top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Tuinieren komt tot leven in een unieke Joodse kalender


De auteur van "Een jaar in de tuin" thuis in Jeruzalem. Foto met dank aan Ilana Stein


Vroeger was er geen kantoor, studeerkamer of keuken zonder een gedrukte kalender die aan de muur hing of op een bureau stond (om nog maar te zwijgen van de ordinaire kalenders die in vettige autoreparatie garages zijn opgespeld).


Sommige jaren bleven ze op hun plaats tot ver na hun houdbaarheidsdatum, zodat we konden blijven genieten van de schattige kittens, kleurrijke bloemen of reproducties van beroemde kunst die vaak als thema werden gekozen.


Toen kwam het digitale tijdperk en een kalender was iets om doorheen te scrollen op telefoons, computers en tablets. Helaas leek het erop dat gedrukte kalenders net zo verouderd waren als het ontwikkelen van foto's uit camerafilm.


Niet zo, volgens Ilana Stein, maker van A Year in the Garden , een liefdevol met de hand getekende kalender die een gedetailleerde maandelijkse gids biedt voor thuis tuinieren in Israël.


Ilana Stein met haar handgetekende tuinkalender. Foto met dank aan Ilana Stein


Stein erkent hoe digitaal zoveel aspecten van ons leven heeft overgenomen, maar zegt dat de populariteit van haar kalender, die nu in zijn zevende jaar is, ligt in mensen die op zoek zijn naar verbinding "met de natuur of de cyclus van het leven of gewoon met wat zich buiten hun raam bevindt. ”


De kalender vervult deze wens, legt ze uit, want wat je in een bepaalde maand leest, is op dat moment in het seizoen.


Stein, afgestudeerd aan de Bezalel Academie in illustratie en grafisch ontwerp, wijst op de schoonheid van het maken van een Joodse kalender waarbij de maanden de natuurlijke cyclus volgen.


“De herfst begint officieel op 21 september en dit is onze eerste maand van het jaar in Israël. De Gregoriaanse kalender begint in januari en is op geen enkele manier verbonden met de natuur.”


De septemberpagina van de 2022/23 "Een jaar in de tuin." Foto met dank aan Ilana Stein


Vormde het sjmita (sabbatical) jaar 2021/22, waarin de Joodse wet elke landbouwactiviteit verbiedt, een probleem voor de jaarkalender?


Gelukkig, vertelt Stein aan ISRAEL21c, viel het samen met de pandemie waarin mensen veel meer thuis waren en op zoek naar een nieuwe hobby, dus binnenshuis tuinieren was een goede oplossing voor het thema van de editie.


Tuinieren rond de seizoenen

De onderwerpen die in Een jaar in de tuin aan bod komen, laten zien hoe breed een onderwerp tuinieren eigenlijk is.


"Potplanten voor binnen, spruiten op je keukenplank, kruiden in een bloembak, het foerageren van wilde planten in de velden maken naar mijn mening allemaal deel uit van tuinieren", vertelt Stein terwijl we zitten en reepjes zongedroogde vijgen onder een pergola in de tuin grenzend aan haar kantoor annex winkel in de pittoreske wijk Ein Karem in Jeruzalem.


"Een jaar in de tuin", een Joodse kalender voor hoveniers. Foto met dank aan Ilana Stein


Het duurt drie maanden om de talloze benodigde inhoud te tekenen en Stein stemt zich net zo goed af op het ritme van de natuur als de kalender.


Ze begint met het schilderen en schrijven van de tekst in de lente tot de zomer. De herfst is een tijd van rust en de winter is een periode van wroeten (thema kiezen en onderzoek doen).


De novemberpagina van de 2022/23 "Een jaar in de tuin." Foto met dank aan Ilana Stein


Elke pagina van A Year in the Garden, die is gedrukt op milieuvriendelijk papier met natuurlijke kleurstoffen, bevat illustraties die prachtig zijn uitgevoerd in aquarellen en aquarelpotlood in een volkskunststijl die doet denken aan het Moosewood Cookbook , dat een revolutie teweegbracht in de vegetarische keuken in de jaren zeventig.


Maar hier eindigt de retro. Boerenkoolchips zijn een trendy keuze voor het recept van november, in februari is het selderijpesto met de extra uitleg over hoe je een knolselderij kunt laten groeien, en april heeft een recept voor het maken van vermout met overgebleven wijn doordrenkt met salie, hysop, lavendel en mirte.


Aan het einde van de kalender staat een handige tabel voor het voorbereiden en planten van zaailingen, inclusief uitleg voor beginnende tuiniers.


Je bent wat je eet

Steins liefde voor de natuur schrijft ze toe aan haar Russische grootvader, die als kind op vakantie was in het Zwarte Woud.


Maar pas toen ze de universiteit afrondde en samen met haar toenmalige vriend Davidi (nu haar man) naar India reisde om Ayuverdische geneeskunde te studeren, werd ze zich meer bewust van de holistische filosofie van 'je bent wat je eet'.


Ilana en Davidi Stein. Foto met dank aan Ilana Stein


Deze hernieuwde kennis leidde ertoe dat het paar een vegetarisch cateringbedrijf opende bij hun terugkeer naar Israël in de vroege jaren 2000, gevolgd door een verhuizing naar Hubeza, een CSA-boerengemeenschap (community-ondersteunde landbouw) in Kfar Bin Nun.


Het echtpaar verhuisde vervolgens naar Moshav Bar Giora en begon groenten te verbouwen die ze elke week aan 20 gezinnen zouden verkopen.


“Dit was de tijd dat ik mijn ogen begon te openen voor het foerageren van wilde planten. Het maakte me gehecht aan de seizoenen en de overvloed van alle seizoenen, wat op zijn beurt leidde tot conserveren en vergisten”, zegt Stein.


"De keuken verandert in iets heel levends ... als het vijgenseizoen is, heb je een overmaat aan fruit en plotseling merk je dat je gedroogde vijgen, vijgenlikeur, vijgenazijn en wat je maar kunt bedenken."


Van het land leven

Zeven jaar geleden verhuisde het gezin (nu inclusief hun zoon Noga en dochter Root) naar een 150 jaar oud stenen huis met een groot stuk land met oude terrassen in Ein Karem.


Hun plan was om weer van het land te leven en het overschot te blijven verkopen, maar er waren moeilijkheden die ze niet hadden voorzien.


Een tractor paste niet door de ingang en er werd een ezel binnengebracht om het land te bewerken. Een grotere klap was de enorme waterrekening die het stel kreeg en niet had begroot.


Stein besefte dat ze van richting moesten veranderen. Met haar passie voor illustratie gecombineerd met de liefde van het paar voor koken en tuinieren, kwamen ze op het idee om een ​​tuinkalender te maken die de seizoenen van het jaar volgt.


Stein is net zo enthousiast, zegt ze, om opnieuw te beginnen met elke nieuwe kalender als in het begin en vindt het leuk om het onderliggende thema voor elke editie te vinden. Dit jaar (2022/23) worden het vlinders.


Heeft ze wel eens zonder ideeën?


"Nee", zegt de gekrulde kunstenaar, schrijver en tuinman met een glimlach, "want de natuur is oneindig en er is geen limiet aan hoeveel we ervan en erover kunnen blijven leren."


Voor meer informatie, klik hier.

72 weergaven0 opmerkingen

Opmerkingen


bottom of page