top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

'Together We Remember' - 55 overlevenden van de Holocaust die het slachtoffer waren van 7 oktober, marcheren naar Auschwitz in de hernieuwde kreet van 'nooit meer'

March of the Living 2023. Foto Yossi Zeliger


International March of the Living, een van de leidende mondiale educatieorganisaties voor de herdenking van de Holocaust, zal in mei 2024 twee belangrijke marsen houden onder de vlag ‘ Together We Remember’.

De herdenkingen van dit jaar beginnen in Boedapest aan de vooravond van de Holocaustherdenkingsdag, waarbij in maart het 80 jaar geleden is dat het Hongaarse jodendom tijdens de Holocaust werd vernietigd. Onder leiding van 80 Hongaarse overlevenden van de Holocaust en vergezeld door duizenden anderen, zal de mars beginnen in de Dohany-synagoge, grenzend aan de geboorteplaats van Theodore Herzl – de vader van het moderne zionisme – en eindigen met een ceremonie op het Keleti-treinstation, waar de eerste deportatie van Joden van Boedapest tot Auschwitz-Birkenau vonden plaats. Na de formele ceremonie zal een " Trein van de Levenden" naar Auschwitz vertrekken voor een educatieve reis waarbij het pad van de dodentransporten vanuit Hongarije wordt gevolgd. Vergezeld door honderden Hongaarse studenten zal de trein aankomen in Oswiecim, waarna ze zich zullen voegen bij de duizenden deelnemers die zich in Auschwitz hebben verzameld.

Ruim 550.000 Hongaarse joden kwamen om in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog. Binnen enkele weken in het voorjaar van 1944 kwam het merendeel van deze slachtoffers aan hun levenseinde in Auschwitz-Birkenau of tijdens dodenmarsen naar Oostenrijk. Bijna 15.000 mensen werden per dag vermoord en tienduizenden werden op tragische wijze gedood langs de oevers van de Donau in Boedapest.

De 36e Internationale Mars van de Levenden zal plaatsvinden op Yom HaShoah – Holocaust Remembrance Day – 6 mei 2024 , en zal het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau doorkruisen ter nagedachtenis aan de Joden die tijdens de Holocaust zijn vermoord en ter ere van degenen die het hebben overleefd. De Mars zal de oproep van ‘Nooit meer’ hernieuwen, een gelofte die op 7 oktober werd verbroken toen de staat Israël en het Joodse volk de ernstigste wreedheden sinds de Holocaust moesten doorstaan, wat leidde tot een ongekende golf van mondiaal antisemitisme.

Dr. Shmuel Rosenman, voorzitter, en Phyllis Greenberg Heideman, voorzitter van de Internationale Mars van de Levenden , verklaarden gezamenlijk: “ De Mars van de Levenden van dit jaar heeft een diepgaande betekenis, aangezien de verschrikkingen uit het verleden verweven zijn met de huidige voortdurende nachtmerrie waarmee de Staat Israël. Het recente onbegrijpelijke bloedbad op 7 oktober herinnert ons voortdurend aan de aanhoudende dreiging die uitgaat van antisemitische haat. Dit jaar begrijpen we meer dan ooit waarom het in stand houden van de herinnering aan de Holocaust nog steeds essentieel is De overweldigende golf van antisemitisme maakt de missie van March of the Living om te herdenken belangrijker en relevanter dan ooit. We zullen krachtig blijven lesgeven over de geschiedenis van de Holocaust, en we zullen ons blijven verenigen tegen antisemitisme.

De 36e Internationale Mars van de Levenden op Yom HaShoah zal worden geleid door 55 overlevenden van de Holocaust uit landen over de hele wereld . Onder hen 21 overlevenden van de Holocaust uit Hongarije en zeven overlevenden van de Holocaust die persoonlijk getroffen werden door de aanval van 7 oktober in Israël: Bellha Haim , grootmoeder van de vermoorde Yotam Haim , die tijdens de aanval werd ontvoerd; Danit Gabay , die tijdens de aanval met haar kinderen in kibboets Re'im was; Daniel Louz uit kibboets Be'eri; Smil Bercu Sacagiu wiens huis werd gebombardeerd in Ashkelon; Judith Tzamir van kibboets Mefalsim; Jacqueline Gliksman uit kibboets Ein HaShlosha, en Zili Wenkert , grootmoeder van Omer Wenkert , die werd ontvoerd van het Nova muziekfestival . Naast de overlevenden van de Holocaust zullen verschillende voormalige gijzelaars uit Hamas-gevangenschap worden vrijgelaten, samen met families van Israëlische gijzelaars, nabestaanden, gewonde overlevenden, de burgemeester van Ashkelon, Tomer Glam, en het hoofd van de regionale raad Sha'ar HaNegev, Tamir Idan .

