top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Uittreksel uit opmerkingen van de nationale veiligheidsadviseur over de Iraanse nucleaire kwestie


Nationale veiligheidsadviseur en de directeur van de nationale veiligheidsraad, dr. Eyal Hulata. Foto Oded Karni / GPO


Hieronder volgt een uittreksel van de opmerkingen, dinsdag, van de nationale veiligheidsadviseur en de directeur van de Nationale Veiligheidsraad, dr. Eyal Hulata, over de Iraanse nucleaire kwestie en de regionale kansen, op de jaarlijkse conferentie van het Israel Democracy Institute over nationale veiligheid en democratie.


"De belangrijkste veiligheidsuitdaging waarmee Israël wordt geconfronteerd, blijft Iran en het is multidimensionaal. De Iraanse nucleaire kwestie en de activiteiten van Iran in de regio vormen de kern van de zaak, naast het wereldwijde terrorisme, dat aanzienlijk is, en al het bovenstaande reikt verder dan onze grenzen.


Afgelopen weekend woonde ik een nationale veiligheidsconferentie bij in Bahrein. Het discours over Iran is een internationale consensus geworden: Iran is niet alleen ons probleem, en de voorzitter van de Europese Commissie deed er goed aan Iran als een mondiaal probleem te omschrijven.


Israël heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om in de regio te integreren. Dit proces begon met de Abraham-akkoorden en werd voortgezet via het Negev-forum, met de langdurige en nauwe interactie van de premier, de Nationale Veiligheidsraad en het ministerie van Buitenlandse Zaken met hun regionale tegenhangers.


In de afgelopen anderhalf jaar hebben we grote vooruitgang gezien, en niet alleen vanuit veiligheidsoogpunt, maar ook op economisch en cultureel gebied, met de landen om ons heen: er zijn de handelsovereenkomsten die we hebben ondertekend en het kruis -grensenergieprojecten die we in de regio hebben gelanceerd. De netwerken van relaties die we gewoonlijk vanuit een veiligheidsperspectief beschouwen, zijn economisch en cultureel geworden."


82 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page