top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Trolleys, dollars en diamanten: boek een fascinerende rondleiding door de vier torens in Ramat Gan


De torens van de Diamantbeurs in Ramat Gan. Foto Diamantbeurs


Op zoek naar een out-of-the-box uitje in Israël?

De Israel Diamond Exchange in Ramat Gan biedt nu privé rondleidingen door de vier torens die 's werelds toonaangevende centrum vormen voor het kopen, verkopen, snijden en polijsten van grote, grove diamanten.


ISRAEL21c werd uitgenodigd om Assaf Shimoni te vergezellen op een twee uur durende tour.


Een Israëlische diamantslijper die pronkt met zijn geslepen diamanten. Foto met dank aan IsraelTours4U


Als je je een gigantische, bruisende handelsvloer voorstelt die niet zou misstaan ​​op Wall Street, denk dan nog eens goed na.


Deals worden rustig uitgevoerd op de Diamond Exchange, aan honderden tafels die verspreid over de handelsruimte liggen.


De grootste handelshal ter wereld is in de Israel Diamond Exchange. Foto met dank aan IsraelTours4U


Verkopers plaatsen online wat ze hebben en kopers plaatsen wat ze nodig hebben. Alleen als er een match is, zullen de twee elkaar persoonlijk ontmoeten. Maar ook vandaag nog worden deals gesloten met een handdruk en een stevige “mazel tov!”


Diamanthandelaren en -handelaren verkopen hun waren in de handelshal. Foto met dank aan IsraelTours4U


Vergis je echter niet: al die luchthavenklare trolleys die de verkopers door het gebouw duwen, kunnen miljoenen, zelfs tientallen miljoenen dollars aan diamanten bevatten.


Dienovereenkomstig begint de tour met beveiliging - en veel daarvan.


Om toegang te krijgen tot de Diamantbeurs, moet u uw foto en uw vingerafdrukken laten nemen. Oh, en vergeet je paspoort of Israëlische identiteitskaart niet!


Een meester Israëlische diamantslijper. Foto met dank aan IsraelTours4U


Terwijl Shimoni ons verzekerde dat de rondleidingen - die tot $ 80 per persoon kunnen oplopen - geen verhuld verkooppraatje zijn (dit is niet India waar de autoriksja-chauffeur stopt bij zijn 'vriend' om je een nep-kasjmier sjaal te verkopen) - ze worden gerund door IsraelTours4U in samenwerking met Savransky , een internationale private-label sieradenfabrikant.


Inderdaad, na de formele rondleiding begeleidde Shimoni ons naar de Savransky-showroom waar thee, koekjes en verse Medjool-dadels stonden te wachten. Het enige dat ontbrak was de geur van het bakken van brood om ons het water in de mond te doen lopen voor een goede deal op diamanten.


We zijn niet bezweken voor de verleiding, en dat hoeft ook niet. De tour is fascinerend, helemaal op zichzelf.


Geen diamantmijnen

Hier zijn een paar van de weetjes die we hebben opgepikt.


Israël is het leidende centrum van grote diamanten, één karaat en hoger. Voor kleinere diamanten gaan kopers tegenwoordig naar India.


Er was een bloeiend ecosysteem van slijpers en diamantslijpers buiten in de zijstraten van Ramat Gan.


Een diamantslijptafel met gereedschappen die al tientallen jaren niet zijn veranderd. Foto met dank aan IsraelTours4U


Maar net als de kleine steentjes is het grootste deel van dat soort nauwgezette productie verplaatst naar goedkopere locaties, met name India. Ooit waren er 400 kleine fabrieken in Ramat Gan; vandaag zijn er niet meer dan 20, vertelde Shimoni ons.


Israël heeft geen diamantmijnen, dus de grondstof moet worden geïmporteerd – uit Afrika, Australië en Noord-Amerika.


"Vroeger importeerden we ook uit Rusland," vertelde Shimoni aan ISRAEL21c, "maar niet meer vanwege de sancties."


Een Joods bedrijf

Diamanten zijn van oudsher een Joods bedrijf.


"In veel Europese landen mochten we geen eigendom hebben of met onroerend goed omgaan", "dus we zijn in diamanten terechtgekomen, net zoals we in het bankwezen zijn terechtgekomen", legt Shimoni uit.


Bovendien, toen joden Europa ontvluchtten tijdens de wereldoorlogen van de 20e eeuw , mochten ze geen grote bezittingen meenemen. "Diamanten kunnen in hun mouwen worden genaaid", merkt Shimoni op.Maar als je verwachtte dat de Diamantbeurs bijna uitsluitend bevolkt zou worden door oudere ultraorthodoxe mannen, staat je een verrassing te wachten. Tegenwoordig is het percentage ultraorthodoxe kopers en verkopers gedaald van 90% naar iets meer dan 40%.


