top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Universiteit van Tel Aviv: Nieuwe methode om het geheugen tijdens de slaap te stimuleren


Illustratie van de passage van herinneringen van de hippocampus naar de hersenschors gedurende de nacht. Foto met dank aan de Universiteit van Tel Aviv via ISRAEL21c


Onderzoekers van de Universiteit van Tel Aviv en de Universiteit van Californië hebben onlangs een methode ontwikkeld die het geheugen helpt verbeteren met behulp van hersenstimulatie in diepe slaap.


Hun systeem verbetert de communicatie tussen de hippocampus, het deel van de hersenen dat betrokken is bij het verwerven van nieuwe herinneringen; en de frontale cortex, waar langetermijn herinneringen worden opgeslagen.


Dit bewijst voor het eerst de unieke verbinding tussen de twee delen van de hersenen en maakt een nauwkeurig getimede levering van informatie mogelijk.


De 18 deelnemers aan het onderzoek - epilepsiepatiënten die aanvankelijk deelnamen aan een onderzoek om de gebieden van de hersenen te lokaliseren die hun aanvallen veroorzaken - rapporteerden een significante verbetering van de nauwkeurigheid van hun geheugen na het voltooien van een slaapcyclus met diepe hersenstimulatie, in vergelijking met hun normale slaapcyclus.


Ze deden twee geheugentesten, één na een ongestoorde nachtrust en één na een nacht met diepe hersenstimulatie. Bij beide gelegenheden werd hen 's ochtends gevraagd om beroemde personen te herkennen van wie ze de vorige avond foto's hadden gezien. Uit de studie bleek dat diepe hersenstimulatie de nauwkeurigheid van hun geheugen aanzienlijk verbeterde.


De studie, gepubliceerd in het tijdschrift Nature Neuroscience , werd geleid door Maya Geva-Sagiv, in samenwerking met de laboratoria van prof. Yuval Nir van de Sackler Faculty of Medicine, Department of Biomedical Engineering, en Sagol School of Neuroscience aan de Universiteit van Tel Aviv. en prof. Itzhak Fried van de afdeling Neurochirurgie aan de UCLA en de Sackler Faculteit der Geneeskunde aan de Universiteit van Tel Aviv.


Dr Maya Geva-Sagiv. Foto met dank aan de Universiteit van Tel Aviv via ISRAEL21c


Geva-Sagiv zei tegen ISRAEL21c, dat het doel van het onderzoek was om "de natuurlijke mechanismen in het spel te verbeteren, om precies te ontdekken hoe slaap helpt bij het stabiliseren van herinneringen."


“We ontdekten dat onze methode een gunstig effect had op zowel de hersenactiviteit tijdens de slaap als de geheugenprestaties. Onze diepe-hersenstimulatiemethode is uniek omdat het een gesloten lus is - stimuli worden precies gesynchroniseerd met hippocampale activiteit, "zei Fried.


136 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page