top of page
 • Barak Ravid

"Uitspraak Hooggerechtshof zet coalitie van Netanyahu op zijn kop" schrijft Barak Ravid


Aryeh Deri. Screenshot YouTube


Het Israëlische Hooggerechtshof heeft in een 10-1 uitspraak de benoeming van Aryeh Deri , leider van de ultraorthodoxe Shas partij en een belangrijke bondgenoot van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, als senior minister in de regering ingetrokken.


Waarom het ertoe doet: Het besluit zou de constitutionele crisis in Israël dramatisch kunnen doen escaleren en de inspanningen van de regering versnellen om haar plan voor de verzwakking van het rechtssysteem van Israël door te voeren.

 • Het zou ook een politieke crisis kunnen veroorzaken die de coalitie waarschijnlijk zou destabiliseren.

Snel bijpraten: Deri, een van de machtigste politici van Israël, is twee keer veroordeeld voor strafbare feiten, waaronder vorig jaar, toen hij instemde met een pleidooi waarin hij toegaf belastingovertredingen te hebben begaan.

 • Toen Deri zijn pleidooiovereenkomst tekende, maakten de aanklager en de rechter duidelijk dat ze begrepen dat hij het politieke leven zou verlaten. Maar minder dan een jaar later stelde hij zich opnieuw kandidaat en beweerde dat hij nooit had gezegd dat zijn vertrek uit het openbare leven voor altijd zou zijn.

 • Om Deri te laten beëdigen, moest de Knesset een wet veranderen die zei dat een persoon die in de afgelopen zeven jaar tot gevangenisstraf of proeftijd was veroordeeld, geen minister kon dienen.

Het nieuws sturen: het Hooggerechtshof heeft Deri's benoeming ingetrokken op grond van het feit dat het "uiterst onredelijk" was.

 • De president van het Hooggerechtshof, Esther Hayut, schreef in het besluit dat Deri in zijn eigen verklaringen duidelijk maakte dat hij zich niet langer met overheidsgeld zou bezighouden.

 • "Onder deze omstandigheden werd zijn benoeming bevlekt door een fout van extreme onredelijkheid en is het in ernstige tegenspraak met de basisprincipes die de premier zou moeten leiden bij het benoemen van ministers", schreef Hayut.

Wat ze zeggen: de Shas partij noemde de uitspraak 'buitengewoon onredelijk'.

 • “Deze uitspraak schaadt alle kiezers van Shas. … Het is een aanzienlijke schending van het recht om te kiezen en gekozen te worden – wat een basisprincipe van democratie is”, zei de partij in een verklaring.

 • De verklaring voegde eraan toe dat de partij de uitspraak zou bestuderen en dat de hoge rabbijnse raad de volgende stappen zou bepalen.

Deri had de afgelopen dagen duidelijk gemaakt dat hij niet zou aftreden en dat Netanyahu hem zou moeten ontslaan.

 • Een minister van zijn partij zei woensdag: "Als Deri niet in de regering zit, komt er geen regering."

 • Uit recente opiniepeilingen bleek dat een meerderheid van de Israëli's - waaronder een meerderheid onder Netanyahu's kiezers - denkt dat Deri ongeschikt is om minister te zijn.

Oppositieleider Yair Lapid riep Netanyahu op om Deri onmiddellijk te ontslaan.

 • "Als hij niet wordt ontslagen, zal de regering de wet overtreden en een illegale regering worden. Als Deri niet wordt ontslagen, zal Israël geen rechtsstaat en geen democratie zijn", zei Lapid.


Wat te zien: de coalitie van Netanyahu zal naar verwachting haar gerechtelijke revisieplan nu drastisch versnellen.

 • Het plan omvat het aannemen van een wet die de regeringscoalitie in staat zou stellen uitspraken van het Hooggerechtshof te negeren met een gewone meerderheid van 61 stemmen in de 120 leden tellende Knesset.

 • Het bevat ook een maatregel die een einde zou maken aan de mogelijkheid van het Hooggerechtshof om administratieve beslissingen van de regering in te trekken op grond van "redelijkheid", waardoor het gerechtelijk toezicht aanzienlijk zou afnemen.

Tussen de regels door: in een beweging die ongekend zou zijn, zou Netanyahu ook de uitspraak van het Hooggerechtshof kunnen trotseren en weigeren Deri te ontslaan.

Stand van zaken: president Isaac Herzog heeft geprobeerd een dialoog tussen de regering en de oppositie te vergemakkelijken om te onderhandelen over een plan voor justitiële hervorming waar alle partijen het over eens kunnen worden.

 • Herzog had onlangs een ontmoeting met Netanyahu, Hayut, Lapid en minister van Justitie Yariv Levin.

 • Levin en Hayut ontmoetten elkaar dinsdag voor het eerst sinds hij het plan van de regering presenteerde en zij had er sterke kritiek op.

Ondertussen duwde Netanyahu maandag de kritiek op het plan van de regering terug en beweerde zonder bewijs dat publieke protesten ertegen werden gefinancierd met buitenlands geld.

 • Een andere demonstratie tegen het plan is gepland voor zaterdag en de organisatoren hopen dat het meer dan de 80.000 demonstranten zal trekken die deelnamen aan de bijeenkomst van vorige week.

199 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page