essentieel onderdeel van de menselijke ervaring. Wij allemaal – alle mensen en alle samenlevingen en naties – hebben in ons leven crises meegemaakt of zullen deze doormaken. Maar de menselijke natuur staat ons niet alleen toe de grootste crises te overwinnen, maar eist ook van ons dat we dat doen.”

Hij concludeerde: ‘Ik roep ons allemaal op om deze grote les van Shimon Peres te leren. Zelfs en vooral in deze tijd moeten we bedenken dat de staat Israël sterker is dan welke crisis dan ook. De Israëlische samenleving is sterker dan welke crisis dan ook.”

48 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page