top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Traumacentrum voor overlevenden en hulpverleners van het bloedbad van 7 oktober


Ra'anan 'veilige ruimte' in Beit Yitzhak. Foto met dank aan SmartAID via ISRAEL21c


Een verhaal over veerkracht en genezing ontvouwt zich in Ra'anan Safe Space, een partnerschap tussen de Israëlische humanitaire hulporganisatie SmartAID en het centrum voor positieve psychologie en teambuilding van Ra'anan BaShetach .


Gelegen in het dorp Beit Yitzhak, 20 minuten ten noorden van Tel Aviv, is Ra'anan Safe Space een therapeutisch natuurcomplex dat ontstond na de bloedbaden en ontvoeringen van Hamas op 7 oktober in de grensgemeenschappen in het zuidwesten van Israël in Gaza .


Met de hulp van vrijwilligers biedt de veilige ruimte psychologische ondersteuning en alternatieve/complementaire medische behandelingen aan overlevenden van het Supernova-muziekfestival; families die rouwen om verloren dierbaren; eerstehulpverleners en eerstelijnsdienstverleners; en mensen die rechtstreeks te maken hebben met de gewonden, doden en de voortdurende harde realiteit van trauma en oorlog.


Binnen de eerste drie dagen dat het centrum operationeel was, behandelde het centrum al honderden mensen.


Foto met dank aan SmartAID via ISRAEL21c


“Nu we de tweede fase ingaan, reikt onze focus verder dan onmiddellijke psychologische crisisondersteuning en is nu verschoven naar veerkrachttraining op de lange termijn, die overlevenden en eerstehulpverleners helpt met hun trauma om te gaan in een meer holistische benadering die de geest, het lichaam en de ziel aanpakt met psychologische en psychiatrische ondersteuning”, aldus Shachar Zahavi, oprichter en directeur van SmartAID, in gesprek met ISRAEL21c.


“We coördineren onze inspanningen met de psychiatrische afdelingen van verschillende ziekenhuizen en met het ministerie van Volksgezondheid. “Het is geen pleister; het is langdurige therapie.”


SmartAID is normaal gesproken gericht op het bieden van technologische steun aan rampgebieden over de hele wereld, naast het distribueren van noodhulp van Joodse en niet-Joodse gemeenschappen in de Verenigde Staten, Australië en Europa. Een recent voorbeeld zijn de communicatiesystemen die SmartAID in Maui heeft geïnstalleerd in de nasleep van de natuurbrand in augustus. 


Tijdens de oorlog tussen Israël en Hamas heeft het land ook technologie geïntegreerd in zijn reactie, zoals het opzetten van online leercentra voor kinderen die uit hun huizen in het zuiden en noorden van Israël zijn geëvacueerd.


Foto met dank aan SmartAID via ISRAEL21c


Zahavi zegt echter dat de oorlog aan het thuisfront een unieke situatie is voor zijn organisatie.

“Vanwege mijn verleden in de psychosociale hulpverlening, en omdat het midden in onze achtertuin ligt, bieden we ook psychologische ondersteuning”, zegt hij.


“In de veilige ruimte van de natuur weerspiegelt onze unieke genezende omgeving de essentie van het leven, de groei en de eeuwige beweging, waardoor herstel wordt bevorderd voor degenen die getroffen zijn door de echo’s van oorlog en trauma.”


Zahavi is op zoek naar aanvullende financiële steun om Ra'anan Safe Space verder uit te breiden en te exploiteren en verwelkomt ook bezoeken van solidariteitsmissies uit het buitenland. Neem contact met hem op via szahavi@smartaid.org.

267 weergaven0 opmerkingen
bottom of page