top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Toespraak president Herzog ter ere van de 120 uitmuntende soldaten


Foto IDF-woordvoerder


"Uitmuntende soldaten, lieve families, burgers van Israël, Gelukkige Onafhankelijkheidsdag! Gelukkige 75e verjaardag van de staat Israël! De staat die van ons is. Van ons ALLEMAAL!

Precies vijfenzeventig jaar geleden, 5 Iyar 5708, verkondigde David Ben-Gurion "de oprichting van een Joodse staat in Eretz-Israël, bekend als de staat Israël." Het open wonder, het historische wonder dat "de staat Israël" wordt genoemd, ontstond en ontstond. In de greep van bittere gevechten, toen slechts drie jaar eerder miljoenen Joden waren weggevaagd in de Holocaust – een legende werd werkelijkheid, en wij – we waren, en zijn nog steeds, als dromers. Jullie, de 120 uitstekende soldaten van de IDF, verdedigers en beschermers van Israël, vertegenwoordigen deze droom in essentie. Namens de hele natie wil ik jullie zeggen: ik ben trots op jullie. We zijn allemaal trots op je! Goed gedaan!

Zusters en broeders, Israël is een machtig land. Meer dan 75 jaar van hoop en opstanding hebben we een hele reeks prestaties bereikt, sommige buitengewoon en baanbrekend – zelfs volgens wereldwijde normen. We hadden dit allemaal niet kunnen doen als we het niet allemaal samen hadden gedaan! Aan de vooravond van de onafhankelijkheid beschreef Ben-Goerion de staat van de natie: versplinterd in organisaties, facties, een reeks organen en concurrerende en tegenstrijdige belangen. Hij schreef over hoe, in zijn ogen, met de vorming van dit wonder, de proclamatie van soevereiniteit, "alle muren afbrokkelden" en een verbazingwekkende eenheid werd gesmeed. "Het is moeilijk te zeggen welke van deze twee wonderen het grootste was: het wonder van het herstel van onze soevereiniteit, of het wonder van de eenheid van Israël", schreef Ben-Gurion.

Ook in deze dagen, in deze tijd van onenigheid, moeten we niet vergeten: het Israëlische mozaïek, de verbluffende diversiteit waar argumenten, stemmen, meningen en standpunten in overvloed aanwezig zijn, is geen zwakte! Het prachtige Israëlische mozaïek, dat joden, moslims, christenen, Dre en Circassians omvat; de religieuze, de seculiere, de traditionalistische en de ultraorthodoxe; ervaren Israëli's en nieuwe immigranten; Mensen van alle levensbeschouwingen en levensstijlen – dit mozaïek is onze speciale kracht. Het is ons wonder.

Jullie, de 120 uitstekende soldaten op dit podium, zijn 120 voorbeelden van verborgen licht en van hoop. De IDF is het leger van het volk, en jullie, beste uitstekende soldaten, samen met jullie toegewijde en liefdevolle families, die jullie kracht geven en die vandaag enorme dank verdienen – jullie zijn ons absoluut mooiste gezicht; het mooiste gezicht van de staat Israël. Tegen de eenzame soldaten hier bij ons, alleen, vandaag, wil ik zeggen: jullie zijn niet alleen! Je maakt deel uit van een familie, de staat Israël. Jullie, samen met al diegenen die dienen in de IDF, de veiligheidstroepen, de politie en de binnenlandse veiligheid, in nationale en civiele dienst – jullie zijn allemaal emblemen van een jonge en prachtige generatie, een Israëlische generatie vol met een gevoel van missie, leiderschap en een liefde voor geven. We zijn allemaal trots op je. Vooruit en omhoog! Gelukkige Onafhankelijkheidsdag, Israël! Mogen we allemaal de verlangens van ons hart bereiken!"

78 weergaven0 opmerkingen

Kommentare


bottom of page