israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

"Tsunami aan Omicron besmettingen" zeggen ambtenaren; Liberman zegt "het is hysterie"


Minister van Financiën Liberman tijdens zijn uitspraken op woensdagavond. Screenshot YouTube


Terwijl eerder op woensdag topfunctionarissen waarschuwden voor een "tsunami aan Omicron besmettingen", zei minister van Financiën Liberman op woensdagavond: "het gevaarlijkste virus ter wereld is niet het coronavirus, het is de stress en hysterie."


Ook werd op woensdag bekend dat de beslissing een 4e boostershot te adviseren aan 60-plussers, medisch personeel en mensen met onderliggende problemen meer gebaseerd was op het oordeel van de experts en het begrip van de situatie dan op volledig bewijs.


Israëlische topfunctionarissen zeiden woensdag dat het land zich schrap zette voor een "tsunami" van Omicron infecties die de komende weken over het land zou spoelen, waardoor de regering zich worstelde om de verwachte aanval het hoofd te bieden.


Channel 12-nieuws citeerde premier Naftali Bennett die naaste adviseurs vertelde dat er de komende dagen waarschijnlijk een massale uitbraak zou plaatsvinden.


“De golf zal ons over tien dagen treffen. Er zullen massale infecties zijn, het is niet te voorkomen', zei Bennett. "Het zal krachtiger zijn, maar korter dan de vorige golven en ongeveer acht tot negen weken duren. Alles wat we wisten van eerdere golven zal anders zijn.”


De reden voor dit soort uitspraken komt doordat volgens het Israëlsiche Covid-systeem, iedereen die in contact komt met een persoon die besmet is met Omicron, in quarantaine, ongeacht de vaccinatiestatus. Dit zou waarschijnlijk honderdduizenden mensen in hun huizen doen opsluiten, terwijl velen van hen mogelijk helemaal niet besmet zullen zijn.


Op woensdag werd ook duidelijk hoe de beslissing om een 4e vaccinatie toe te dienen tot stand is gekomen.


Volgens prof. Ron Dagan, lid van Pandemic Response Team en het Adviescomité voor Vaccins was de beslissing gebaseerd op verschillende factoren, waaronder gegevens uit het veld die een vermindering van de immuniteit verleend door de booster en de besmettelijkheid van Omicron.


Maar hij gaf meteen toe dat de beslissing meer gebaseerd was op het oordeel van de experts en het begrip van de situatie dan op volledig bewijs.


"We hoopten allemaal dat het niet zou gebeuren, maar met de tijd neemt de immuniteit die wordt geboden door de derde dosis af", merkte Dagan op, die hoogleraar kindergeneeskunde en infectieziekten is aan de Ben-Gurion Universiteit van de Negev.


"Na drie of vier maanden daalt de bescherming in een tempo dat niet echt suggereert dat het zal stoppen, en ik heb het over de bescherming tegen Delta, zonder zelfs maar Omicron aan te spreken,” voegde hij eraan toe.


Dagan zei dat de gegevens over afnemende immuniteit die door het panel werden besproken rechtstreeks uit het veld kwamen.


Volgens rapporten van het ministerie van Volksgezondheid zijn de nieuwe gevallen onder mensen die met een derde dosis zijn gestoken de laatste tijd aanzienlijk toegenomen. Van de 1.306 mensen die maandag positief testten op COVID, had 31% - of 405 personen - bijvoorbeeld een booster gekregen. Een week eerder was dat 21% van de 744 gevallen – of 156 mensen.


Channel 12 meldde dat de topfunctionaris van het ministerie van Volksgezondheid, Dr. Sharon Alroy-Preis, de regering dinsdag had geadviseerd niet door te gaan met de vierde injectie totdat het onderzoek dat door het Sheba Hospital wordt uitgevoerd over 2 weken is afgerond. Ondanks haar uitspraken stemde ze uiteindelijk toch voor het geven van een 4e vaccinatie.


Minister van Financiën Avigdor Liberman, een van de meest uitgesproken tegenstanders van nieuwe lockdowns of beperkingen, zie tijdens een interview op Channel 12 News: "mijn standpunt is duidelijk, ja tegen vaccins, nee tegen het sluiten van de economie, het gevaarlijkste virus ter wereld is niet het coronavirus, het is de stress en hysterie."


Op dinsdag vergeleek hij Omicron met griep en kreeg hij een scherpe berisping van de directeur Volksgezondheid dr. Alroy-Preis.


Dannis er ook nog de uitspraak van de Zuid-Afrikaanse top arts dr. Angelique Coetzee, die in een interview met de publieke omroep Kan zei "dat de Omicron-variant in Zuid-Afrika veel minder dodelijk lijkt te zijn dan de Delta-stam van het coronavirus."


Onderzoek door het Londense Imperial College dat woensdag werd gepubliceerd, gaf aan dat het risico dat Omicron patiënten worden opgenomen in het ziekenhuis voor COVID-19 40% tot 45% lager is dan bij de Delta variant.


Onderzoekers van het Imperial College zeiden dat het risico van een bezoek aan het ziekenhuis met Omicron tussen de 20% en 25% lager was dan met Delta.


Ze voegden er echter aan toe dat de vermindering van ziekenhuisopnames moet worden afgewogen tegen het grotere risico op infectie met Omicron, vanwege de verminderde bescherming die wordt geboden door zowel vaccinatie als natuurlijke infectie.


Al met al blijkt uit alles dat er veel meer onzekerheden zijn over de Omicron variant en dat besluiten worden genomen op basis van risico afweging in plaats van op onderzoeken, die op dit moment in veel landen in volle gang zijn.


UPDATE


Een invloedrijke immunoloog, Prof. Zvika Granot van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, heeft donderochtend gezegd dat "de Israëlische regering onnodig in een "paniekreactie" heeft gereageerd tegen de Omicron virusstam, en haar besluit om de vierde injectie voor sommige burgers goed te keuren is totaal onaanvaardbaar."


Hij voegde daaraan toe dat "dit niet zou mogen gebeuren zonder gericht onderzoek naar de mogelijke impact van vierde doses omdat de regering een fout maakt door reguliere vaccins als vierde injecties te geven in plaats van te wachten op bijgewerkte vaccins die meer variantbestendig zijn".


"Waarom een ​​vaccin geven dat relevant is voor een variant die we een jaar geleden zijn tegengekomen, als Pfizer het kan maken en bijwerken naar de varianten die we vandaag tegenkomen", zei Granot tegen de Times of Israël.


Of zijn uitspraken de regering op haar besluit zal doen terugkomen is niet duidelijk. Wel wordt duidelijk dat er twijfels zijn bij gerespecteerde virusexperts en anderen die de regering hierin adviseren.


254 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws