top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Tutti-frutti kauwgom om het verlangen naar suiker bij kinderen te stoppen


Foto met dank aan Sweet Victory


Een nieuwe kauwgom zal het verlangen van kinderen naar suiker stoppen, dankzij een oud bitter kruid.


De Israëlische food-tech startup Sweet Victory zegt dat kleine hoeveelheden gymnema sylvestre de suikerreceptoren op hun tong twee uur lang blokkeren, waardoor de behoefte aan zoet eten of drinken afneemt - en ze flauw of zelfs zuur laten smaken.


Het bedrijf lanceerde in januari een versie met muntsmaak voor volwassenen en ontwikkelt nu een tutti-frutti-kauwgom voor kinderen, die later dit jaar op de markt moet komen.


Zowel de kinder- als de volwassen versie bevatten gymnema, een van nature bitter smakend botanisch kruid dat al meer dan 2000 jaar in de Indiase alternatieve geneeskunde wordt gebruikt om de bloedsuikerspiegel te stabiliseren. De kauwgom is gearomatiseerd om de bitterheid te maskeren.


Proeven in Israël, de Verenigde Staten en Frankrijk toonden aan dat kinderen van de kauwgom genoten - en daarna geen snoep konden eten, aldus het bedrijf. De werkzame stof blokkeert binnen twee minuten suikerreceptoren op de tong.


"De grootste uitdaging bij het ontwikkelen van deze kauwgom voor kinderen was het creëren van kauwgom met een gedurfde fruitsmaak om de bitterheid van de kruiden-gymnema te overwinnen", zegt Shimrit Lev, een voedingsinstructeur die het bedrijf in 2020 samen met psycholoog Gitit Lahav oprichtte tegen ISRAEL21C.

Foto met dank aan Sweet Victory


Lev en Lahav ontwikkelden de kinderversie van de kauwgom, met een lagere dosis gymnema, in samenwerking met de Zwitserse smaak- en geurfabrikant Givaudan.


"Ze hebben ons geholpen het product te verfijnen en een zeer smaakvol, maar zeer effectief product te ontwikkelen - een zoete traktatie die het eetgedrag kan veranderen en ouders kan helpen de dagelijkse suikerconsumptie van hun kinderen onder controle te houden", zegt Gitit.


Patiënten met hunkering naar suiker rapporteerden gunstige effecten van het driemaal daags kauwen van de kauwgom in een kleine studie in het Sheba Medical Center in Ramat Gan.


“De kauwgom verandert de smaakpapillen niet blijvend; het bezet gewoon de zoete receptoren voor een bepaalde tijd. De meeste mensen gebruiken het tijdens de uren dat ze hunkeren naar suiker, "zei Gitit.


Verder klinisch onderzoek is gepland voor diabetespatiënten, met endocrinologen in het Tel Aviv Sourasky Medical Center.30 weergaven0 opmerkingen
bottom of page