Wat veranderde?


“Het was een traditie die van vader op zoon ging. Maar nu hebben de jonge mensen besloten dat ze niet langer in het bedrijf van hun vader willen stappen”, legt Shimoni uit, of ze werken liever als handelaar, juwelier, ontwerper en ontwerper dan als diamantslijper.


Ruwe diamanten voordat ze worden geslepen en gepolijst. Foto met dank aan IsraelTours4U


Een deel van de reden kan zijn dat de romantiek vervaagt.


Elke steen werd vroeger zorgvuldig geïnspecteerd met een vergrootglas, maar de afgelopen 10 jaar zijn de ruwe diamanten in een machine geplaatst en een computer doet de analyse in minuten.


“Vóór de computers konden we een eeuw ruzie maken. Nu is de prijs duidelijk", zei Shimoni.


10 jaar om lid te worden

Bijna alle stenen die door de Diamond Exchange gaan, worden gekocht door juweliers in de Verenigde Staten. De winkeliers, of verschillende tussenpersonen, komen meerdere keren per jaar naar Israël om de beste deals te krijgen.


Wanneer de bezoekers deze op zichzelf staande wereld betreden, kunnen ze het gevoel hebben dat ze zich op een luchthaven bevinden, tussen de verrijdbare trolleys en de talloze restaurants die zo'n 15.000 mensen bedienen die hier werken.


Het gereedschap van een diamantslijper die de diamant vasthoudt terwijl hij wordt geslepen en gepolijst. Foto met dank aan IsraelTours4U


'Om lid te worden van een 'club', waarvan er 3.100 zijn, moet je eerst familie zijn of iemand die voor je kan instaan,' zegt Shimoni.


Nadat je je hebt aangemeld, moet je 10 jaar wachten voordat je een permanent lidmaatschap krijgt en gedurende deze tijd moet je vier financiële borgen bedenken die voor je instaan.


Cash is koning op de Diamond Exchange, die je lopend over een voetgangersbrug van Tel Aviv lbereikt. In de wachtperiode van 10 jaar zijn alle verkopen alleen contant. Zodra je lidmaatschap wordt verleend, kun je een lening aanvragen of een overboeking regelen.


Clubleden hebben hun eigen gedragscode. Als er een geschil is, beloven ze niet naar een advocaat te gaan, maar een interne mediteerder te kiezen. En probeer niets grappigs, zei Shimoni.


"Als je iets doet dat niet eerlijk is, heeft het misschien 10 jaar geduurd om je lidmaatschap te krijgen, maar binnen twee seconden ben je het kwijt."


Stenen gaan door vele handen

Shimoni legt uit dat een diamant door zes of zeven handen kan gaan totdat hij bij een juwelier in bijvoorbeeld Californië komt.


“Je hebt de agenten van De Beers [het Britse en Zuid-Afrikaanse bedrijf dat de meeste diamantmijnen in de wereld beheert], de verschillende handelaren, de man die het polijstwerk doet, de fabriek die het slijpwerk doet, een tussenpersoon in New York."


Unieke diamantslijpvormen die door Israëlische slijpers zijn beheerst. Foto met dank aan IsraelTours4U


Zou de Diamond Exchange op een dag volledig digitaal kunnen zijn, vergelijkbaar met hoe je online een auto, bank of zelfs een appartement kunt kopen zonder deze fysiek te inspecteren?


Shimoni ziet dat niet gebeuren. "Misschien kunnen ze de $ 5.000 stuks op die manier verkopen, maar niemand zal $ 25 miljoen aan diamanten kopen zonder het eerst persoonlijk te zien."


In de Savransky-showroom waren we onder de indruk van een zeer ongewone zwarte diamant.


Shimoni liet ons echter weten dat zwarte diamanten de goedkoopste stenen zijn. Hij haalde een zeldzame rode diamant tevoorschijn, de duurste ter wereld, waar een enkele karaat 'u tot $ 1 miljoen kan kosten'.


Overigens vindt u geen synthetische diamanten, zoals zirconia, in de Israel Diamond Exchange.


Wijn en diner met diamanten

IsraelTours4U maakt zich op om een ​​verscheidenheid aan Diamond Exchange-ervaringen aan te bieden.


Naast de reguliere privétour zijn er mogelijkheden om een ​​wijnproeverij toe te voegen; lunch op de Carmel-markt in Tel Aviv; een architecturale wandeltocht door Tel Aviv; een zeiltocht; of onze favoriet, een bezoek aan een boetiekchocoladefabriek in Zuid-Tel Aviv.


En voor de meest avontuurlijke (en diepgewortelde) bezoekers, waarom zou u een rondleiding door de Diamantbeurs niet uitbreiden met een helikoptervlucht van twee uur boven Israël?


Klik hier voor meer informatie over touropties91 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page