top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Uitdaging gehaald: maak bewerkt voedsel gezond, niet junkie


Het met een gouden medaille bekroonde prototype van het OmeleTofu-product. Foto door Rami Shelush/Technion Woordvoerder Afdeling via ISRAEL21C


Kan bewerkt voedsel ooit iets anders zijn dan junkfood? Kunnen energierepen, tussendoortjes, kant-en-klare maaltijden en andere gemaks-producten voedzaam en zelfs milieuvriendelijk zijn?


Dit was de uitdaging die werd voorgelegd aan studenten uit Turijn, Helsinki, Madrid en het Technion – Israel Institute of Technology tijdens een wedstrijd voor voedseloplossingen, gefinancierd door het European Institute of Innovation and Technology.


De twee Technion-teams wonnen gouden en zilveren medailles voor hun innovatieve ideeën.


Groepsfoto van de winnende Technion studenten met hun mentoren. Foto door Rami Shelush/Technion Woordvoerder Afdeling via ISRAEL21C


De gouden medaille ging naar OmeleTofu , een instant (voeg gewoon water toe) veganistische omelet in een keuze uit paddenstoel- of shakshuka smaak. Het product is gevriesdroogd, waardoor de voedingswaarden van de ingrediënten beter behouden blijven dan droogmethoden op basis van warmte.


Het team van afgestudeerde studenten achter OmeleTofu - van de afdeling data- en beslissingswetenschappen en de afdeling biotech en voedseltechnologie - kwam op het idee om de veganistische vriend van een teamlid te helpen bij het vinden van een gezonde fastfoodoptie. Garuda Labs hielp hen bij het maken van het prototype.


De zilveren medaille ging naar Proteinchick, een veganistische, glutenvrije, suikerarme, hartige eiwitsnack gemaakt van kikkererwten en linzen met een vulling op basis van cashewnoten.


Het kookwater van de kikkererwten wordt gebruikt om de ingrediënten samen te brengen in een proces dat het een luchtige en knapperige textuur geeft. Een chef-kok van de Bishulim kookschool hielp bij het maken van het prototype.


"We beschouwen 'vers' en 'natuurlijk' als de gezonde en 'groene' keuzes," legde prof. Maya Davidovich-Pinhas, een van de teamleiders, uit.


“Maar dat is niet helemaal waar. Moderne verwerkingsmethoden, gebaseerd op wetenschappelijke kennis, kunnen de verteerbaarheid en voedingswaarden van het voedsel behouden en zelfs verbeteren.”


Bovendien vereisen verse producten koudeopslag en koud transport, die hoge energiekosten met zich meebrengen die houdbare producten niet hebben. Verse producten bederven bovendien snel en gaan vaak verloren.


Davidovich-Pinhas wees erop dat voedselverwerking al millennia lang deel uitmaakt van de menselijke geschiedenis.


“Hierdoor konden mensen voedsel bewaren voor de winter, het voor langere tijd veilig maken en meenemen op lange reizen. Zelfs koken is een vorm van voedselverwerking, waardoor voedingsstoffen gemakkelijker verteerbaar worden, het voedsel veiliger wordt en gifstoffen en ziekteverwekkers worden verwijderd”, zei ze tegen ISRAEL21C.


"Gezondheidsbewustzijn, een wetenschappelijke benadering en nieuwe technologie stellen ons in staat om dezelfde dingen op slimmere manieren te doen en om nieuwe gezonde voedingsoplossingen te krijgen."


OmeleTofu en Proteinchick voegen zich bij een reeks overwinningen voor Technion studenten in Food Solutions-wedstrijden sinds de lancering van het initiatief in 2017.


Winnende projecten van voorgaande jaren zijn onder meer veganistische labneh op basis van haver, yoghurt op basis van soja, suikerarme chocoladetaart, met spirulina verrijkte falafel en een oplossing om bederf van natuurlijke sappen te helpen voorkomen.47 weergaven0 opmerkingen

留言


bottom of page