israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Uit Twitter posts blijkt dat gezondheidswerkers hun COVID burn out voelen


Ter illustratie. Rambam ziekenhuis Haifa. Foto sreenshot YouTube


Volgens nieuw onderzoek van de Ben-Gurion University of the Negev (BGU) lijden gezondheidswerkers aan verminderde vreugde, toegenomen verdriet, angst en walging in de loop van de 18 maanden durende Covid-19-pandemie.


Hun conclusie werd getrokken uit het analyseren van meer dan 53.000 Twitter-berichten (tweets) van zorgprofessionals, meldt ISRAEL21C.


De onderzoekers ontdekten dat de niveaus van vreugde en verdriet in het afgelopen jaar respectievelijk 80% van de tijd hun minimale en maximale waarden overschreden.


Bovendien ging de angst een volle week vooraf aan de verschillende pandemiegolven. Dat geeft aan dat veel zorgprofessionals “in de positie en met voldoende kwalificatie verkeren om te anticiperen op de pandemische ontwikkeling”, schrijven de onderzoekers.


Een speciaal algoritme onthulde dat de belangrijkste onderwerpen waarover zorgprofessionals tweeten tijdens de pandemie Covid-19-informatie, volksgezondheid en sociale waarden, medische studies, evenals het dagelijks leven en voedsel waren.


Het onderzoek is uitgevoerd met behulp van een proces dat 'actief leren' wordt genoemd, waarbij gebruik wordt gemaakt van machine learning en handmatige gegevenslabeling.


De emoties die werden uitgedrukt in de tweets van de gezondheidswerkers in 2020 werden vergeleken met soortgelijke tweets in 2019. De emotie-intensiteiten werden vervolgens kruisgecorreleerd met de pandemische golven om causale verbanden te identificeren.


De studie, gefinancierd door de BGU Coronavirus Taskforce en een onderzoeksbeurs van het Israëlische Ministerie van Wetenschap en Technologie Coronavirus, geeft aan dat datagestuurde benaderingen zoals deze voor het analyseren van sociale-medianetwerken nuttig kunnen zijn bij het verkennen van professionele gezondheidsinzichten tijdens routinematige klinische situaties en tijdens noodsituaties, zoals Covid.


De studie is momenteel online beschikbaar als preprint en zal worden gepubliceerd door het Journal of Medical Internet Research .


Het onderzoek werd geleid door Rami Puzis van de afdeling Software and Information System Engineering van BGU en Odeya Cohen van de afdeling Verpleegkunde. Het team omvatte ook Aviad Elyashar en Ilia Plochotnikov van BGU's Software and Information System Engineering; en Idan-Chaim Cohen van BGU's School of Public Health.
40 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws