top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Twee officieren omgekomen bij helikopter ongeluk voor de kust van Haifa


Luitenant-kolonel. Erez Sachyani (rechts) en majoor Chel Fogel. Foto via IDF-woordvoerderseenheid


Twee IDF-officieren zijn maandagavond omgekomen en één gewond bij een helikoptercrash voor de kust van Haifa. De helikopter, met drie bemanningsleden aan boord, was op een trainingsvlucht tussen Achziv en Haifa.


Maandagavond is een IAF Atalef AS565 Panther helikopter tijdens een trainingsvlucht neergestort in de Middellandse Zee, voor de kust van Haifa. Aan boord waren een patrouilleofficier en twee piloten.

De officier werd kort na de crash uit zee gered en in matige toestand naar het Rambam-ziekenhuis in Haifa overgebracht.


De twee andere bemanningsleden werden na lang zoeken ontdekt en geëvacueerd. Na reanimatiepogingen werd hun dood bekend gemaakt.


De families van het slachtoffer zijn op de hoogte gebracht. De IDF betuigt haar oprechte medeleven aan de families en zal hen blijven steunen.


De commandant van de IAF, Maj. gen. Amikam Norkin heeft de tijdelijke stopzetting van trainingsvluchten in de IAF bevolen, evenals een verbod op het gebruik van de "Atalef" helikopter.


Atalef AS565 Panther. Screenshot YouTube


Daarnaast heeft de Commanding Officer van de IAF een onderzoeksteam aangesteld onder om het ongeluk te onderzoeken. Vooralsnog wordt er uitgegaan van een technisch probleem waardoor de helikopter in zee stortte.


De twee omgekomen piloten zijn IDF-officieren Lt. Kol. Erez Sachyani, plaatsvervangend commandant van de Ezer Weizman Ramat David Airbase, 38 jaar, getrouwd en vader van drie kinderen, en Maj. Chen Fogel,27, helikopterpiloot en plaatsvervangend commandant van het 193e ("Defenders of the West") Squadron uit Haifa.


De marine-eenheid van de Israëlische politie samen met de 669 zoek- en reddingseenheid van de Israëlische luchtmacht, en andere troepen namen deel aan de zoek- en reddingsoperatie.


Premier Naftali Bennett reageerde op de crash op Twitter en zei: "De piloten van de luchtmacht die bij het ongeval zijn gevallen, behoorden tot de beste van onze zonen. Het volk van Israël zal hun bijdrage aan de veiligheid van de staat niet vergeten."

Traumadokter Hany Bahouth zei dat de overlevende officier bij bewustzijn was en leed aan een gebroken ruggengraat. "Zijn neurologische toestand was bevredigend en we verwachten hem later op de dag van de intensive care te kunnen ontslaan om zijn behandeling op een reguliere afdeling af te ronden", zei hij.De zoektocht naar wrakstukken van de crash langs de kust wordt vandaag voortgezet, en moeten meer duidelijkheid geven in de oorzaak van het ongeluk.

De helikopter die neerstortte was een Eurocopter AS565 Panther. 25 jaar oud, en bij de IAF bekend als een "Atalef" of vleermuis. Dit type helikopter wordt voornamelijk gebruikt voor missies op zee, omdat het kan landen op schepen van de Israëlische marine, met name de Sa'ar-5 modellen.


IAF Brig. Generaal Amir Lazar vertelde verslaggevers tijdens een telefonische briefing in de vroege ochtenduren van dinsdagochtend "dit is een moeilijk en pijnlijk ongeval", zei hij, "de piloten werden uit de cockpit geborgen nadat de helikopter onder de golven was gezonken tijdens een complexe bergingsoperatie die in het donker werd uitgevoerd".


"Eerstehulpverleners probeerden levensreddende reanimatiepogingen, maar waren niet in staat om de piloten te reanimeren, die aan ernstige onderkoeling hadden geleden", aldus Lazar.


Volgens de officier was er vóór de crash geen noodoproep naar de verkeerstoren en hebben reddingswerkers geen geluidsopname aan boord gevonden om aan te geven waardoor het vliegtuig neerstortte.


166 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page