top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Toespraken Bennett en Merkel bij aanvang speciale kabinetsvergadering


Bondskanselier Angela Merkel en premier Naftalie Bennett. Foto Amos Ben-Gershom (GPO)


De Duitse Bondskanselier is in Israël op afscheidsbezoek. Het is de zevende keer dat zij in haar ambtsperiode in Israël op bezoek is en ter gelegenheid daarvan werd er een speciale kabinetsvergadering gehouden in het King David Hotel in Jeruzalem.


De uitgesproken toespraken hebben wij vertaald en geven die hieronder weer.


Premier Bennett begon zijn toespraak met "Welkom in Israël, u bent de beste vriend van Israël. Het is een genoegen u, bondskanselier Merkel, en uw delegatie hier te mogen begroeten."


We stellen uw voortdurende vriendschap en toewijding aan het volk van Israël zeer op prijs. De relatie tussen Duitsland en Israël was sterk, maar in uw ambtstermijn is die nog nooit zo sterk geweest; het is meer geworden dan alleen een alliantie. Dankzij uw leiderschap is het een ware vriendschap geworden. We kijken ernaar uit om het nog meer te versterken in zakelijke relaties, wetenschap, onderwijs, gezondheid en natuurlijk in veiligheid.


Soms maakt een leider een groot verschil en ik denk dat uw leiderschap de basis heeft gelegd voor een voortdurende inzet van Duitsland voor de veiligheid van Israël en dat waarderen we zeer.


We herinneren ons zeker de geschiedenis en we kijken optimistisch naar een betere toekomst. Mijn regering zal de bestaande relatie voortzetten, maar deze nieuwe regering brengt ook een nieuwe geest, een nieuwe geest van goede wil.


Het is de meest diverse regering in de geschiedenis van Israël, bestaande uit links en rechts, joden en moslims, religieus en seculier - en het werkt, we komen redelijk goed samen. Het is ook de meest vrouwelijke regering in de geschiedenis van Israël, met acht vrouwelijke ministers en ik denk dat dat een van de redenen is waarom het echt werkt. Dus ik wilde u bedanken.


Vanzelfsprekend ging Bennett ook in op de kwestie Iran, waarbij hij zei "dat het nucleaire programma van Iran zijn meest geavanceerde punt ooit heeft bereikt en beloofde hij dat Israël Teheran nooit een kernwapen zou laten krijgen."


"Een kernwapen in de handen van zo'n radicaal, gewelddadig regime zal het aanzien van de regio en van de wereld veranderen", zei Bennett. “Voor ons is het geen strategisch probleem. Het is een existentieel probleem.”


Bennett zei ook dat Iran de afgelopen drie jaar "een enorme sprong voorwaarts heeft gemaakt in zijn vermogen om uranium te verrijken".


Ik weet zeker dat we een zeer productieve bijeenkomst zullen hebben en namens het volk van Israël zeg ik: 'Todah Lach' [dank u] Angela, dank u."


Bondskanselier Merkel begon haar toespraak door te zeggen: "Ik wil u heel erg bedanken voor dit zeer vriendelijke welkom."


Ik beschouw het als een groot genoegen en een grote eer om aan het einde van mijn ambtstermijn Israël opnieuw te bezoeken en kennis te maken met de nieuwe Israëlische premier en zijn regering.


Tijdens mijn ambtstermijn heb ik samen met alle leden van mijn regering geprobeerd hard te werken om de relatie tussen zowel onze landen als onze volkeren nog sterker en breder te maken, bijvoorbeeld via het intergouvernementele overleg.


Niet alleen zaken die ons verleden raken spelen een rol, maar ook onze blik op een gemeenschappelijke toekomst.


Het is echter redelijk om te zeggen dat ik het nog steeds als een meevaller van de geschiedenis beschouw dat het na de misdaden tegen de menselijkheid van de Shoah mogelijk is geweest om de betrekkingen tussen Duitsland en Israël te herstellen zoals we dat we hebben gedaan. Ik wil van deze gelegenheid gebruik maken om te benadrukken dat het onderwerp van de veiligheid van Israël altijd van centraal belang zal zijn en een centraal onderwerp zal blijven van elke Duitse regering.


Ik kijk uit naar de goede uitwisselingen en gesprekken die we gaan hebben en ik kijk er erg naar uit om kennis te maken met de leden van dit zeer diverse kabinet van u. Vergeleken met uw regering lijkt het samenstellen van een Duitse coalitieregering een heel eenvoudige zaak."


54 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page