top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Twee dode IRGC-mannen waren betrokken bij wapenontwikkeling voor Hezbollah


Ali Kamani (L) en Mohammad Abdus. Foto via Iran International


Twee IRGC Aerospace Force-officieren wiens dood zondag werd aangekondigd, waren bezig met "het ontwikkelen van wapens voor Hezbollah in Libanon", meldt Iran International.


Ali Kamani en Mohammad Abdus, beide lucht- en ruimtevaartingenieurs van de Revolutionaire Garde, "zijn niet omgekomen bij ongevallen", zoals de Islamitische Republiek beweerde, vertelde een geïnformeerde bron maandag aan Iran International.


De twee stierven in afzonderlijke incidenten in twee verschillende gebieden, maar de bron gaf geen verdere details over de omstandigheden van hun dood. Uit de ontvangen informatie bleek dat de twee agenten niet zijn overleden als gevolg van een auto- of arbeidsongeval.


Het is opmerkelijk dat de bron hun rol benadrukte bij het ontwikkelen van wapens voor de militante groep Hezbollah, die een ernstige bedreiging vormt voor Israël met een groot arsenaal aan raketten geleverd door Iran.


Iraanse media maakten voor het eerst bekend dat Kamani, een relatief jonge officier, is omgekomen bij een "auto-ongeluk in lijn van plicht" in Khomeini, in het centrum van Iran.


Een paar uur later kwam het nieuws dat een andere officier van de lucht- en ruimtevaartmacht ook was omgekomen in de provincie Semnan "tijdens plichtsbesef". Het Iraanse ruimtelanceringscentrum bevindt zich in Semnan. In de berichten van de Iraanse media zou hij voor het ministerie van Defensie werken.

De lucht- en ruimtevaartmacht van de IRG is belast met het Iraanse raketontwikkelings- en ruimteprogramma. Het land heeft aanzienlijke vooruitgang geboekt bij de ontwikkeling van ballistische langeafstandsraketten die een bedreiging kunnen vormen voor de verste uithoeken van het Midden-Oosten, inclusief Israël.


Het Iraanse ministerie van Defensie benadrukte dat beide officieren tijdens hun werk stierven en noemde hen zonder enige uitleg 'martelaren'.


Een reeks andere moorden en sterfgevallen onder IRGC-rangen in Iran in de afgelopen weken heeft geleid tot het vermoeden dat ze het doelwit zouden kunnen zijn van een geheime reeks operaties, naar verluidt door de Israëlische Mossad.


Gezien de recente moorden op andere officieren van de Revolutionaire Garde in Iran, kwamen sommige Iraniërs op sociale media tot de conclusie dat de laatste doden hoogstwaarschijnlijk deel uitmaakten van een zeer professionele anti-IRGC-operatie die met precisie werd uitgevoerd.


Afgelopen maandag meldde een Israëlische website de dood van de Iraanse wetenschapper Kamran Mollapour, die naar verluidt werkte in de kerncentrale van Natanz in centraal Iran. Dit kwam omdat er nog steeds tegenstrijdige berichten circuleerden over de dood van de Iraanse lucht- en ruimtevaartwetenschapper Ayoob Entezari -- die een doctoraat in werktuigbouwkunde en ruimtevaarttechniek behaalde -- sommigen noemden het een moord en de regering zei dat hij stierf aan voedselvergiftiging.


Het kantoor van de gouverneur-generaal in de centrale provincie Yazd overhandigde een certificaat aan de familie van Entezari ter bevestiging van zijn "martelaarschap" , een label dat de Islamitische Republiek gebruikt voor mensen die stierven in de uitoefening van hun dienst voor het land.


Berichten over het lot van Entezari kwamen een dag nadat Iran de dood bevestigde van een kolonel van de Quds Force, Ali Esmailzadeh van de Islamitische Revolutionaire Garde, de tweede in twee weken van de eenheid die naar verluidt toezicht houdt op terreuroperaties in het buitenland.


De Iraanse regering en IRGC-media zeiden dat kolonel Esmailzadeh stierf “in een incident in de afgelopen dagen” in zijn huis zonder enige details te noemen, nadat Iran International bronnen in Iran had geciteerd die zeiden dat de IRGC hem had vermoord wegens vermoedens van spionage. Ambtenaren van de Revolutionaire Garde vertelden de familie van Esmailzadeh dat de reden voor zijn dood zelfmoord was.


Hij was een naaste collega van kolonel Hassan Sayyad-Khodaei, de waarnemend commandant van de elite Qods-eenheid 840, die eerder op 22 mei voor zijn huis in Teheran was doodgeschoten achter het stuur van zijn auto door twee gewapende mannen die het toneel ontvluchtten op een motor. De bronnen zeiden dat de IRGC achterdochtig werd dat Esmailzadeh informatie over zijn collega openbaarde en besloot hem te elimineren.76 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page