top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Uit peilingen blijkt dat Gantz de leiding houdt boven Netanyahu


Foto GPO


Partijvoorzitter van Nationale Eenheid is de favoriete premier van het publiek. Netanyahu en bondgenoten verzamelen 44-48, ver onder de 64 vandaag terwijl slechts 9% van het publiek gelooft dat het land de oorlog wint, aldus The Times of Israel.


Partijleider van Nationale Eenheid, Benny Gantz, zou gemakkelijk een regerende coalitie kunnen vormen als er vandaag verkiezingen zouden worden gehouden, en zou premier Benjamin Netanyahu overtroeven als de favoriete premier van het publiek, zo blijkt uit opiniepeilingen die donderdag en vrijdag zijn vrijgegeven.


De nieuwsenquêtes van Maariv en Channel 12 toonden de aanhoudende publieke ontevredenheid aan over Netanyahu en zijn harde, rechtse bondgenoten, en in het bijzonder hun omgang met de gebeurtenissen op en sinds 7 oktober, toen Hamas-terroristen het zuiden van Israël binnenstormden en 1.200 mensen doodden, voornamelijk burgers. en het gijzelen van meer dan 240 mensen.


Volgens Maariv zouden de partijen in de vooroorlogse coalitie van Netanyahu slechts 44 Knesset-zetels winnen, vergeleken met de 64 die ze wonnen bij de verkiezingen van november 2022, en twee minder dan een eerdere opiniepeiling van het dagblad, terwijl partijen in de vorige regerende coalitie zouden winnen. 71 zetels in de 120 leden tellende Knesset.


Channel 12 plaatste de partijen die loyaal zijn aan Netanyahu op 48 zetels, vier meer dan in de vorige peiling, en de voormalige coalitie op 67 zetels.


Uit beide onderzoeken bleek dat de partij van Gantz, die zich tijdelijk had aangesloten bij een noodregering onder Netanyahu om deel te nemen aan cruciale beslissingen, de grootste partij in de Knesset zou leiden, met 39 zetels volgens Maariv en 35 volgens Channel 12, een stijging ten opzichte van de huidige 12.


Volgens Maariv zou de regerende Likud-partij 16 zetels winnen, vergeleken met de huidige 32, terwijl haar ultraorthodoxe partners Shas er negen zouden winnen – minder dan de huidige 11 – en het United Torah Judaism haar 7 zetels zou behouden. De extreemrechtse Otzma Yehudit zou 8 zetels winnen.Volgens Channel 12 zou Likud 18 winnen, Yesh Atid 14, Shas 11, Yisrael Beytenu 9, Otzma Yehudit 8, UTJ 7, Ra'am 5 en Meretz 4.

364 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page