De delegatie van overlevenden van de Holocaust van de dodelijke aanval van 7 oktober werd georganiseerd door de Menomadin Foundation onder leiding van Haim Taib, een derde generatie overlevende van de Holocaust uit Tunesië. Na het uitbreken van de oorlog tussen Hamas en Israël heeft de Stichting met veel lokale autoriteiten in Israël samengewerkt om de veerkracht van de gemeenschappen te versterken.

Haim Taib, oprichter en voorzitter van de Menomadin Foundation en leider van de delegatie van 7 oktober naar de Mars zei: “Het verband tussen de Holocaust, die de Joden 80 jaar geleden meemaakten, en de verschrikkingen van de aanval van 7 oktober onderstreept onze collectieve verplichting om een natie en samenleving die veerkrachtig blijft, onszelf verdedigt en het opmerkelijke verhaal van ons volk blijft vormgeven. Ik ben er trots op dat ik samen met de moedige individuen van de delegatie van 7 oktober mag opstaan . Samen zullen we uit de as van deze gruwelijke aanval herrijzen en de welvaart en overvloed in de komende jaren bevorderen .

Holocaust-overlevende Bellha Haim: “Ik ben geboren in Polen en heb de Holocaust overleefd. Ik had mijn kleinkind een betere wereld beloofd, maar deze belofte kon ik niet waarmaken. Ik had nooit gedacht dat ik Auschwitz zou bezoeken, maar sinds Yotam daarheen marcheerde, zal ik in zijn voetsporen treden.”

Duizenden Joodse en niet-Joodse studenten en volwassenen van over de hele wereld, universiteitspresidenten van campussen in de Verenigde Staten en Canada, een wereldwijde delegatie van top TikTok-makers, Pastor Larry Huch die de New Beginnings Church vertegenwoordigt en Pastor Larry Huch Ministries, en een De delegatie van de Transnationale Rechtshandhaving zal een van degenen zijn die een stem geven en zich inzetten voor het belang van herdenking en veerkracht.

Bovendien zullen, in het licht van deze gebeurtenissen, de March of the Living, KKL-JNF in Israël, het Joods Agentschap en de Hongaarse Joodse Erfgoedstichting MAZSOK gezamenlijk een internationale conferentie houden in Boedapest, gericht op de Holocaust van het Hongaarse Jodendom. Aan deze conferentie zullen jonge Joodse leiders uit heel Europa deelnemen, geïnitieerd door het Joods Agentschap en met betrokkenheid van de leiding van het JNF, onder leiding van onder meer voorzitter Yifat Ovadia. Deelnemers aan de conferentie zullen ook deelnemen aan de March of the Living-evenementen in zowel Boedapest als Polen .

Ifat Ovadia-Luski, voorzitter van KKL-JNF , zei: “In een tijd waarin oorlog woedt in Israël, is het van het grootste belang om te herinneren wat het Joodse volk 80 jaar geleden heeft meegemaakt. KKL-JNF zal haar vele jaren van inzet voortzetten. activiteiten om de herinnering aan de Holocaust te bewaren en de vlag van de heropleving van het Joodse volk in eigen land te hijsen, in het belang van degenen die zijn omgekomen en in het belang van toekomstige generaties.”

Doron Almog, brigadegeneraal (gepensioneerd), voorzitter van het Joods Agentschap: “Het Joods Agentschap probeert jonge leiders in staat te stellen actief deel te nemen aan de herdenking van de Holocaust en het verhaal van het Hongaarse jodendom te vertellen. In het licht van het escalerende antisemitisme willen we nadrukkelijk verklaren 'Nooit meer!' Onze vastberadenheid wordt versterkt door de erfenis van Hannah Szenes, een strijder en parachutist die door de nazi's in haar geboortestad Boedapest werd geëxecuteerd. Ze zei ooit: 'Een stem roept, en ik ga.' Nu diezelfde oproep bij ons weerklank vindt, zijn we verenigd in onze vastberadenheid om er gehoor aan te geven, waarbij we kracht putten uit haar moed. We erkennen het gewicht van de plicht van onze generatie om de continuïteit van het Joodse volk te waarborgen.”

--------------------------- ------------------- ---------- --------------------------- ---------- -------------------- --

De March of the Living is een hoogtepunt op de Holocaustherdenkingsdag. Elk jaar marcheren duizenden joodse en niet-joodse studenten van over de hele wereld samen met overlevenden van de Holocaust, wereldleiders, ministers, religieuze figuren en culturele iconen. Sinds 1988 zijn ruim 300.000 deelnemers van Auschwitz I naar Auschwitz II-Birkenau gemarcheerd, ter ere van het immense verlies dat het Joodse volk en de hele mensheid heeft geleden. Voor de Joodse studenten die aan dit educatieve programma deelnemen, is de herdenkingsmars in Polen onderdeel van een langere reis die culmineert in de viering van de Onafhankelijkheidsdag in Jeruzalem .

302 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page