top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Twee vrienden maakten elkaars dromen waar zijn een sociaal bedrijf begonnen met bijen in de hoofdrol


Imker Miri Newcome houdt een met honing beladen frame omhoog uit een Neshikha-bijenkorf. Foto: davidbrianbender.com via ISRAEL21C.


Toen Miri Newcome en Chaya Ben-Baruch elkaar ontmoetten terwijl ze werkten in de Engelstalige bibliotheek in de Noord-Israëlische stad Safed (Tzfat), wisten ze niet dat ze elkaars dromen zouden waarmaken. Newcome had altijd al imker willen worden, terwijl Ben-Baruch op zoek was naar zinvol werk voor haar kinderen met het syndroom van Down.


Een paar jaar later stonden de twee in de VS geboren vrienden aan het roer van Neshikha (van het Hebreeuws voor 'kus'), een klein bedrijf dat biologische honing en bijenwasproducten produceert.


Imker Miri Newcome vult en weegt containers en flessen Neshikha rauwe, onbewerkte honing. Screenshot: davidbrianbender.com vis ISRAEL21C


“Een van de dingen die mogelijk uniek zijn aan onze vriendschap, is dat we echt over dingen praten en ze vervolgens uitvoeren. We praten er niet alleen over. We hebben een lijst”, legt Newcom ISRAEL21C uit. "Chaya en ik deelden onze lijst en zeiden: 'Dat kunnen we doen' of 'Daar kan ik je mee helpen' of 'Hier zijn dingen die we samen kunnen doen.'


"Ik had altijd al bijen willen houden en ik was nooit op een plek die permanent genoeg was om het te ondernemen", legt ze uit. "Ik zei: 'Dit is het moment, ik ga erover leren. Mijn gedachte achter imker willen zijn, was niet dat ik honing wilde hebben, maar dat ik moest begrijpen dat bijen in de problemen zitten en kijken wat ik kan doen om de bijen te helpen.”


Imker Miri Newcome inspecteert een bijenkorfframe. Foto: davidbrianbender.com via ISRAEL21C


Newcom begon bijenteeltstudies in Israël. Aanvankelijk waren zij en Ben-Baruch van plan om slechts 100 biologische lippenbalsems te produceren, maar van het een kwam het ander en de twee hebben nu een uitgebreid assortiment producten.


Een reeks van Neshikha biologisch geurende lippenbalsems. Foto: davidbrianbender.com via ISRAEL21C


Inclusiviteit in gedachten


Het bedrijf wil mensen bewust maken van het belang van bijen, natuurlijk, maar ook van het potentieel van mensen met speciale behoeften, zoals de dochters van Ben-Baruch.


Samen met andere mensen met speciale behoeften dragen Keren en Shalhevet Ben-Baruch bij aan het productieproces door bijvoorbeeld de hete bijenwas in mallen te gieten of etiketten te plakken die zijn ontworpen om hen in staat te stellen deel te nemen aan het implementatieproces. Ook dragen zij bij aan de geuren, producten en verpakkingen.


Keren en Shalhevet Ben-Baruch, dochters van Neshikha-medeoprichter Chaya Ben-Baruch, met een pakket biologisch geurende lippenbalsem. Foto: davidbrianbender.com via ISRAEL21C


"Al onze producten zijn van begin tot eind gemaakt met die inclusiviteit in gedachten", zegt Newcome. "Wat ruikt lekker voor jou, wat voelt goed voor jou, wat voor soort kaarsvorm zou je dit seizoen willen zien."


Ben-Baruch voegt toe: "Alles wat we maken, alles wat we produceren en alles wat we proberen, delen we onze boodschap van inclusiviteit en milieubewustzijn."


De bijenwas voor alle producten is afkomstig van de bijen van Newcome, en als zodanig is het een boetiek.


"We hebben een beperkte hoeveelheid honing, omdat Miri maar X aantal bijen heeft waar ze voor zorgt", legt Ben-Baruch uit. “Miri heeft eigenlijk een relatie met haar bijen. Ze heeft er persoonlijk belang bij om ervoor te zorgen dat ze zo gelukkig zijn als ze ze maar kan maken. Ze produceert ze niet massaal; elke bijenkorf heeft zijn eigen unieke persoonlijkheid.”


Een werkbij die bijenwas gebruikt om terug te brengen naar de korf. Foto: davidbrianbender.com via ISRAEL21C


De resulterende honing en bijenwas gaan naar Neshikha's biologische honing, bijenwaskaarsen, ecologische bijenwasfolie, geschenkmanden en lippenbalsems. Tot dat laatste werd besloten na een uitgebreid R&D-proces waarbij 23 verschillende iteraties nodig waren om tot de juiste formule te komen.


"Mensen die het proberen, willen niets anders gebruiken", zegt Newcome, en merkt op: "We zijn echt heel kieskeurig; we kennen de bronnen van al onze ingrediënten.”


Voor meer informatie, klik hier
64 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page