top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

TV-toespraak premier Netanyahu: "omstreden wet versterkt de democratie"


Screenshot YouTube


Premier Benjamin Netanyahu hield donderdagavond een tv-toespraak, waarin hij beweerde dat het omverwerpen van de zogenaamde redelijkheidsnorm "de democratie zal versterken".


Zijn opmerkingen komen nadat de commissie Wet, Grondwet en Justitie van de Knesset de weg vrijmaakte voor twee eindstemmingen over het omverwerpen van de "redelijkheidsnorm", een belangrijk onderdeel van de herziening van de Israëlische rechterlijke macht door de regering-Netanyahu. Die laatste twee stemmingen zijn gepland voor aanstaande maandag. Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, zal het rechtbanken de bevoegdheid ontnemen om regeringsbesluiten die zij onredelijk achten, ongedaan te maken.


In zijn opmerkingen gaf Netanyahu ook wetgevers van de oppositie de schuld van het mislukken van de dialoog tussen de coalitie en de oppositie over de gerechtelijke revisie in de residentie van de president in de afgelopen maanden.


"We willen allemaal een joodse en democratische staat en een sterke IDF en we begrijpen allemaal dat we maar één staat hebben. Het juiste evenwicht tussen de verschillende autoriteiten is geschonden. Sommigen zijn bang en sommigen willen de gekozen regering omverwerpen, ongeacht de hervorming. Israël zal in elke situatie democratisch en liberaal blijven. Het zal geen halachische staat worden en ieders individuele rechten beschermen. Er zijn geen gelijken meer en geen gelijken minder."


"We zijn drie maanden lang in onderhandeling gegaan. De coalitie deed voorstel na voorstel aan de oppositie, maar helaas bleef de hand die naar de oppositie werd uitgestoken in de lucht. Desalniettemin verzachtte de coalitie, zelfs bij afwezigheid van een partner, de oorspronkelijke hervorming." en verlaagde de clausule van absoluut overwinnen."


"Ik streef ernaar een brede consensus te bereiken over de kwestie van de hervorming van het gerechtelijk apparaat", voegde premier Netanyahu eraan toe in een verklaring. "Het gepraat over het vernietigen van de democratie is absurd, een poging tot intimidatie. Het plausibiliteitsamendement zal de democratie versterken. In een hervormde democratie is de hand die wint niet degene die het wapen vasthoudt, maar degene die stemt in de stembus. De weigering brengt de veiligheid en de democratie in gevaar. Als elementen in het leger de regering proberen te bedreigen, schaadt dat de democratie, het is verkeerd. Als ze daarin slagen, is dat het einde van de democratie. Het is goed dat enkele van de oppositieleiders zich onlangs tegen de weigeringen hebben uitgesproken en ik verwacht dat iedereen dat doet.


"Ook op deze momenten wordt getracht tot een compromis te komen over het verzachten van de redelijkheid", vervolgde de premier. "Ik hoop dat de inspanningen zullen slagen, maar ook als dat niet het geval is, zal de deur van de coalitie altijd blijven staan." open voor de oppositie".


"Israël zal liberaal en democratisch blijven, het zal geen staat van religieuze wet worden en het zal de rechten van iedereen beschermen, "besloot Netanyahu zijn toespraak.206 weergaven3 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

3 Comments


Henk Vinke
Henk Vinke
Jul 21, 2023

Welke partijen hadden in hun verkiezingsprogramma over juridische hervormingen, waar het hele land nog voor op zijn kop staat?

Like
Joop Soesan
Joop Soesan
Jul 21, 2023
Replying to

Tijdens de verkiezingstijd werd er niet over gesproken. Pas 2 weken nadat de regering was geïnstalleerd kwam minister van Justitie Levin ermee naar buiten. Wel werd toen duidelijk dat er door de partijen over was onderhandeld en afspraken gemaakt.

Like

Roni Stoker
Roni Stoker
Jul 20, 2023

Netanyahu is de tweelingbroer van Rutte. Beide zijn geboren met een gave: ze zijn formidabele leugenaars. Toch is tussen de twee ook verschil. Rutte is enorm laf. Hij is bang voor zijn eigen schaduw. Zijn bange karakter dwingt hem te liegen. Netanyahu is ziekelijk arrogant en toont pathologische trekjes. Rutte heeft ingezien dat zijn vervaldatum is voorbij, dus zijn regering is gevallen. Netanyahu gaat tot het bittere einde kost wat het kost. Al staat Israël in brand.

Like
bottom of page