israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

Tzuqim, een charmante kunstenaarskolonie in een voormalig legerkamp in de woestijn


Ilanit Bronstein in haar TelePele-studio bij Vidor Artist Colony. Foto door Abigail Leichman


"Veertig jaar geleden was dit een legerkamp", zegt Ilanit Bronstein, een van de 15 getalenteerde leden van de Vidor Artist Colony in Tzuqim, een klein stadje in de Israëlische Arava-regio ten zuiden van de Dode Zee.


Ze klopt op de muur van haar TelePele- studio om de solide constructie van de voormalige militaire installatie te demonstreren.


“Toen Tzuqim in 2001 werd opgericht, wisten ze niet wat ze met dit complex aan moesten. Het is moeilijk te breken omdat het dik beton is. Dus in plaats van het te vernietigen, hebben ze er ongeveer 15 jaar geleden een kunstenaarsdorp van gemaakt,” zegt ze tegen Abigail Leichman van ISRAEL21C.


Tegenwoordig is Vidor een charmante creatieve oase in een regio die beroemd is om zijn geavanceerde woestijnlandbouw.

Bezoekers kunnen genieten van kunst en yoga bij Vidor Artist Colony in de Arava. Foto door Abigail Leichman


De familienaam Vidor siert ook het bezoekerscentrum van een agrarisch R&D-centrum in Hazeva, niet ver van Zuqim. Veel initiatieven in deze regio zijn begunstigden van overheids- en non-profitorganisaties, waaronder het Joods Nationaal Fonds-VS en JNF-Australië , om werkgelegenheid en toeristische kansen te bieden in de Arava.


"Ik werkte in de mode," vertelt Bronstein aan ISRAEL21c, "en toen ik 10 jaar geleden in de Arava aankwam, was er geen mode, dus begon ik te werken in de kleuterschool van de Arava Waldorf School. Daar maakte ik kennis met kunst gemaakt van schapenwol.”


Bronstein gebruikt een droge vilttechniek (“De oudste vorm van textielwerk”, zegt ze) om met de hand zachte feeën te maken die thema's als dromen, zelfbewustzijn, vrede en liefde symboliseren.

Ilanit Bronsteins vilten feeën. Foto door Abigail Leichman


"Voor mij vertegenwoordigen feeën vreugdevolle energie, geloof en dankbaarheid", zegt Bronstein. "Iedereen die vreugde en harmonie in zijn leven zoekt, kan contact maken met de unieke magie die met feeën wordt geassocieerd."


Ze gebruikt ook nat vilten om stevige items voor huisdecoratie en accessoires te maken. Bezoekers kunnen bij TelePele deelnemen aan workshops natvilten en een portemonnee, schaal of wandhanger mee naar huis nemen.


De natuur is de grootste kunstenaar

Het handgemaakte houten bord buiten het atelier van Tomer Hogen in Vidor Artist Colony. Foto door Abigail Leichman


Alle kunstenaars in de kolonie bieden producten en workshops aan in hun specialiteit, waaronder hout, ijzer, beton, klei, steen, fotografie, schilderen, natuurlijke cosmetica, sieraden en meer.


Het atelier van architect Tomer Hogen bevat de draaibank en andere gereedschappen waarmee hij beeldhouwt met ruwhout, drijfhout, lokale steen en metalen.


“De natuur is de grootste kunstenaar van allemaal; mijn kunst houdt in dat ik moet kiezen hoe ik het wil presenteren”, zegt hij.

Deze olifant is gemaakt van steen en hout. Foto door Tomer Hogen


In de studio van muzikant Danny Tal kunnen bezoekers experimenteren met (en aanschaffen) instrumenten als kalimba's en maracas gemaakt van natuurlijke materialen.

De ingang van Danny Tal's muziekinstrumentenstudio in Vidor Artist Colony. Foto met dank aan Vidor Artist Colony


Nehama Harach , afgestudeerd aan de beroemde Bezalel School of Arts in Jeruzalem, leidt workshops "woestijnaardewerk" voor maximaal zes deelnemers.


"Creëren met klei is heel meditatief", zegt ze. “Voor mij is klei een aangename, sensuele en helende substantie, waardoor mijn fantasie de vrije loop kan gaan en eindeloos kan creëren.”


Nehama Harach. Screenshot Instagram


Toshan ontwikkelde zijn creatieve technieken in Thailand en India, waarbij hij lokale stenen, rotsen, takken en gefossiliseerde wortels gebruikte om onder andere windgong, tassen en sieraden te maken.


Andre Gunter , gediplomeerd tuintherapeut, kruidkundige en voormalig apotheker, beeldhouwt dieren uit steen, metaal, drijfhout, oude machineonderdelen en gereedschappen.

De binnenplaats van Andre Gunter's studio in Vidor Artist Colony. Foto door Abigail Leichman


Tinker , die in 2000 de Ophir Award (Israel's Academy Awards) won voor Beste Actrice en medeoprichter was van een internationaal filmfestival in de Arava, heeft ook een kunstatelier in de kolonie.


Studio van Tinker. Screenshot Instagram


Op de dag dat we het bezochten, was Tinker's op het vrouwelijk lichaam gerichte tentoonstelling, "Vulvanerable", te zien in de Ashosh Desert Gallery van het Vidor-centrum naast het zuivel Gallery Café. Het dorp biedt ook een yogastudio, therapeutische behandelingen, een koffiebar, een natuurvoedingswinkel en overnachtingsmogelijkheden.


Er is genoeg te ontdekken in de Vidor Artist Colony, open op vrijdagen en Joodse feestdagen van 10.00 tot 15.00 uur.

84 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page
israelnieuws